n Romnia, anual, se nregistreaz pn la 2.000 de cazuri noi de cancer de piele, potrivit datelor Societtii Romne de Dermatologie. Soarele este principalul vinovat.
Curele de legume si fructe reprezint o bun metod pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare, sustin specialistii n dermatologie. Potrivit acestora, cele intens colorate precum loboda, salata rosie, cpsunile, ciresele si morcovii au proprietti benefice asupra dermei. Medicii spun c sunt bogate n vitamina A si protejeaz pielea mpotriva radicalilor liberi. De altfel, rosiile reduc cu peste 30 la sut sensibilitatea tenului la radiatiile solare. Chiar dac, transformat n indice de protectie solar, acest procent nu se ridic dect la valoarea de 2-3, substantele din tomate au avantajul de a actiona pe tot corpul si pe toat durata zilei. Spanacul inhib aparitia cancerului de piele sau eventuala lui recidivare, sustin dermatologii. Acesta este bogat n antioxidanti, cunoscuti pentru efectele benefice mpotriva radicalilor liberi. n plus, datorit continutului ridicat n vitaminele C si E, leguma creste rezistenta pielii la radiatiile soarelui. Un alt aliment care protejeaz derma de efectele negative ale razelor solare este uleiul de peste. Studiile de specialitate au demonstrat c uleiul de peste previne aparitia cancerului de piele. Somonul si heringul sunt benefici pentru combaterea efectelor negative ale razelor ultraviolete, deoarece au o concentratie mare de acizi Omega 3. Specialistii sustin c pestele abund n acizi grasi care actioneaz asupra sistemului imunitar, crescndu-i rezistenta la infectii. Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizeaz Organizatia Mondial a Snttii (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se nregistreaz 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer.