Agricultura vasluian intr iar n zodia secetei. Dup o iarn bogat n zpezi, primvar se arat extrem de srac n precipitatii. Cele cteva ploi modeste nu au refcut rezervele de ap, soarele si vntul puternic uscnd sever solul. Din nefericire, rspunsul agricultorilor la dependenta meteo este… zero! Sistemul de irigatii a fost n mare parte dezafectat, iar eliminarea ajutoarelor de stat pentru irigatii a definitivat colapsul. Mai mult, nici pn la aceast dat, fermierii vasluieni nu au primit despgubiri pentru culturile calamitate n 2009.
Seceta ncepe s ameninte din nou teritoriul judetului Vaslui. Dup o iarn bogat n precipitatii, primvara se arat extrem de uscat. Cum campania de nsmntri este n plin desfsurare, lunile aprilie si mai sunt vitale pentru o vegetatie sn- toas a culturilor si dezvoltarea plantelor. De regul, dac n aceast perioad nu plou, att culturile agricole de primvar, ct si cele semnate n toamn au de suferit. Din nefericire, ploile slabe czute n ultimele zile au udat doar o parte a judetului, n timp ce vntul usuc suprafet ele pregtite pentru nsmntri. Gigel Crudu, purttorul de cuvnt al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, a spus c, la aceast dat, stratul superficial al solului pn la o adncime de 20 centimetri este uscat. „Lipsa apei mpiedic rsrirea plantelor care au fost semnate, iar cele care vor fi nsmntate vor fi rsri greu si neuniform. Dup cum au prognozat meteorologii, noi sperm c n urmtoarele zile va ploua”, a precizat Gigel Crudu.
Campania agricol, la turatie maxima
Campania agricol de nsmnt ri de primvar a intrat pe linie dreapt. Dup ce arturile au fost realizate pe 85% din programul propus pentru aceast primvar, adic 154.434 hectare, s-au nceput lucrrile de semnat. Potrivit datelor DADR Vaslui, pn la aceast dat, au fost finalizate nsmntrile pe 19% din suprafata prognozat, adic 34.060 hectare. Mai exact, au fost nsmntate 1.819 hectare cu legume, 1.231 hectare cu rapit de primvar, 7.029 hectare cu plante de nutret, 3.995 hectare cu orzoic de prim- var, 310 hectare cu mazre boabe, 108 hectare cu sfecl de zahr, 98 hectare cu mustar, 3.187 hectare cu ovz, 91 hectare de coliandru, 385 hectare cu cartofi si 15.807 hectare cu floarea-soarelui. ncepnd din aceast sptmna, va ncepe semnatul si la cultura de porumb, care la nivelul judetului Vaslui ocup un loc foarte important. De asemenea, fermierii vasluieni au ncheiat si tierile de sezon la culturile de vit de vie si pomi fructiferi.
Irigatii moarte
Organizatiile utilizatorilor de ap pentru irigatii nu vor mai primi subventii din partea statului. ncepnd din luna octombrie 2009, au fost sistate o serie de ajutoare financiare, care erau vitale pentru asociatiile de profil. Este vorba despre sprijinul de sut la sut din valoarea curentului electric, 90% din plata apei utilizate pentru irigatii, alte sume pentru reparatiile si paza infrastructurii de udare. Legea n care au fost prevzute ajutoarele financiare pentru irigatii a intrat n vigoare n anul 2004 si, conform negocierilor cu Uniunea European, durata de aplicare a fost stabilit la maxim cinci ani. Spre exemplu, n 2009, fiecare asociatie din cele sapte cte exist n amenajarea Albita – Flciu a beneficiat de o subventie pentru curentul electric n valoare de 1,5 miliarde de lei vechi. La un simplu calcul, numai pentru energie a fost acordat un sprijin financiar n sum total de 10 miliarde de lei vechi.
Zero despgubiri
Pn la aceast dat, fermierii vasluieni nu au primit nici un leu despgubiri pentru pagubele provocate de secet n 2009. Potrivit centralizrii datelor de la nivelul judetului Vaslui, valoarea pagubelor provocate de secet la culturile de toamn se ridic la suma de peste 8 milioane de euro. A fost afectat o suprafat agricol total de 61.383 hectare de culturi de toamn, la care s-a adugat o suprafat de 8.899 hectare de culturi de primvar. n total, la DADR Vaslui au fost nregistrate dosare pentru 70.282 hectare, adic 76% din suprafata total asigurat, care este de 92.001 hectare. Din cauz c nu au declarat judetul Vaslui ca zona calamitat de secet, operatorii economici din agricultura vasluian au dat n judecat Ministerul Agriculturii si Guvernul,. Dup ce luni la rnd, fermierii au apelat la toate autoritt ile pentru a-si primi despgubirile pentru culturile calamitate de secet, calea judectoreasc a rmas singura solutie. Astfel, n data de 23 noiembrie 2009, la Curtea de Apel Iasi a avut loc primul termen ntre cele dou prti.
Despagubirile pentru culturile calamitate mai asteapta
ntrebarea senatorului PSD de Vaslui Doina Silistru, pus n discutia Parlamentului si adresat ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, avnd ca subiect acordarea de despgubiri pentru culturile agricole calamitate n judetul Vaslui, a primit un rspuns negativ. Legea nr. 381/2002 privind acordarea despgubirilor n caz de calamitti naturale n agricultur nu se mai aplic ncepnd cu acest an. Pentru sustinerea productorilor agricoli, Ministerul Agriculturii si Dezvoltrii Rurale a elaborat OUG nr. 14/2010 privind msuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate productorilor agricoli. Normele metodologice privind modul de aplicarea a OUG nr. 14/2010 sunt n curs de definitivare. Cu privire la culturile nsmntate n toamna anului 2009 si afectate de temperaturile foarte scazute din luna ianuarie 2010, s-a precizat c despgubirile se vor acorda n anul urmtor anului n care s-a produs calamitatea, si aceasta numai n urma prezentrii pierderilor nregistrate n bilanturile contabile.
afar? plou? ciob?ne?te