Jihadul sporurilor

n primriile din judetul Vaslui a nceput campania de decapitare a sporurilor. Ordinul 32/42/2010, prin care se verific modul de aplicare a legii salarizrii unitare, a declansat „revolutia” bunului simt. La actul normativ este atasat un stat de personal, care cuprinde salariile din decembrie 2009 si cum a fost realizat trasnpunerea legii n ianuarie 2010. Mai exact, din noua gril de salarizare trebuie s dispar sporurile acordate n baza contractelor colective de munc: sporul de dispozitiv, de fidelitate, de calculator, de hran, de medicamente, primele de Paste si Crciun etc. Pentru salariati, anularea bonusurilor echivaleaz cu reduceri ale venituri cuprinse ntre 500 – 1.500 de lei. Primriile care nu se conformeaz vor face cunostint cu inspectorii Curtii de Conturi, din data de 1 mai, Trezoreria deblocnd fodurile n raport cu noul stat de personal.

Legea salarizrii unitare a ntors pe dos autorittile locale vasluiene. n aceste zile, pe ordinea de zi a primriilor sunt tot felul de calcule si perierea masiv a sporurilor de care beneficiau angajatii. Actul normativ care a tuburat linis- tea din primrii si a creat o nemult umire general este Ordinul nr. 32/42/2010. Potrivit acestui document, Agentia Jude- tean pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui efectueaz controlul modului de aplicare a prevederilor Legii nr. 330/2009, privind salarizarea unitar a personalului pltit din fonduri publice. Verificrile vizeaz primriile si institutiile din subordinea acestora (scoli, licee etc.). Ordinul este nsotit de un stat de personal, care cuprinde salariul din luna decembrie 2009 si cum a fost realizat transpunerea noii legi n ianuarie 2010. Pn la aceast dat, majoritatea primriilor au depus statele de personal la Trezorerie, de unde au fost transferate la AJPS n vederea controlului. Problema este c foarte multe documentatii au fost completate gresit, adic primarii nu au tiat din sporurile angajatilor si, n consecint, au fost returnate napoi pentru a fi refcute. n aceste conditii, termenele prevzute de lege au fost comprimate sever, iar operatiunea trebuie realizat la foc continuu.

Controale la snge

Potrivit legii, n perioada 1 februarie – 31 martie, AJPS-ul trebuie s efectueze controlul modului de stabilire a salariilor n primul an de aplicare a Legii nr. 330. Rezultatele verific- rilor trebuie comunicate ordonatorilor de credite, n spet primriile, n care se va mentiona dac prevederile legale au fost respectate sau nu. Dac edilii nu au completat statele de personal conform legii unitare de salarizare, n termen de cinci zile, au obligat ia s refac din nou dosarul. Dup ce verificrile au fost finalizate, rezultatele sunt trimise napoi la Trezorerie, care va debloca fondurile financiare n raport cu noul stat de personal. n cazurile n care controlul descoper unele nclcri ale legii, documentat iile sunt transmise si la Curtea de Conturi, care va face controalele de rigoare.

Salarii mai mici cu 1.500 de lei

Secretul aplicrii legii de salarizare unitar este unul foarte dureros pentru functionarii din aparatul primriilor. n functie de studii, vechime, etc. un angajat poate s piard la venituri ntre 500 si 1.500 de lei. Valic Berescu, presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” Vaslui, a spus c, prin aplicare legii se ncalc un principiu si, anume, diminurea veniturilor din luna decembrie 2009. Liderul de sindicat sustine c, n acest moment, nu sunt clare nici Ordinul nr 32/42/2009, nici Ordonata 1/2010, prin care se prevede compensarea reducerii veniturilor realizate n decembrie 2009. Practic, prin noua lege, toate veniturile urmeaz s fie modificate pe minus, iar o parte din sporuri vor fi anulate: sporul de dispozitiv, fidelitate, sporul de calculator, sau primele de Paste si Crciun, acolo unde ele au fost acordate. „ncepnd cu data de 1 mai, Trazoreria va debloca fonduri n raport cu noul stat de personal, pentru toti ordonatorii de credite. Oricum, dup ce se va ncheia toat aceast miscare, membrii de sindicat vor da n judecat autorittile, n vederea recuper rii veniturilor pierdute”, a spus Valic Berescu.

Primriile la ora bilantului

n teritoriu, noua lege a salarizrii unitare produce efecte n functiei de fiecare primrie local. Dac n unele localitti ajustrile de venituri s-au realizat de anul trecut, la altele, tierile de sporuri produc efecte n acest moment. Veniturile sunt diminuate n functie de vechimea, de preg tirea sau de sporurile acordate de fiecare primrie prin contractele de munc. Anton Vasile, primarul comunei Munteni de Sus, a spus c prin aplicarea legii unitare de salarizare angajatii primriei vor pierde n medie 2,8 milioane de lei. Este vorba despre anularea unor sporuri care au fost acordate n baza contractului colectiv de munc pentru medicamente, haine si hran. Niste angajati fericiti am ntlnit la Primria comunei Solesti. Mona Bujor, primarul localittii, a precizat c s-a conformat nc din anul trecut, ordinului emis n vederea reducerii veniturilor. „La noi, n primrie, nu este nici o problem legat de aplicarea legii salarizrii unice. Am operat reducerea sporurilor prevzute n contractul colectiv de munc nc din 2009, iar diminurile de venituri au fost n medie de 200 – 300 de lei pe angajat”, a precizat Mona Bujor.

4 COMENTARII

  1. Rugam si noi cei din primaria vaslui sa se tina cont unde lucram.De exemplu lui ivan de la stadion sa-i mai dea si spor pentru cresterea ciinilor maidanezi

  2. AJPS sa vina la Osesti sa vada cum salariile au crescut cu 500-1500 lei din februarie pana in martie. Astfel femeia de serviciu de la primarie in februarie a luat 700 lei iar in martie a luat 1300lei. Si primarul a luat 4800 lei, contabila a luat 3000 lei etc. Oameni buni nu mai platiti impozitele ca sa nu mai aiba hotii din primarie de unde lua bani. In toamna au disponibilizat unele persoane pe motiv ca nu sunt bani, dar dupa cum se vede banii sunt inj salariile functionarilor de la primarie. Primarul a luat din visteria primariei 5000 lei cu care a facut cadouri clicii sale de 8 martie. Primaria a imprumutat 30000 lei de la BCR pentru a finaliza unele proiecte, iar banii nu au ajuns in proiecte, dar ghiciti unde sunt banii? Ati ghicit la primar si functionarii primariei, ier proiectele asteapta banii.

  3. Rugam AJPS,sa tina cont de faptul ca personalul din bibliotecile publice care la 31 decembrie aveau sporurile acordate prin legea bibliotecilor,vor primi acele sporuri in continuare.Unii contabili din primarii vor face intentionat greseli pentru a-i lovi pe bibliotecari, desi stiu ca „unde-i lege nu-i tocmeala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.