Oglinda daneza

De la an la an, rata infractionalittii din Romnia creste. n acelasi trend se ncadreaz si Brladul cu localittile limitrofe. Fie c se comit crime si violuri, se dau spargeri, sunt maltratati copii sau se comit jafuri, motivele sunt cam aceleasi: srcia si nivelul sczut de educatie. Cel mai adesea, srcia i mpinge pe oameni s comit infractiuni, iar ecoul frdelegilor comise n aceast zon a trii a trecut de mult vreme granitele trii. Acesta este motivul pentru care, joia trecut, o echip de televiziune din Danemarca a venit tocmai n Brlad. n momentul plecrii, intentia danezilor era clar: doreau s discute cu familiile ctorva brldeni care au comis o crim care a socat opinia public din Danemarca. Echipa televiziunii a vrut s filmeze mediul din care provin infractorii si, de asemenea, a vrut s afle ce i-a mpins la crim. Numai c, joi dimineat, planurile lor s-au schimbat radical… Au dat peste o crim la fel de atroce, comis cu respectarea aceluiasi tipar de actiune. Reporterul Lasse Ravno si cameramanul Morte Storch lucreaz la cea mai mare televiziune national comercial din Danemarca, respectiv TV 2. nainte de a ajunge n oras, translatorul celor doi jurnalisti a cerut ajutorul redactorilor „Monitorului de Vaslui”, si el, si danezii fiind la prima vizit n Brlad. Dup un drum plin de peripetii, prin codul galben de viscol pe care l-au prins la Bucuresti, la Brlad au ajuns n jurul orei 10.30. n cteva minute, erau/eram deja „pe teren”, pentru primele cadre. Lasse si Morte au un scop precis: realizeaz o anchet jurnalistic n orasul din care provin sapte din cei opt infractori care au participat (direct sau indirect) la una din cele mai odioase crime petrecute vreodat n Danemarca. n parantez fie spus, se stie c trile scandinave sunt printre cele mai dezvoltate din Europa, gradul de civilizatie de aici fiind cu mult peste media european. Prin urmare, comiterea unui omor n stil mafiot este pedespsit de danezi cu cel mult zece ani de detentie, ntruct mentalitatea lor decreteaz: fiecare are dreptul la o a doua sans. n timp ce asteptau aprobarea Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui pentru a merge la adresele celor sapte infractori din Brlad si comunele arondate (lucru care nu s-a mai ntmplat), au vrut s afle cte ceva despre oras n sine. Asa au dat peste srcia care „guverneaz” localitatea…

Sraci, da’ nu asa de ri

Prima oprire a fost la „Ghetou”, locul n care conditiile precare de trai ale rromilor sunt la ele acas. Desi nu ne asteptam, danezii n-au fost att de puternic impresionati. Au si ei ghetourile lor. Poate nu la fel de infecte ca aici, dar, ca si la noi, sunt o „matc” de infractori. Lasse Ravno povesteste: „Si noi avem asanumitele ghetouri, de unde, cel mai adesea, pleac majoritatea infractorilor. ns, faptele pe care le comit nu sunt att de grave. Ne interesa din ce zon au provenit romnii care n 2008 au comis o crim ce n tara noastr este privit ca ceva foarte grav. Am fcut o analiz n baza evenimentelor similare petrecute recent, respectiv uciderea stewardesei ntr-un hotel de ctre un romn, si am aflat astfel c majoritatea infractorilor ce comit asemenea fapte provin din Europa Central si Estic. Din pcate, foarte multi sunt din Romnia. Astfel am ajuns la Brlad, de unde au plecat sapte din cei opt romni care au omort un btrn n stil mafiot si care au dat mai multe spargeri pe timpul sederilor n Danemarca”.

Actiune, motor!

Cu srcia se convinseser danezii n momentul n care aveau s afle c mai trebuie s astepte o aprobare de la IPJ Vaslui, respectiv cea de a putea merge, fr a avea probleme, la domiciliul rudelor infractorilor brldeni stabiliti n Danemarca. „OK-ul” politistilor vasluieni n-a mai venit n cele din urm, lucru care i-a deranjat vizibil pe colegii danezi. Cnd toate preau a se ndrepta spre o nereusit, jurnalistii au aflat c ceva-ceva s-ar putea „lega”… Mai exact, auzind c suntem prezenti la reconstituirea crimei petrecute n Zorleni, cei doi si-au exprimat intentia de a merge la fata locului. Pentru ei, filmarea reconstituirii unei crime este o premier, n sensul c legislatia danez interzice jurnalistilor participarea la orice fel de investigatie a politiei. Impactul pentru cei doi a fost cu att mai puternic cu ct, pe parcursul celor aproape dou ore de filmare, aveau s descopere similaritti socante ntre mprejur rile crimei pentru care veniser la Brlad si ale celei din Zorleni. n ambele cazuri a fost vorba despre o minte criminal calculat care a pus totul la cale, „locotenenti” care au executat ordine, victim n vrst, actionare n stil mafiot si un mobil al crimei, numit „bani de buzunar”.

