Persoanele care si petrec un numr mare de ore surfnd pe internet sunt mai predispuse de a suferi de depresie, potrivit unui studiu britanic recent, publicat n revista Psychopathology. Expertii nu au putut ns s stabileasc deocamdat dac internetul cauzeaz aceste depresii sau dac persoanele deprimate sunt atrase de internet.
Psihologii de la Universitatea din Leeds sustin c au descoperit dovada „frapant” a faptului c acele persoane care folosesc internetul n mod excesiv dezvolt un comportament compulsiv, avnd tendinta s nlocuiasc interactiunile sociale din viata real cu discutii online purtate n chat room-uri si pe diverse retele de socializare. „Acest studiu ntreste speculatiile potrivit crora utilizarea excesiv a internetului, care tinde s nlocuiasc functiile sociale obisnuite ale indivizilor, ar putea fi asociat cu anumite afectiuni psihologice, precum depresia si dependenta”, a declarat Catriona Morrison, coordonatoarea studiului. „Acest tip de activitti cauzatoare de dependent pot avea un impact serios asupra snttii mintale”. n primul studiu efectuat pe scar larg n occident, cercettorii au analizat felul n care acestia obisnuiesc s foloseasc internetul si numrul de cazuri de depresie. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.319 britanici cu vrstele cuprinse ntre 16 si 51 de ani. Din numrul total de voluntari, 1,2% erau „dependenti de internet”, au afirmat autorii studiului. Persoanele dependente de internet petrec un numr mare de ore pe site-uri cu continut sexual explicit, jucnd diverse jocuri online sau discutnd cu alti utilizatori n cadrul unor comunitti online. Specialistii au constatat n rndul acestor persoane un numr mai mare de cazuri de depresie moderat sau sever, comparativ cu utilizatorii obisnuiti de internet. Desi procentul de 1.2% de persoane dependente de internet reprezint o valoare relativ mic, el este mai mare dect procentul persoanelor dependente de jocuri de noroc din Marea Britanie (0,6%).
Si totusi internetul nu favorizeaz izolarea social
Internetul nu favorizeaz izolarea social, contrar multor alte teorii vehiculate pe piat, americanii fiind mai putin singuratici dect acum 25 de ani, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piat Pew Internet. Contrar teoriilor vehiculate pe piat, internetul si noile tehnologii nu afecteaz negativ relatiile interumane, ci dimpotriv stimuleaz relatiile, americanii fiind mai putin singuratici dect acum 25 de ani. Utilizatorii internetului, a retelelor de socializare precum Facebook sau a telefoanelor mobile si fac mai multe relatii sociale si mai diverse comparativ cu cei care ignor noile tehnologii ale comunic rii, potrivit unui studiu condus de cercet torii de la Universitatea din Pennsylvania, realizat pe un esantion de 2.512 americani. „Noi am descoperit c rspndirea cazurilor de izolare social nu s-a schimbat foarte mult din 1985”, epoc n care internetul si telefonul mobil nu existau, au declarat autorii studiului, Keith Hampton si Lauren Sessions. „Exist mereu tendinta de a da vina pe tehnologie atunci cnd au loc schimbri sociale”, a declarat profesorul Hampton. „Acesta este primul studiu care analizeaz legturile dintre folosirea noilor tehnologii si izolarea social si descoperim opusul a ceea ce se credea. Cei care folosesc internetul si telefonul mobil au avantaje sociale notabile”, a mai adugat el. „Doar 6% din populatia adult nu are pe nimeni cu care s vorbeasc, iar 12% nu au un confident”, aceleasi proportii ca si acum 25 de ani. Reteaua de relatii sociale a devenit mai important pentru cei care detin un telefon mobil sau fac schimb de poze pe internet. „n medie, volumul contactelor sociale serioase este cu 12% mai important pentru cei care au un telefon mobil si cu 9% mai important pentruc ei care fac schimb de fotografii pe internet sau fac schimb de mesaje electronice”, mai afirm autorii studiului. Cei familiarizati cu noile tehnologii de comunicare au tendinta de a avea o re- tea de contacte sociale mult mai diversificat dect ceilalti. Potrivit studiului 45% dintre repondenti au declarat c discut probleme serioase si cu alte persoane, n afara membrilor familiei, n timp ce 55% dintre utilizatorii de internet fac acelasi lucru. Cei care fac schimb de fotografii pe internet au cu 61% mai multe sanse s poarte discutii cu interlocutori care au opinii politice diferite de ale lor. Totodat, persoanele care scriu un blog au cu pn la 95% mai multe sanse s aib relatii sociale cu o persoan de culoare diferit de a sa. Potrivit studiului, n luna octombrie, 38% dintre americanii care au mers la bibliotec au folosit si internetul. Studiul mai noteaz totusi c abonarea la o retea de socializare precum Facebook sau MySpace diminueaz comunicarea cu persoanele din apropiere. La nivel global, legturile sociale sunt ntretinute, n primul rnd, de comunicarea verbal direct (210 zile pe an), urmat de telefonul mobil (195 de zile) si SMS-uri si telefonia fix (125 de zile).