Vasluiul paralizat

Bugetarii vasluieni au trecut testul grevei generale. Ieri, 95% din salariatii din administratie si din serviciile deconcentrate au ncetat lucrul. Practic, peste 80 de primrii au fost nchise, Consiliul Judetean a fost paralizat iar angajatii Primriei Vaslui au aderat n totalitate la miscarea de protest. Greva general a blocat si activitatea din serviciile deconcentrate cum ar fi Inspectia Muncii, Fiscul, Directia Agricol sau Casa de Pensii. Consecintele grevei de o zi sunt dramatice: licitatii suspendate, proiecte blocate si cetteni nemultumiti.

Salariatii din sistemul bugetar din judetul Vaslui au fcut o grev general total. Pe parcursul zilei de ieri, peste 95% din lucrtorii din administrat ia local si din cadrul serviciilor deconcentrate au ncetat lucrul. Principala nemul- tumire a bugetarilor este tierea cu 25% a salariilor. Protestatarii cer acordarea dreptului de negocieri, depolitizarea administratiei publice, respectarea legislatiei privind salarizarea, sistarea programelor de concedieri etc. Pentru grevisti, „cadoul” a venit din partea Ministerului Muncii, care nu exclude n viitor o nou tiere a salariilor, dac actualul program de austeritate va fi un esec.

Grev total la Consiliul Judetean

Ieri, salariatii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui au intrat n grev general pe o perioad nedeterminat. La actiunea sindical au aderat toti cei 100 de membri de sindicat, alte dou persoane fiind n concediu de crestere a copiulului, iar o persoan si-a suspendat raporturile de activitate pe o perioad nedeterminat. Din totalul salariatilor, 73 de angajati sunt functionari publici, iar 27 sunt persoane contractuale. n prezent, cel mai mic salariu pentru specialisti n administratie cu studii superioare este de 800 lei, dup reducerea de 25% urmnd ca aceste lefuri s scad la 600 lei. Alti 30 de functionari de specialitate au salarii de 1.200 lei, iar dup aplicarea programului de austeritate vor mai rmne n mn cu 900 lei. Gheorghe Ocheanu, liderul de sindicat din CJ Vaslui, spune c acesti oameni de specialitate lucreaz la programele europene n valoare de sute de milioane de euro, la licitatii publice, la ncheierea devizelor de lucrri etc. „Principala noastr doleant este sistarea tierii cu 25% a salariilor. Nu este recunoscut pregtirea specialis tilor si nu suntem retribuiti corespunztor. La persoanele contractuale, situatia este si mai dramatic. Bncile ne-au ncurajat s lum credite, iar noi am acceptat, n ideea de a tri mai bine. Nu am luat banii pentru a petrece concedii, ci pentru a cumpra un televizor, o masin, pentru a ncepe constructia unei case. Nu o s facem fat la plala ratelor, n conditiile n care toate utilit- tile se scumpesc”, a spus Gheorghe Ocheanu. Din cauza grevei generale de ieri, la nivelul CJ Vaslui au fost suspendate trei licitatii pentru reabilitarea de drumuri judetene, hotrrile adoptate n ultima sedint de CJ nu au putut fi naintate Prefecturii spre avizare, registratura nu a nregistrat nici un document, nici un proiect care este n faza de implementare nu a fost monitorizat.

Primria Vaslui, blocat

Toti cei 459 membri de sindicat din cadrul Primriei Vaslui au intrat de ieri, n grev general pe o perioad nedeterminat, solicitnd respectarea Legii salarizrii si sunt mpotriva concedierilor. „Cum ar putea s supravetuiasc o persoan cu 600 lei pe lun?! Din ce si achit datoriile, cu ce plteste ratele la banc, pentru c toate creditele noi le-am fcut n baza unor venituri fixe. De unde bani pentru mncare? Se aplic reduceri la cei mai pricjiti”, a precizat Mariana Salaru, liderul Sindicatului din cadrul Primriei Vaslui.

Casa de Pensii, nchis

Ieri, Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui a fost nchis pentru public. Toti cei 55 de salariati ai institutiei au fost de acord cu declansarea grevei generale de solidaritate. Bogdan Isabel, liderul Sindicatului din CJP Vaslui, a declarat c salariatii nu pot fi de acord sub nici o form cu micsorarea salariilor cu 25%. n functie de rezultatul miscrii de protest, sindicatul va pune la punct calendarul urmtoarelor actiuni. „Micsorarea salariilor nu este o solutie de redresare economic. Suntem deschisi dialogului, dar nu putem accepta solutii radicale. Foarte multi angtajati vor rmne cu un salariu de numai 600 lei”, a explicat Bogdan Isabel. Si la Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, salariatii au declansat greva general. Sindicatul a demarat toate procedurile legale n vederea declan- srii grevei de solidaritate de o zi, conducerea institutiei fiind informat cu 48 de ore nainte. „Noi asigurm permanenta, conform legii. Din cei 59 de membri de sindicat, peste jumtate au semnat pentru declansarea grevei generale”, a spus Ionel Bunea, liderul Sindicatului Functionarilor Publici din Agricultur – DADR Vaslui.

Finantele, nghetate

Peste 90% din salariatii din 81 de primrii vasluiene s-au aflat ieri n grev general de o zi. Lucrul a fost sistat complet si de peste 90% din salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui. Valic Berescu, presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” Vaslui, a spus c peste 1.000 de salariati din administrat ie si finante au participat la grev. „Nu suntem de acord cu reducerea salariilor si dorim rediscutarea grilei de salarizare. Solicitm depolitizarea administrat iei publice si acordarea dreptului de negociere colectiv. Foarte multi salariati vor rmne cu salariu minim pe economie si nu vor face fat cheltuielilor”, a explicat Valic Berescu. Si la Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui, toti cei 35 de membri de sindicat s-au aflat ieri, n grev general de avertisment. Ionel Viorel Asoltanei, liderul Sindicatului din ITM Vaslui, a spus c salariatii sunt foarte nemult umiti de intentia guvernant ilor de reducere a salariilor. „Nu suntem de acord nici cu scderea pensiilor, pentru c toti avem printi si ei o duc foarte greu. Dup tierea salariilor, vor fi foarte multi colegi care vor rmne cu 600 de lei”, a subliniat Asoltanei Viorel.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.