Odat cu debutul sezonului cald si cu cresterea tot mai mare a temperaturilor, sporeste si riscul toxiinfectiilor alimentare. Din acest motiv, Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui sftuieste populatia s respecte ntocmai recomandrile medicilor referitoare la consumul produselor alimentare.
Consumatorii sunt sftuiti s citeasc cu atentie instruc- tiunile etichetelor de la produsele alimentare, deoarece acestea contin informatii despre pstrarea, prepararea corect si valabilitatea lor. De asemenea, cumprtorii trebuie s evite comertul „stradal” si s cumpere produse alimentare numai din spatii/magazine nregistrate sanitarveterinar. Dup ce le-au cump rat, oamenii trebuie s pstreze produsele la temperatura camerei o perioad ct mai scurt de timp, nainte de a le consuma sau de a le refrigera. Alimentele care urmeaz a fi depozitate n frigider trebuie s fie ambalate separat si mentinute la temperaturi sczute si pentru perioada mentionat pe ambalaj. Cele gtite nu se pstreaz n recipiente fr capac. Un alt sfat important, pe care multi l ignor, este acela c produsele, odat decongelate, nu trebuie recongelate din nou pentru a fi preparate sau consumate ulterior. Este bine de stiut si c alimentele alterate sunt surs de contaminare pentru celelalte alimente, asa c trebuie aruncate. Totodat, trebuie s se stie c, nainte de a pstra n frigider fructe si legume, mai nti trebuie splate bine. „Rugm oamenii s respecte recomandrile pe care le facem, pentru a preveni mboln virile pe timp de var. Oamenii trebuie s stie c este indicat s cumpere produse alimentare numai din locuri autorizate, n acest fel putnd fi siguri c produsele sunt pstrate n conditiile de igien si temperatur adecvate”, a spus medicul Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, inspectorii sanitari veterinari vor verifica, n perioada clduroas, modul n care se asigur lantul frigorific la depozitare, transport si comercializare, ct si conditiile igienico-sanitare. n cazul n care att produsele de origine animal, ct si cele de origine non-animal sunt alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitrii sau comercializrii, acestea vor fi confiscate, denaturate si distruse. De mentionat c aceste controale tematice sunt parte component a complexului de msuri de inspectie si control ntreprinse de Autoritatea National Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor prin inspectorii DSVSA n perioada estival, pentru a proteja sntatea public. „Aducem la cunostinta populatiei c, potrivit Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 5/2010, agentii economici sunt obligati s afiseze, lng casa de marcat, dar la intrarea/iesirea din unitate, placheta cu numrul de telefon 0800 826 787, apelabil gratuit. n cazul n care consumatorii depisteaz neconformitti, pot face sesizri si reclamatii fie la acel numr de telefon, fie la 0235.421.121, fax 0235.421.278 sau e-mail: officevaslui@ansvsa.ro, la serviciul de permanent al DSVSA Vaslui”, a mai spus Sraru.
1.Criza ne fereste de toxiinfectii alimentare.2.Nu mai mancam:e vara!Mergem la pascut!