Mediul de afaceri vasluian nu este ncntat de programul de austeritate propus, nici de invitatia la „solidaritate”. Dincolo de mentinerea la acelasi nivel a taxelor si impozitelor, oamenii de afaceri asteapt implementarea rapid a unor msuri anticriz. Fr o infuzie de capital n economia real, jumtate din firmele vasluiene, circa 4.000 de societti, sunt n pericol de a-si sista activitatea. Mai mult, salariile vor rmne mici pentru o perioad de cinci-sase ani, n timp ce protestele de strad se vor radicaliza.
Patronatul anticipeaz c firmele vor functiona mai prost n perioada imediat urmtoare, pentru c foarte multi bani vor iesi din consum. Dac pn n luna iulie nu vor fi directionate fonduri masive pentru capitolul investitii, exist riscul ca n perioada octombrie – noiembrie taxele si impozitele s fie majorate. „Dac s-ar umbla imediat la majorarea taxelor si impozitelor, ar fi catastrofal pentru economie. Practic, s-ar intra n incapacitate de plat si haos. Sporirea poverii ntreprinderilor mici si mijlocii ar reprezenta o linsare total a consumului si scumpirea produselor si serviciilor”, este de prere Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui. Economia de peste 1 miliard de euro care urmeaz s se fac de pe urma msurilor de austeritate ar trebui folosit n investitii publice si plata lucrrilor unde statul este dator. La aceast dat, n judetul Vaslui, circa 3.600 de firme au conturile blocate, iar la finalul anului este posibil ca o mare parte s intre n faliment. „Trebuie efectuat o reducere de personal n domeniul bugetar, iar n directii s rmn cti angajati trebuie, dar s fie pltiti corepunztor. Noi, oamenii de afaceri, nu aprm salariatii, dar nu putem fi de acord cu scderea pensiilor, pentru c acesti oameni si-au pltit contributiile ct au lucrat”, a explicat Constantin.
Msuri salvatoare
Mediul economic vasluian are pregtite o serie de propuneri legislative si msuri necesare pentru relansarea economiei. Este vorba despre revizuirea regimului fiscal: neimpozitarea profitului reinvestit, scderea cotei unice de impozitare, reducerea fiscalittii pentru cei care si pltesc n termen datoriile ctre stat, anularea impozitului forfetar si micsorarea impozitelor pe salarii si CAS pentru angajati si angajatori. De asemenea, s-a solicitat reducerea TVA, achitarea cu celeritate de ctre autorittile publice a restantelor TVA, compensarea datoriilor curente la bugetul de stat cu TVA nerestituit n termen de 30 de zile de la data depunerii decontului TVA, cu solicitarea de rambursare etc. Patronatul a cerut si reducere real a evaziunii fiscale. Astfel, la nivelul directiilor de finante si altor colectori de taxe si impozite s se constituie grupuri de lucru formate din reprezentanti ai organizatiilor oamenilor de afaceri si firmelor pentru realizarea programelor de esalonare n conformitate cu reglemetrile privind ajutorul de stat si prin consultarea specialistilor Consilului Concurentei. Alte msuri vizeaz relansarea creditrii ntreprinztorilor privati, absorbtia de fonduri europene, stimularea exporturilor, ncurajarea productiei interne, reducerea somajului etc.
CAREVA SI COSTICA RENUNTATI LA BANII PE CARE-I LUATI DE LA STAT CA SA INTRATI IN ISTORIE.
Basescu impreuna cu toti care au condus tara 20 de ani luati toti ,,CU PARU” De ce sa plateasca poporul roman ceia ce au FURAT EI?
nu salveaza deloc economia. numai veniturile guvernantilor. pe Base il doare in chelie de veniturile prostimii . importnt este ca familia lui sa-si sporeasca avutia si alta cale nu exista.