Blestemul apei

Magistrala de alimentare cu ap a municipiului Vaslui a cedat din nou. Ieri, la orele 4.00, conducta s-a spart, n fata Cinematografului Independenta. Cauza avariei a fost aceiasi: vechimea de peste 45 de ani a tevilor. Pentru remedierea defectiunii, echipele SC Aquavas Vaslui au avut de luptat din greu cu armtura trotuarului si malurile de pmnt. n jurul orei 12.30, muncitorii au reusit s schimbe tronsonul de conduct spart, iar alimentarea cu ap a fost reluat. Coincident da, dar cauza a fost aceeiasi: tot ieri si negrestenii au avut de suportat ore bune lipsa apei potabile. n timp ce chinurile oamenilor par fr sfrsit, marele program de reabilitare a sistemelor de ap si canalizare bate pasul pe loc. n acest an, Ministerul Mediului nu a alocat nici un leu pentru finantarea lucrrilor. n replic, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui se pregteste s dea din nou n judecat ministerul… pentru a patra oar. Metoda este deja omologat si pare eficient, dup cum spune Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui: CJ Vaslui depune actiunea n instant si apoi, la scurt timp, primeste banii.

Sistemul de alimentare cu ap potabil a fcut o nou surpriz nocturn locuitorilor municipiului Vaslui. Ieri, la orele 4.00, conducta principal de ap care alimenteaz orasul s-a fisurat din nou. Avaria a avut loc lng Cinematograful Independenta, la cteva zeci de metri de unde s-a produs sprtura din luna martie. Cauza defectiunii este aceiasi: conductele sunt depsite moral si fizic, avnd o vechime de peste 45 de ani. Imediat dup semnalarea incidentului, echipa special de interventie a SC Aquavas SA Vaslui a ajuns la fata locului, pentru remedierea defectiunii. Muncitorii au fost nsotiti si de utilaje (dou excavatoare, o vitanj, o rab), care au fost utilizate la decupajul asfaltului. De asemenea, echipe de la Politia Comunitar a municipiului Vaslui au blocat traficul rutier, pentru operativitatea ac- tiunii de reparatie a conductei. Lucrarea a fost cu att mai dificil, cu ct conducta, cu un diametru de 300 milimetri, era plasat sub trotuarul din fata cinematografului. Dorin Blnescu, directorul SC Aquavas Vaslui, a spus c s-a muncit foarte mult pentru nlturarea armturii de beton, care acoperea teava. n afar de casele din Cartierul 13 Decembrie, n tot municipiul Vaslui am oprit alimentarea cu ap. Sper c, n aceast dup amiaz, s putem da drumul la ap. Intervent ia este foarte dificil si avem mult de muncit, a spus Blnescu.

Cozi la fntni

nc de la primele ore ale diminetii, vasluienii au luat cu asalt cismelele si fntnile din oras. La fiecare surs de ap sau format cozi de pn la 10 persoane, care asteptau s-si fac rezervele de ap necesare menajului casnic. E foarte greu. Eu am fcut curat n cas, locuiesc la etajul nou si am rmas fr ap de but. M-am dus la fntn si am crat ap de am umplut cada, ca s-mi ajung pentru toate. Am avut noroc c a mers liftul, pentru c altfel muream de sete. Noi suntem amndoi pensionari si ne deplas m mai greu, a spus un vasluian. O alt persoan, o alt nemultumire fat de lipsa apei din locuinte. Pentru pregtirea mncrii si de but mai aducem noi, dar ce ne facem cu baia? Pe aceast cldur foarte mare e un adevrat dezastru la toalet, s-a plns un alt vasluian. Dac pentru cettenii de rnd avaria la conducta magistral de alimentarea cu ap a municipiului a fost o pedeaps, unii comercianti nu au avut dect de cstigat. Att la marile magazine, ct si la chioscurile de cartier, vnzrile de ap plat si mineral au crescut cu circa 20%, comparativ cu o zi normal.

Nu sunt bani

Marele program de reabilitare a sistemului de ap si canal din judetul Vaslui este blocat. Cauza pentru care lucrrile de reabilitare nu pot intra n executie const n lipsa de finantare din partea Ministerului Mediului. Pn la aceast dat, au ajuns doar 15 miliarde de lei, dintr-un total de 40 miliarde de lei, care s acopere lucrrile realizate n anul trecut. Potrivit contractului, din valoarea total de 67 milioane de euro, 75% din sum trebuie acoperit de Ministerul Mediului, iar 25% de ctre Consiliul Jude- tean (CJ) Vaslui. Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, a spus c institutia pe care o conduce a onorat partea de cofinant are de 25% din mprumutul contractat de CJ. n acest an, nu s-a primit nici un leu de la Ministerul Mediului. Pn acum, am dat de trei ori ministerul n judecat, pentru a obtine fonduri. Este posibil ca si n acest an s facem acelasi lucru, a spus Mihalachi. Ct priveste termenul de finalizare a marelui program de reabilitare, care este fixat pentru anul 2012, Mihalachi a fost foarte transant: Cine mai respect termene n Romnia?! Dac ei nu ne dau banii cum putem noi s respectm termenele?! Ministerul Mediului nu are termen, numai noi si constructorul. Dac eu sunt dator la constructor, atunci ce s le mai cer?, a ntrebat Mihalachi. Dup prima faz a programului care a vizat aductiunea de ap, CJ Vaslui a scos la licitatie lucrrile pentru demararea etapei a doua, care viseaz punctele de tratare si epurare. Noi suntem la punct cu tot graficul programului, Ministerul Mediului este n ntrziere, a conchis Mihalachi.

3 COMENTARII

  1. avem un primar incapabil si mai este si inginer sa va fie rusine domnule primar ati fost ales sa faceti ceva pentru vaslui nu sa furati precum victor criste care si-a facut vila apoi si-a asfaltat doar pana la el acasa. numai cu furaciuni sunteti si s-ar putea ca cetacenii sa nu mai suport si o sa va linseze de vii ar trebuii sa va luam toti banii si sa va lasam sa traiti cu un sala ca a celor de la confectii sa va vad atunci cum va descurcati.

  2. Nu sunt bani pentru ca trebuie sa faci banii bara-bara la orice lucrare, orice cheltuiala angajata de primarie. Factura ar fi mult mai mica daca nu s-ar fura, dar nu se poate fara ciordeala. Asa ca nu mai bagati vrajeala asta cu „nu sunt bani”. Ar trebui sa spuneti „nu sunt bani pentru ciordeala 75% si pentru lucrare 25 %”, de aia tre sa stam si sa suportam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.