Accidentele de munc continu s ndolieze familiile vasluiene. Din nefericire, anul 2010 a debutat cu un bilant sumbru. Din cele 14 evenimente n care au fost implicati salariati, trei accidente au fost mortale, din care dou accidente mortale patologice. Lista neagr a deceselor are la baz aceleasi cauze: dezinteresul angajatorilor, ignorarea msurilor de preventie indisciplina salariatilor etc. n ciuda amenzilor de miliarde de lei vechi, a sistrii echipamentelor periculoase sau alte msuri, moartea se „plimb” n voie prin santiere. Dac mai lum n calcul si bolile profesionale, care de cele mai multe ori nu sunt declarate, conditia de muncitor este una ingrat.
Chiar dac activitatea economic s-a redus drastic, evenimentele tragice continu s zguduie piata muncii locale. Din nefericire, n judetul Vaslui se moare la locul de munc, n timpul deplasrii dintre punctele de lucru, n cursul efecturii anumitor operatiuni etc. La fel ca si n anii trecuti, cauzele care conduc la decesul sau rnirea muncitorilor sunt multiple. La loc de cinste n topul cinismului se mentine dezinteresul angajatorului de a lua msuri de prevenire a accidentelor de munc. Nepsarea administratorilor de firme se mpleteste „armonios” cu inexistenta oricrei urme de activitate de prevenire si protectie. Lipsa de organizare si control la punctele de lucru, tolerarea abaterilor de la normele securitt ii, precum si ignorarea echipamentului individual de protectie sunt tot attea cauze care atenteaz la viata salariatilor. Grav este faptul c legislatia n domeniu este extrem de permisiv, iar anumiti patroni si permit fr nici o retinere s nu ia n considerare segmentul protectiei n munc. Spre exemplu, dac o societate primeste o amend, n 48 de ore poate achita minimul contraventiei, care nseamn 20 milioane de lei vechi. Dac la un calcul privind respectarea unor obligatii de protectia a muncii s-ar cheltui o sum de trei ori mai mare, plata amenzii este mai avantajoas. O solutie imediat care s securizeze sntatea si viata muncitorilor este modificarea cadrului legislativ actual. O variant propus de specialisti prevede ca sanctiunile s fie aplicate n functie de cifra de afaceri a firmei. De asemenea, societtile care nregistreaz accidente de munc din vina angajatorului s nu mai poat participa la licitatii pentru adjudecarea de lucrri. Tot pentru agentii economici care nu respect normele de securitate si sntate n munc o solutie ar fi neacordarea unor contracte finantate din fonduri publice.
Cronic neagr
n primul trimestru din acest an, la Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui au fost comunicate 14 evenimente, n care au fost implicati salariati. Un accident mortal s-a produs la o firm de exploatare forestier, n timp ce o echip de muncitori se deplasa la un punct de lucru. n timpul deplasrii, o persoan a fost surprins ntre vagonul de dormit si autoutilitara si a decedat pe loc. Un alt accident mortal patologic n care a fost implicat un salariat s-a petrecut la o firm din agricultur. n momentul n care un muncitor se delpasa de la sediul societtii la un punct de lucru, a fcut stop cardiac si a decedat. Un accident mortal patologic similar s-a petrecut la o statie de distributie electric, salariatul decednd n timpul serviciului din aceiasi cauz. Un alt accident grav, care a provocat invaliditatea evident de munc (paralizie) a avut loc n timpul tierii unui arbore, cnd un fasonator mecanic a fost lovit de un copac n cdere. Un accident colectiv de munc a avut ca protagonisti patru angajate de la o firm de activitti bancare. Evenimentul s-a produs n timpul deplsrii pe DN 24 si s-a soldat cu incapacitatea temporar de munc a salariatelor.
Boli profesionale
Exercitarea unor anumite profesii si expunerea pe o perioad ndelungat la noxe provoac mbolnvirea salariatilor. Anual, la nivelul judetului Vaslui se nregistreaz circa 4 boli profesionale din domenii precum sntate, industria constructiilor de masini etc. Potrivit reprezentantilor ITM Vaslui, numrul de boli profesionale este foarte mic, din cauz c medicii specialisti nu sesizeaz Directia de Sntate Public, cu privire la afectiunile contactate de lucrtori, care au legtur cu munca. n urma unor astfel de analize de specialitate, angajatorii ar putea fi atentionati s adopte o serie de msuri, care s evite expunerea muncitorilor la riscul mbolnvirii profesionale.
Amenzi si sistri de echipamente
n cursul anului 2009, n judetul Vaslui au fost nregistrate 14 accidente de munc din care dou mortale. Aceste evenimente s-au produs la un numr de 61.000 de salariati, din care aproximativ 43.000 de muncitori din mediul privat. Costel Harja, director coordonator adjunct la ITM Vaslui, a spus c la nivelul anului trecut, a fost sistat activitatea la 89 de puncte de lucru. n paralel, au fost oprite din functiune 938 de echipamente de munc, care prezentau un risc iminent pentru sntatea muncitorilor. „n urma controalelor realizate de Inspectia Muncii, n anul trecut au fost aplicate 552 de sanctiuni contraventionale, n valoare total de 535.000 de lei”, a precizat Costel Harja.
Sa aiba obligatia de a monta plasa de protectie si vor fi la adapost de eventuale cazaturi.