Tractoarele foamei

Agricultura vasluian continu s se sprijine pe un morman de fiare vechi. Practic, n prezent, peste 1.900 de tractoare vechi de peste 15 ani reprezint coloana motorizat a fermelor locale. Si restul tipurilor de agregate agricole sunt depsite moral si fizic, iar viitorul apropiat nu este promittor. Lipsa de cofinantare si anularea liniilor de creditare pentru agricultori au ngropat importurile de tehnic performan. n tot acest timp, ntlnirile de lucru sunt la mare pret, termeni ca rentabilitate sau plus valoare fiind simple aberatii.

Forta motorizat a agriculturii vasluiene este departe de standardele europene. n locul „diviziilor” de utilaje de ultim generatie, pe cmpurile judetului gfie nc, din greu, tehnologia epocii socialiste. Vestitul tractor C-65 continu s fie piesa de rezistent ntr-un parc de agregate, care se aseamn izbitor cu un muzeu de antichitti. Cu o astfel de dotare si fiabilitate, lupta cu importurile masive agroalimentare este pierdut din start. Cheltuielile continu s depseasc cu mult cstigurile nete, iar de rentabilitate si plus valoare n sectorul agricol nici nu poate fi vorba. n acest ritm, nu numai c nu vom reveni grnarul Europei, dar nici strategia de relansare a agriculturii locale schitat de Prefectura Vaslui nu va avea nici un succes. La aceast dat, o mare parte a parcului de masini agricole este ncadrat la capitolul „amortizri”, procesul de modernizare fiind afectat sever de declansarea crizei financiare mondiale. Practic, n judetul Vaslui, primele utilaje agricole performante au intrat n dotarea fermierilor dup anul 1999. Pn atunci, politicile agricole nationale au mizat exclusiv pe productia intern, care s-a dovedit a fi incapabil s scoat pe piat masini redutabile. De altfel, demararea nnoirii parcului auto a fost posibil numai n urma interventiei statului. Astfel, au fost implementate o serie de programe, prin care a fost subventionat fie dobnda la creditele contractate n vederea cumprrii de tehnic agricol, fie pretul de achizitie. Ulterior, pe lng societtile agicole mari au prins curaj la achizitii si prestatorii de servicii persoane fizice. Cele dou categorii au avut la dispozitie programe generoase cum ar fi SAPARD si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rural (FEADR), prin care se pot accesa linii de finantare extrem de avantajoase.

Europa nu iart!

Lucrtorii din agricultur sunt obligat i de concurenta acerb a fermierilor europeni s treac la modernizarea masiv a parcului de masini. Potrivit unor estimri, dac n scurt timp nu se ajunge la un consum de combustibil de 40 litri/hectar (de la cei 80 litri/hectar ct se utilizeaz n prezent) btlia supravetuirii pe piat va fi pierdut. Din nefericire, achizitiile de utilaje agricole realizate n anul trecut sunt aproape la jumtate fat de cele finalizate n anul 2008. Lipsa resurselor de cofinantare si restngerea liniilor de creditare adresate sectorului agricol influentnd negativ achizitia de tehnic. Dac anul trecut au fost importate 17 tractoare noi de diferite capacitti, n 2008 erau cumprate 30 de tractoare noi de afar. La combine se nregistreaz acelasi trend: de la 31 combine din import performante si nou la mna a doua achizitionate n 2008, anul trecut, importurile s-au redus la 7 combine noi si 10 la mna a doua. Majoritatea achizitiilor au avut loc n sectorul majoritar privat, programele europene fiind esentiale.

Inventarul durerii

La data de 31 decembrie 2009, n judetul Vaslui au fost inventariate 3.450 tractoare. Din acestea, 1.244 erau neamortizate si se aflau n functiune, iar 2.206 de tractoare existente erau amortizate, din care mai functionau numai 1.913. Din totalul de tractoare, 152 provin din import si au o capacitate cuprins ntre 45 si 360 cai putere. n ceea ce priveste plugurile, acestea totalizeaz un numr 2.939 unitti (pentru cultura mare, livezi, vii etc), din care 1.503 sunt amortizate si mai functioneaz 1.395. La grape cu discuri, dintr-un total de 1.821 de bucti, 1.095 sunt amortizate, iar din 479 de combine pioase, 168 sunt amortizate (au depsit perioada de functionare). Parcul agricol judetean mai dispune de masini de recoltat mazre, sefecl, greble mecanice, masini de erbicidat, sape rotative etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.