Greva fiscala, pro si contra

Greva fiscal bate la usa finantelor publice. La Vaslui, propunerea senatorului Dan Voiculescu, presedintele fondator al PC, a gsit foarte multi sustintori. Reprezentantii patronatului sustin c greva fiscal este o reactie de autoaprare la dezastrul din economie. n schimb, conducerea CCIA Vaslui este mult mai rezervat, declarndu-se mpotriva „blocrii statului”. Fiscul este de prere c declansarea unei greve fiscale va creste arieratele si penalittile bugetare. Pe de alt parte, sindicatele sustin c este necesar o actiune energic de „atentionare” a guvernantilor.

Grev fiscal timp de o lun, aceasta este propunerea fcut firmelor private de Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator. Liderul PC a declarat, recent, la Realitatea TV, c „(…) noi trebuie s demonstrm c Guvernul Boc ne afund ntr-o recesiune care, dup calculul meu, poate deveni depresie. Este un mod n care putem s avem un rezultat. Pentru c, altfel, vorbim la talkshow-uri. Trebuie fcut ceva”. Dan Voiculescu a adugat c, dac agentii economici ar face grev fiscal timp de o lun, plata pensiilor si a salariilor nu va fi afectat. „Ar trebui s gndim o grev fiscal, adic nimeni din Romnia, o lun de zile, s nu plteasc taxele, pentru c nu se va putea lua nicio msur mpotriva acestui front comun al firmelor care au tras dup ele dezvoltarea economic”, a declarat Voiculescu.

Pozitia patronilor: „O solutie salvatoare”

Ovidiu Copacinschi, directorul general al grupului de firme „EMO”, a spus c pozitia exprimat de Dan Voiculescu este o reactie absolut normal la dezastrul spre care se ndreapt economia national. „Noi am vrut s mai facem o grev fiscal n urm cu 10 ani, cnd situatia economic nu era ca acum. Atunci, era mult mai bine, ns s-au luat niste msuri nejustificate pentru mediul de afaceri, care de fapt sunt mpotriva trii”, a precizat Copacinschi. Una din dolenatele oamenilor de afaceri este ca, n paralel cu msurile de austeritate, s fie adoptate msuri de relansare a economiei. Principala prghie de revigorare a productiei este reprezentat de investit ii, capitol la care, n opinia patronatului, guvernantii nu misc un deget. „Dac initiativa va fi mprtsit si de alti oameni politici, ar nsemna o gndire ct de ct comun din partea esicherului politic n raport cu economia trii. Politicienii si-ar deschide mintea spre starea catastrofal n care se ndreapt tara. Firmele trebuie s managerieze afaceri si s dea de lucru la oameni. Pozitia sindicatelor ar trebui s fie identic cu cea a patronatelor”, a precizat Copacinschi.

CCIA: „Nu dorim blocarea statului”

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a declarat c ar fi o nebunie ca, n acest moment, s se ncurajeze blocarea statului. „Nu ndemn la grev fiscal si nu cred n viabilitatea unui astfel de demers. La situatia general n care este Romnia, greva fiscal ar fi o actiune normal, dar nu vom avea sorti de izbnd. Patronatele si sindicatele trebui s se ntlneasc cu autorittile, pentru c, altfel, firmele mor. Eu nu pot s i ncurajez s fac o grev fiscal. Toate oalele, din punct de vedere fiscal, se vor sparge n capul oamenilor de afaceri”, a spus Constantin. Pentru ameliorarea situatiei din economie, trebuie fixat o ntlnire a Executivului cu reprezentantii patronatelor, n vederea implementrii unor msuri complementare la majorarea TVA-ului si nechibzuinta cu care se cheltuie banii publici. „Sunt de acord cu esenta declaratiilor lui Dan Voiculescu, dar nu cu forma de actiune. Eu nu ndemn oamenii de afaceri s ajung ntr-o prpastie”, a subliniat Constantin.

Pozitia Fiscului: „Greva fiscal, neavenit”

Reprezentantii Fiscului vasluian resping fr rezerve ideea declansrii une greve fiscale a sectorului privat. Mihit Pantru, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui, a spus c nu este nici momentul, nici locul, nici justificarea declansrii unei greve fiscale. „Nu o s avem nici un avantaj al grevei fiscale. Societtile care se vor ralia unei astfel de actiuni vor trebui s plteasc o sum mai mare dup o lun, plus unele penalizri. Atragerea atentiei Guvernului ar putea fi fcut si printr-o adres. n momentul de fat, cnd, ne confruntm cu problema inundatiilor, este inoportun s se recurg la asa ceva”, a declarat Mihit Pantru.

Sindicatele, alturi de patronate

Gheorghe Croitoru, presedintele filialei Vaslui a CNSLR „Frtia”, spune c o astfel de actiune ar fi binevenit. ns, dup experinta grevei generale a bugetarilor, n Romnia este dificil s se fac o grev. „Dac la sindicate sunt doar cinci confederatii, n cazul patronatului exist foarte multe organizatii. ns noi sustinem orice demers de relansare economic si reducere a fiscalittii care are impact asupra oamenilor muncii. Ideea propus de Dan Voculescu exprim o situatie de necesitate. Dac la sindicate se pot aduna niste semnturi n vederea decalnsrii unei greve de tip legal, la patronate este o mare diversitate de afaceri”, a explicat Croitoru. Din nefericire, carentele organizationale n rndul patronatului sunt foarte pronuntate. „Uneori, pentru a zdruncina atitudinea rigid a autoritt ilor, este nevoie de un rspuns pe msur. n ultimele sptmni, la Vaslui, nu am auzit s se fac angajri. Prin crearea de fonduri de solidaritate si reducerea salariilor si pensiilor se creeaz brese n buget”, a subliniat Croitoru.

3 COMENTARII

  1. Marele varan capitalist, Voiculescu,din pozitia sa de miliardar,vine in fata prostimii cu fel de fel de idei plagiat care nu ar duce decit la un dezastru sigur. Atitudinea lui nu este altceva decit o dovada de inalta tradare fata de statul care la imbogatit peste noapte. Legislatia proasta,justitia oarba,specula sunt citeva din ingredientele retetei de imbogatire a 10-15 % din actualii miliardari ai patriei noastre.Cind ai terenuri,case de lux ,televiziuni care sa te apere bani fara numar ,este usor sa=i aduci in sapa de lemn pe toti din jurul tau.Motane las-o mai usor cu delirul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.