Abonati la alocatii italiene

Alocatiile n euro au devenit extrem de atractive pentru vasluienii care lucreaz n Uniunea European. Dac acum doi ani foarte putine familii au solicitat prestatii pentru copii, n 2010, situatia s-a schimbat radical. n primele trei luni ale anului, au fost formulate 85 de cereri prin care se solicitau alocatii. Italia rmne principala tar din care vin documentatiile, urmat, la distant, de Germania, Norvegia, Danemarca etc. Anul trecut, pentru o familie cu un copil, alocatia din Italia era de 137 euro/lun, iar pentru o familie cu trei copii, de 375 euro/lun. Pentru a primi alocatie ntr-un stat comunitar, persoanele ndrepttite depun o cerere la institutia competent din tara respectiv.

Alocatiile europene pentru copii s-au transformat ntr-o traditie n rndul emigrantilor vasluieni. Pe lng noile familii intrate n sistem, sunt foarte multe persoane care si renoiesc documentatiile pentru al treilea an consecutiv. Ca si n cazul pensiilor comunitare, Italia este tara cea mai generoas si n prestatiile sociale de acest tip. Potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui, n primul trimestru din acest an au fost nregistrate 85 de cereri, venite de la cetteni vasluieni care lucreaz legal n strintate. Solicitrile privesc completarea de formulare europene, n vederea obtinerii de prestatii sociale n trile din cadrul Uniunii Europene. De altfel, interesul pentru aloca- tiile europene cunoaste o crestere spectaculoas: de la 23 alocatii n primul trimestru din 2008, la 82 de cereri pentru perioada similar din 2009. Dup Italia, care acoper majoritatea pltilor efectuate ctre copii din familii originare din Romnia, mai sunt cereri de alocatii venite din Germania, Norvegia, Austria, Belgia, Marea Britanie. La nivelul anului precedent, n Italia, valoarea alocatiei pentru o familie cu un copil era de 137 euro/lun. Una din conditiile pentru ca aceast prestatie s fie achitat este aceea ca familia s aib un venit lunar sub 1.000 de euro. Pentru o familie cu cu doi copii, valoarea alocatiei era de 258 euro/lun, iar pentru o familie cu trei copii prestatiile sociale se ridic la 375 euro/lun. Din nefericire, recesiunea economic cu care se confrunt statele comunitare a obligat o parte din romnii plecati la munc s se ntoarc acas. Astfel, tot din Italia, n primul trimestru din 2010 a fost solicit repunerea n plat a alocatiei pentru 12 familii, care au revenit n tar.

Dou alocatii

Potrivit legislatiei europene, pentru fiecare an de plat, se solicit date despre beneficiarul prestatiei sociale din tara de origine. n functie de situatia existent, o familie poate primi alocatie n Romnia, cnd un printe munceste n tar, iar al doilea printe care lucreaz afar primeste la rndul lui alocatie din statul respectiv. Din cuantumul alocat iei primite n euro, care de regul este mai mare, se scad cei 42 de lei primiti de la statul romn. Atunci cnd ambii printi lucreaz n strintate, alocatia din tara de origine este sistat si rmne n vigoare doar prestatia social din locul de rezident. Alocatia este sistat si n situatia n care un printe rmne n tar dar nu munceste, prestatia fiind pl- tit doar printelui care este angajat n unul din statele europene.

Rezidenta face legea

Pentru punerea n aplicare a prevederilor europene n domeniu, n data de 18 ianuarie 2008, a fost publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr.42, ordinul comun al ministrilor muncii, internelor si educatiei. Ordinul aprob instructiunile de aplicare a prevederilor Regulamentului nr.1408, privind aplicarea regimurilor de securitate social a salariatilor, lucrtorilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaz n interiorul UE. n baza prevederilor regulamentului, Ministerul Muncii este organul competent, responsabil cu toate regimurile de securitate sociale cu exceptia celor din sntate. n domeniul prestatiilor familiale, regulamentul se aplic salariatilor sau persoanelor care desfsoar activitti independente, care se afl sub incidenta legislatiei din unul sau mai multe state membre, precum si familiilor acestora. Beneficiarii sunt cett eni a unuia din statele comunitare, cu rezident pe teritoriul unuia din statele UE. Persoanele enumerate mai sus pot beneficia de alocatie de stat pentru copii, indemnizatie pentru cresterea copilului si indemnizatie lunar pentru cresterea copilului cu handicap.

Un formular, pentru sute de euro

Dreptul la prestatii familiale se stabileste indiferent de statul membru de rezident a lucrtorului migrant si ai membrilor familiei sale, acesta avnd dreptul la prestatiile prevzute de legislatia din tara n care munceste. Totodat, perioadele de asigurare, de activitate salarial sau independent realizate n alt stat membru, sunt totalizate si sunt luate n considerare la stabilirea drepturilor familiale. Pentru a primi aceste drepturi ntr-un stat comunitar, persoanele ndrepttite depun o cerere la institutia competent din tara respectiv. n sprijinul cererii trebuie s se prezinte si formularul E 401, completat la punctul B, de autoritatea competent din Romnia n materie de stare civil. De asemenea, cererea trebuie nsotit si de alte formulare, n functie de situatia familial sau profesional a solicitantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.