Papam biscuiti de la UE? Papam!

Programul de austeritate al Guvernului (a se citi al foamei) se cupleaz perfect cu „drnicia” Uniunii Europene. Cu stocuri bogate n produse alimentare si fr prea multi clienti, europenii si ndreapt atentia ctre sracii Romniei. Vasluiul exceleaz la acest capitol, peste 100.000 de persoane defavorizate fiind pe listele provizorii. Pe lng fin si zahr, n 2010, paleta de produse s-a mbogtit simtitor. Pensionarii, somerii, persoanele cu handicap si beneficiari de venit minim garantat vor primi n plus mlai, paste finoase si lapte praf. Deocamdat, nu este cunoscut cantitatea care va ajunge n judetul Vaslui.

Uniunea European (UE) este tot mai generoas cu sracii Romniei. Dac n anii precedenti persoanele defavorizate primeau doar zahr si fin alb, din acest an, lista produselor va fi mbunttit consistent. „Drnicia” europenilor se traduce n paste finoase, biscuiti, mlai si lapte praf. Gheorghe Stoica, secretarul Consiliului Judetean Vaslui, a precizat c, pn la data de 1 august, vor fi transmise la Agentia de Plti si Interventie pentru Agricultur Vaslui datele exacte privind numrul beneficiarilor. La nivelul lunii iulie, vor avea loc comunicri si centralizarea datelor venite de la autorittile locale n ceea ce priveste numrul beneficiarilor venitului minim garantat. n acest ritm, se intentioneaz ca, ncepnd cu data de 16 august, s fie demarat campania de distribuire a produselor alimentare. Ct priveste numrul beneficiarilor, acesta va fi sensibil mai mare comparativ cu anul precedent. Programul de austeritate bugetar, prin care veniturile populatiei vor fi diminuate, va ngrosa serios rndurile persoanelor defavorizate.

Peste 100.000 de sraci

La o prim informare, potrivit datelor transmise de ctre Ministerul Muncii, n acest an vor beneficia de produse alimentare 37.588 de pensionari, cu un cuantum al pensie sub 400 de lei. De asemenea, vor primi alimente din stocurile europene si cei 10.949 de someri indemnizati. La aceste categorii de persoane defavorizate se adaug si beneficiarii venitului minim garantat. n luna aprilie, n registrele Agen- tiei Judetene de Prestatii Sociale Vaslui figurau 40.829 de persoane care beneficiau de ajutor social. Persoanele cu handicap formeaz a patra categorie de persoane defavorizate, al cror numr va fi stabilit n perioada imediat urmtoare. Aceste sunt datele provizorii, care, cu sigurant, vor fi modificate cu odat cu declansarea campaniei de nregistrare a beneficiarilor. Astfel, dac n anul trecut 109.474 de vasluieni au primit alimente gratuite prin programul european, este de asteptat ca num- rul acestora s creasc exponential. „Pn la 1 august, trebuie s avem puse la punct listele cu beneficiari. Din datele pe care le avem pn acum, peste 100.000 de vasluieni ndeplinesc conditiile cerute de UE. Vom vedea dup ce prezentm listele si care vor fi cantittile care se vor da. n aceste vremuri, orice ajutor este mai mult dect binevenit”, a spus Gheorghe Stoica.

Sclavii statului

n ultimii ani, Vasluiul s-a transformat n cel mai important rezervor de asistent din partea statului. Cu o piat a muncii ntr-o contractie sever si investitii publice insignifiante, vasluienii au gsit refugiul n ajutoarele guvernamentale. Astfel, judetul nostru a intrat n anul curent cu un „portofoliu” de invidiat: peste 255.000 de persoane erau abonate la diferite prestatii sociale. Practic, peste jumtate din populatia judetului Vaslui a devenit dependent de asistent a social de la stat. Anul trecut, Agentia Judetean de Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui a gestionat 31 de prestatii sociale, fondurile financiare totale vrsate n teritoriu fiind imense. Din nefericire, perspectivele economice apropiate sunt din cele mai sumbre. Mediul de afaceri traverseaz o perioad neagr, tranzactiile comerciale s-au redus semnificativ iar consumul a sczut drastic. Cu astfel de „bagaje” economice, tot mai multe persoane si vor pierde locurile de munc, iar fenomenul srciei va lua proportii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.