Crime n oglind

Omorul din Danemarca s-a consumat astfel: Marius Diaconescu de 32 de ani, din Brlad, ajutat de sase amici din oras si satele limitrofe, pe nume Marcel Gafton, Ionel Pan, Daniel Hrlet, Marius Plcint, Nicolae Cristea si Costel Mihai Dasclu, pune la cale o lovitur. Prada se afla n casa lui Karsten Norgaard, un btrn de 76 de ani, din localitatea danez Skovby, si reprezenta niste arme de panoplie cu valoare de patrimoniu mare. Siau fcut treaba „ca la carte”, proprietarul si sotia sa nefiind la domiciu, iar hotii au reusit s plece fr a fi prinsi de oamenii legii. ntmplarea se petrecea n luna august 2008, iar n noaptea de 1 spre 2 octombrie a aceluiasi an, cei sapte, de aceast dat ajutat si de un al optulea cunoscut, hotrsc s atace nc o dat aceeasi locuint. De data aceasta, hotii au dat peste proprietar si sotia sa. „Pentru c btrnii au refuzat s spun de la bun nceput unde se afl banii, cei care le-au spart casa lau imobilizat pe brbat, i-au legat minile la spate si l-au lovit cu pumnii pn cnd l-au constrns s spun unde tine banii. Au gsit doar 1.500 de coroane daneze, adic echivalentul a mai putin de 200 de euro, un televizor cu monitor plat si ceva bijuterii. Desi au furat foarte putin bani si bunuri nu prea valoroase, victima a fost, n cele din urm, ucis. Sotia btrnului, care fusese la rndul su btut crunt, a scpat doar pentru c s-a prefcut a fi moart. Crima a impresionat ntreaga tar”, a mai dezvluit Lasse. Ce-au gsit la Zorleni? Un mod similar de nfptuire a unei crime, care a socat comunitatea local si nu numai. Dar, pentru c jurnalistii au si avut ocazia s ia imagini cu reconstituirea, si-au sunat imediat editorul, care, imediat, i-a chemat cu materialul la masa de montaj. Nu le-au mai trebuit alte imagini. Materialul a fost trimis n Danemarca smbt si dat deja pe postul TV 2. „Sunt sigur c ceea ce am filmat aici va avea un impact puternic n tara noastr. Mai ales c autorii crimei din Skovby au fost recent condamnati, dar la mai bine de un an de la comiterea faptei. Nicolae Cristea si Daniel Hrlet au primit cte opt ani de nchisoare, iar cel care a plnuit crima, Marius Diaconescu, zece ani de detentie. Ceilalti participanti la fapt au fost condamnati pentru sechestrare de persoane. Justitia danez a mai demonstrat si c, pn la comiterea crimei, grupul a mai nfptuit 54 de furturi si jafuri. Ne-a frapat si faptul c pe capul ruttilor din Danemarca l cheam Diaconescu iar pe cel de aici, de la Zorleni, Diaconu, si c ambii au actionat doar pentru a-si procura bani de buzunar”, a spus cameramanul Morte Storch.

Brlad, oras al contrastelor

nainte de a ajunge n Romnia, Morte Storch, jurnalist cu o vechime de 18 ani, a cltorit n peste 75 de tri din toat lumea, n timp ce Lasse Ravno, reporter de investigatii de numai cinci ani, a vzut ceva mai putine. Amndoi aveau o imagine pe jumtate gresit despre Romnia, au recunoscut mai trziu. Credeau c tara noastr e una foarte srac, similar cu un stat de prin Extremul Orient, n care toti oamenii sunt ri. Despre srcie si rutate au partial dreptate, ns n Bucuresti au vzut masini de lux, cldiri impozante, strzi curate, case de patrimoniu etc. n Brlad, au aflat si au fost impresionati de faptul c orasul a dat trii doi sefi de stat, un sculptor de talie mondial, scriitori, prozatori, oameni politici si sportivi de renume international si, mai mult, se mentine la nivel national n topul celor mai culturalizate localitti. Stiu acum si cine a fost Alexandru Ioan Cuza, ce a fcut el si, mai ales, c s-a nscut la Brlad. Andreea Rducan si Titi Aur sunt alte nume pe care deja le stiau, ns nu s-au gndit c si-ar avea originile la Brlad. „Nu ne asteptam s vedem un oras al contrastelor, o zon a contrastelor att de puternice. Una peste alta, ne-a impresionat tot ceea ce am vzut si am aflat despre cultura voastr. La noi, un oras ca Brladul, de peste 70.000 de locuitori, s-ar situa ntre primele zece ca mrime. Si tot nu ar detine attea valori. Iar n Romnia, unde sunt orase si cu peste dou milioane de locuitori, s aflm cte personalitti au fost date de Brlad este de-a dreptul impresionant”, a ncheiat Lasse.

Adriana-Cristina Susnea
Adrian Arnautu

3 COMENTARII

  1. am revenit ca nu prea cred ce spuneti ca au ramas impresionati ca din bd e titi aur si cuza..sa fim seriosi de andreea raducan posibil pt ca si a fost mediatizatatot printrun scandal..dar de titi aur care e pilot la raliri nationale…sa fim seiosi…cat de cuza?cine si ce a facut cuza pe plan international?a implementat niste refomrme care oricum scandinavia erau deja existente de 250 ani..ca si cum ar sti vreun roman cine a fost gustav al iii-lea .scuze ca sunt sceptic dar nu prea vreti sa spuneti lumii adevaru

  2. faza cu impesionatu de la urma e pura vrajeala e mai mult un gest de politete oricum ar fi…danezii sunt inteligenti ca datorita faptului ca exista tari sarace ca romania si ca alte 190 din lume ei isi pot asigura suprematia mondiala.o crima este un lucru dezgustatr dar nu pot acuza romania ca e saraca…pt ca saracia nu se poate defini asa ca au cum se demonstreze cat de saraca e romania..oricum o ducem f bine..la ce se intampla in lumea sec 21…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.