Pentru salariatii din aparatul bugetar, viitorul apropiat este tot mai incert. ntrzierea reformrii sistemului de stat si acutizarea crizei economice nu fac dect s precipite lucrurile. Variantele cele mai des invocate sunt disponibilizrile colective sau apelarea la concediul fortat fr plat. Cum ncasrile bugetare sunt sensibil mai mici, iar deficitul bugetar se adnceste cu fiecare lun, nevoia de actiune este imperioas. La nivelul judetului Vaslui, celebra reducere de personal cu 20% viza aproximativ 4.000 de salariati. Chiar dac ajustrile de personal nu vor fi att de drastice, bugetarii trebuie s fie constienti c vremurile bune au apus demult.
Somaj sau concediu fr plat – acestea sunt perspectivele pe 2010 pentru salariatii bugetari. Mai mult, cheltuielile de personal ar trebui reduse n acest an cu echivalentul a 100.000 de posturi, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Declaratiile survin dup ce mai multi oficiali romni au precizat c restructurrile efectuate pn n acest moment n agentiile statului sunt extrem de modeste. De altfel, tot mai multe informatii de pres confirm faptul c la Palatul Victoria s-a trecut la ntocmirea unui plan de disponibilizri, care vizeaz fiecare minister n parte. nc din vara anului trecut, pentru functionarii statului au nceput s apar primele semnale alarmante. Desi analistii economici estimau c adevrata criz va intra n serviciile deconcentrate ncepnd cu 2010, contribuabilii au fost pregtiti sufleteste din timp. La vremea respectiv, un simplu calcul arta c, dac se va aplica o reducerea cu 20% a angajatilor de la stat, la nivelul judetului Vaslui, circa 4.000 de salariati ar trebui dati afar din administratie. Dup criza de isterie fcut de liderii sindicat si comentariile acide din pres, s-a lsat din nou linistea peste bugetari. Veneau alegerile prezidentiale, iar miza era cu mult mai mare, dect ntrzierea reformelor de care avea nevoie aparatul de stat.
Somaj record
La sfrsitul lunii martie, judetul Vaslui a nregistrat cea mai mare a rat a somajului de tara noastr. Mai exact, Vasluiul detine o rat de 15,31%, pe locul secund fiind judetul Mehedinti cu 14,41%. La polul opus se afl Municipiul Bucuresti cu o rat a somajului de 2,53% si Ilfovul cu 2,85%. n evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc Vaslui se afl 24.698 de someri, ceea ce nseamn o crestere cu 1.856 persoane fat de luna februarie. Comparativ cu luna martie 2009, cnd numrul somerilor era de 19.249 de persoane, se nregistreaz o crestere cu 5.500 de someri. n procente, tvlugul somajului arat astfel: o rat de 11,9% n martie 2009, 14,2% n februarie 2010 si 15,31% n martie 2010. De la nceputul anului, pn la 31 martie au fost ncadrate prin intermediul AJOFM Vaslui 909 persoane, din care 479 din mediul urban si 430 din mediul rural. Au fost subventionate locurile de munc pentru 270 persoane cu vrsta de peste 45 de ani, pentru 14 persoane care au cel putin 3 ani pn la pensie, 19 absolventi sau pentru 4 peroane prin stimularea fortei de munc.
Angajrile, n moarte clinic
Grav este faptul c toat aceast fort de munc imens nu poate fi absorbit de nici o ramur economic viabil. n cursul anului precedent, peste 2.100 de societti vasluiene au iesit de pe piat, iar la nceputul acestui an continu trendul falimentelor. Agricultura este subfinantat si fr aportul important al ajutoarelor de stat, constructiile nu dispun de fondurile necesare dezvoltrii proiectelor, iar afacerile din ramura confectii textile sunt relocate sau livreaz someri pe band rulant. Dac economia judetului nu dispune de resursele necesare relansrii angajrilor, investitiile publice sunt vitale n acest sens. Din nefericire, nici pe acest segment de piat lucrurile nu au mers confrom programului de 20 miliarde de euro alocati proiectelor de infrastructur. Anul trecut, Vasluiul a primit foarte putini bani pentru o serie de proiecte, echilibrarea decalajului economic urias fat de alte judete din plan regional sau national lipsind cu desvrsire. Unele premise favorabile sunt pentru anul curent, dar rmne de vzut dac respectivele proiecte vor demara si vor fi finantate pn la finalizarea lucrrilor.
Greva generala n 5 mai
Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat c Biroul Executiv al Federatiei a decis pichetarea Guvernului n 30 aprilie si declansarea grevei generale n 5 mai, principala nemultumire a sindicalistilor fiind legat de diminuarea veniturilor. „n 30 aprilie, va fi o pichetare a Guvernului, cu un numr de 500 pn la 1.000 de persoane. n 5 mai grev general, iar n 29 aprilie, n preziua pichetrii, va avea loc sedinta Biroului Federal, cnd vom hotr pe ct timp va fi aceast grev general „, a spus Suciu. El a afirmat c principalele nemultumiri ale sindicalistilor din administratia public sunt legate de reducerea „drastic” a veniturilor fat de luna decembrie a anului trecut si nerespectarea contractului colectiv de munc si a hotrrilor judectoresti definitive si irevocabile care statueaz legalitatea drepturilor prevzute n aceste contracte.
E un caz izolat…e vorba ce cei cu bani, dar restul, oare cum o duc? Restructurarile sa se mai faca si in birouri…sa restructureze posturi care mananca lunar sume impresionante, fara sa produca nimik! Sa se verifice de la centru, maniera in care au loc disponibilizarile, si pe ce segmenete! Am senzatia ca am ajuns ca inainte de ’89, cand „seriful” era informat ca totul merge snur, in timp ce altii o puneau de o revolutie! Deci verificati, totusi cum se aplica unele masuri, si daca se aplica la cine trebuie!
Bine ca fanii lui F.C Vaslui ,,au bani si petrec in baruri si restaurante pana spre dimineata” si la Vaslui ca sa traversezi strada iti trebuiesc 5 minute ,,sa nu te calce vreo masina straina ” pe trecerea de pietoni Sa nu mai vorbiti ,de ,,CRIZA,SOMAJ,LIPSA LOCURILOR DE MUNCA ”la VASLUI