Ziua Nationala a Inimii trece neobservata

Astzi este Ziua National a Inimii si, desi cifrele privind sntatea inimii sunt alarmante, n lumea medical vasluian ziua va trece ca oricare alta, fr s fie marcat n vreun fel. Dac sar ntocmi un top al bolilor cronice, pe primul loc s-ar afla cu detasare bolile inimii. n evidenta Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui exist nregistrati, dup primul trimestru al acestui an, un numr de 35.653 de vasluieni diagnosticat i cu boli hipertensive, n timp ce, cu trei ani n urm, numrul acestora era de 30.844 persoane. Procentual, 7,82 de vasluieni, din o sut, sufer de boli hipertensive. Dintre acestia, 1.1114 persoane au fost depistate cu hipertensiune doar n primele trei luni ale acestui an. De mentionat c n acest trimestru 240 de decese au avut drept cauz principal hipertensiunea. Pe urmtorul loc se situeaz cardiopatiile ischemice, cu un numr de 18.471 de cazuri, din care 497 depistate n primele trei luni ale acestui an, care fac s rezulte un procent de 4,05 vasluieni cu cardiopatie ischemic la suta de locuitori ai judetului. Dac n urm cu 100 de ani decesele prin boli cardiovasculare reprezentau mai putin de 10 la sut din mortalitatea total pe glob, acum au ajuns la jumtate din mortalitatea global. Romnii si-au adjudecat de ani buni locuri fruntase n clasamentul pe tri al multor boli: tuberculoza, SIDA, diabetul, bronhopneumopatia cronic obstructiv, cancerul. Nici cu inima nu stm mai bine, din datele Organizatiei Mondiale a Snttii (OMS) rezultnd c detinem primul loc n Europa la incidenta bolilor cardiovasculare. Prost stm si din punct de vedere al cauzelor de deces: 35% din decese pentru vrstele 0-64 ani ( 23% UE ), 77,2% din decesele totale peste 64 de ani 47% UE. La femei ntre 0-64 ani avem cea mai mare mortalitate din Europa, n timp ce la brbatii ntre 0-64 ani Romnia este depsit doar de Lituania. n conformitate cu Directivele OMS, a fost instituit si n tara noastr Ziua National a Inimii, care se srbtoreste anual, pe 4 mai. Aceast zi ar trebui s fie un prilej pentru autorittile sanitare de a atrage atentia asupra cresterii numrului de afectiuni cardiovasculare si asupra factorilor de risc n bolile cardiovasculare: stresul, fumatul, excesul de alcool, sedentarismul. La Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui, ziua de astzi nu figureaz n calendarul srbatorilor. Aici este marcat doar Ziua International a Inimii, n septembrie. n anii trecuti DSP Vaslui a derulat actiuni publice prin care s-a calculat vrsta inimii persoanelor care s-au prezentat la testare. Rezultatele de atunci au relevat c vasluienii au inima mai btrn dect arat datele lor de identitate.

Cei mai mari consumatori de medicamente

n fiecare an, mii de vasluieni intr n evidenta medicilor cu afectiuni ale inimii. Pacientii cardiaci sunt si cei mai mari consumatori de medicamente. Ei intr n categoria bolnavilor cronici, care iau lun de lun reteta de la cardiologi sau de la medicii de familie. Dintre toate medicamentele de pe piata farmaceutic, n topul consumului n judetul Vaslui sunt cele pentru afectiuni cardiovasculare. ntr-un clasament alc- tuit de Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS), cea mai mare suma decontat ntr-o luna este cea pentru Tertensif, pe locul doi situndu-se Preductalul. Urmeaz n top alte medicamente pentru pacientii cu probleme cardiovasculare, precum Prestarium, Enapul si Sermionul. Bolilor cardiovasculare li se acord o mare atentie n cadrul programelor nationale de sntate. Dar atentia se regseste doar pe hrtie. Unul dintre subprograme are ca obiectiv prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare. Acest subprogram se deruleaz ns numai n centre universitare.

Bolnavi de… inima

Pe paturile sectiei de cardiologie a Spitalului Judetean de Urgent zeci de vasluieni ncearc s-si aline suferinta. Brbatii spun c munca si neglijenta pentru modul de viat i-a tintuit la pat. Au crezut c lor nu li se poate ntmpla nimic. Femeile pun n prim plan suferintele, grijile adunate de-a lungul anilor. Toti s-au sturat de pastile si de injectii, dar stiu c acum trebuie s duc o viat moderat. Nu de putine ori, n cursul anului, capacitatea sectiei e depsit. Nengrijit, inima afecteaz calitatea vietii. O spun toti medicii cardiologi, si nu numai ei. Ne confruntm acum cu o patologie destul de agresiv, iar cazurile care ajung n spital nu pot fi tratate ambulator. Modificrile de temperatur si de presiune atmosferic sunt principalele cauze care provoac multiple dezechilibre cardiacilor si hipertensivilor. Starea lor este deosebit de grav. Ne confruntm cu multiple spasme vasculare coronaniene, cerebrale sau periferice si decompensri cardiace congestive cauzate de abaterile alimentare si inconsecventa n tratament. Cu organisme tarate, fie din cauza vrstei, fie din cauza altor boli de care sufer, bolnavii ajung s se decompenseze, s-si agraveze starea de sanatate, spune dr. Carmena Piseru, seful Unittii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgent Vaslui. Pentru c astzi este Ziua Inimii e bine s reamintim bolnavilor c inima poate determina lungimea, calitatea si frumusetea vietii. Asa c acordatii atentie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.