Staretul Mnstirii Rafaila si a Schitului „Pogorrea Duhului Sfnt”, printele Vichentie, invit credinciosii vasluieni s participe la Hramul Schitului si la evenimentele care care vor avea loc n perioada 22-24 mai. Acestea vor debuta cu procesiunea Moastelor Sfntului Mucenic si doctor fr de arginti Pantelimon, care vor poposi pe 22 mai, la ora 17.00, n satul Siliste. Acestea vor fi purtate pn la Schitul „Pogorrea Duhului Sfnt”, procesiunea fiind condus de PS Corneliu, Episcop al Husilor, de PS Ioachim Bcoanu al Arhiescopiei Romanului si Bacului, dar si de alti ierarhi de seam, nconjurati de un sobor de preoti si diaconi.
Smbt, pe 22 mai, la ora 18.00, moastele Sfntului Mucenic si Tmduitor Pantelimon, aflate n Catedrala Tomisului, vor poposi n satul Siliste. De aici vor fi purtate n procesiune la Schitul „Pogorrea Duhului Sfnt”, unde vor sta trei zile. „Chemm toti crestinii s fie alturi de noi n aceste zile, s ne rugm mpreun pentru pace, pentru liniste, pentru sntate”, a lansat o invitatie credinciosilor staretul Schitului, dar si al Mnstirii Rafaila. Invitatia nu este de neglijat, att pentru puterile benefice pe care crestinii le atribuie moastelor Sfntului Pantelimon, ct si pentru frumusetea si spiritul crestin emanat n incinta schitului, care are o istorie extrem de interesant. Aceasta este descris pe scurt de printele staret Vichentie: „Prima atestare documentar a Schitului „Pogorrea sfntului Duh”, sau Schitul lui Mera, cum mai era denumit, dateaz din 1722 si const ntr-o descriere a unui logoft care fcea referire la relatiile existente ntre schit si Mnstirea Rafaila. n secolul XIX, schitul a ars din temelii. Legenda locului spune c acest fapt sa datorat implicrii unei mini care a dat curs intereselor unui boier care rvnea pmntul schitului. Si tot legenda spune c acel om, ntr-o zi nsorit de var, a murit lovit de un fulger nscut din senin. Ars pn n temelii, schitul a fost desfiintat, odoarele care au mai putut fi salvate au fost duse prin alte biserici, clugrii si-au gsit refugiu n alte lcasuri de cult”, spune staretul Vichentie. Anii au trecut, pe locurile vechiului schit au crescut grne, au pscut animale… Dar spiritul crestin al locului nu s-a stins. „n 1999, n prima duminic a lunii noiembrie, cu binecuvntarea PS Ioachim al Husilor, a fost sfintit Paraclisul din incinta schitului cu hramul Pogorrea Duhului Sfnt. Prin contributia adus de credincios i din tar, dar si de romni din Spania, Italia, Anglia, America, Portugalia, s-a construit un corp de chili cu toate dotrile. n 2007 am finalizat si catedrala din lemn”, spune printele staret.
Sfntului Mucenic Pantelimon
Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nscut n cetatea Nicomidiei, din Bitinia (provincie roman din Asia Mic), numele su nsemnnd „cel cu totul milostiv”. Mama sa l-a crescut de mic n credinta crestin, dar murind tnr, copilul a urmat obiceiurile pgne ale tatlui su. Ajungnd medic, tnrul Pantelimon este convertit de Sfntul Ermolae, preot n Biserica Nicomidiei, si este botezat n urma unei vindecri minunate pe care o svrseste chemnd numele lui Hristos. Sfntul Pantelimon primeste de la Dumnezeu darul tmduirii si se dedic ngrijirii bolnavilor, crora nu le cerea n schimb dect s cread n Hristos, Cel venit pe pmnt pentru a ne vindeca de toate bolile (de aceea este slvit printre sfintii doctorii fr de arginti). Auzind mpratul Maximian (250-310) despre aceste vindecri prin credinta n Hristos, l-a ntemnitat pe sfntul Pantelimon. Desi torturat cumplit, datorit refuzului de a se nchina zeului medicinii, Asclepios, si a renunta la crestinism, traditia spune c el se vindeca miraculos de fiecare dat. n cele din urm a fost decapitat n anul 303. De atunci, Sfntul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tmduitor al bolnavilor, numeroase asezminte si spitale primind numele sau. Moastele Sfntului Pantelimon au fost aduse din Orientul Apropiat si donate Catedralei din Constanta. Evlavia fat de Sfntul Mucenic si doctor fr de arginti Pantelimon este foarte mare din partea credinciosilor romni, el fiind considerat aprtorul de molime si vindector al celor aflati n suferint. Iar aducerea moastelor sale n procesiune n judetul Vaslui nu poate fi dect benefic pentru locuitorii unui judet n care, uneori, ai sentimental c numai credinta te poate salva.