Numarul asiguratilor la fondurilor private s-a dublat

Pensiile private obligatorii sunt din ce n ce mai cutate. Dac n sistemul public rzboaiele cu pensile nesimtite nu mai contenesc iar colapsul este invocat aproape zilnic, vasluienii prefer Pilonul II. Chiar dac numrul conturilor goale este nc mare, cresterea pe acest segment de asigurri este spectaculoas. Practic, din prima lun de raportare (martie 2008) si pn n noiembrie 2009, numrul asiguratilor s-a dublat. ncepnd din acest an, contributia ctre pensile private a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5% din venitul brut al fiecrui participant la sistem. Angajatii cu vrst pn la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii trebuie s adere n mod obligatoriu la un fond privat. n schimb, salariatii cu vrste ntre 35 si 45 de ani pot opta pentru Pilonul II.

n luna martie 2008, erau nregistrat i la un fond de pensii administrat privat 37.288 de persoane. Dup aproape un an, n luna mai 2009, numrul angajatilor cooptati n sistem a crescut la 50.531 de asigurati. Odat cu avalansa de noi nscrieri au crescut proportional si sumele care au fost directionate ctre fondurile private. Astfel, dac n luna martie 2008 era vrsat la privati suma de 591.294 lei, n luna mai, valoarea fondurilor s-a ridicat la 862.065 lei. Ultimele date aferente lunii noiembrie 2009 arat c numrul asiguratilor este 84.259 persoane, din care pentru 21.454 de asigurati nu s-au fcut viramente n noiembrie, dar existau viramente anterioare. Practic, pe parcursul anului 2008, n fiecare lun, numrul asiguratilor a crescut cu 1.000 de salariati, n timp ce, n anul 2009, media nscrierilor a fost ntre 500 – 600 pe lun. Cele mai putine solicitri de nregistrare au fost contabilizate n perioada iunie – august 2009, cnd au intrat n sistemul privat de pensii cte 307 persoane n fiecare lun. Numrul mare de asigurati, peste cel al salariatilor, se explic prin faptul c unele persoane au mai multe norme, pltesc contributii pe veniturile obtinute si, astfel, CNP-urile sunt nregistrate de mai multe ori.

Conturile goale nu lipsesc

Dac n anul 2008, mii de conturi nu au fost alimentate, si anul trecut, foarte multe persoane au n solduri viramente zero. De la o medie lunar de 5.500 conturi goale, n primul semestru din 2008, n primele luni din 2009, aproximativ 10.000 de vasluieni au rmas fr un leu la rubrica pensii private. Potrivit datelor oferite de Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui, n luna ianuarie 2009, la nivelul judetului Vaslui erau nregistrati 47.822 de participanti la un fond de pensii administrat privat. Pentru acesti salariati, societtile au virat contributii n valoare total de 888.434 lei. Cu toate acestea, 10.472 de angajati care au aderat la fondurile de pensii administrate privat aveau conturile goale. n luna mai, 50.531 de participanti la un fond de pensii administrat privat acumulau contributii n valoare de 862.065 lei si un numr de 9.569 conturi goale. Ultimele date, din noiembrie 2009, arat c numrul conturilor goale s-a redus la 8.356, la o sum total virat n valoare de 15.246.829 lei.

Fr declaratii, zero pensii

Viramentele n conturile persoanale nu s-au efectuat din cauza nedepunerii de ctre angajatori a declaratiilor nominale privind contribut ia la bugetul asigurrilor sociale de stat n termenul prevzut de lege (maxim 25 ale lunii pentru luna anterioar). Pe lng faptul c unele firme nu au prestat activitti n luna respectiv, unele nregistrri de conturi goale au la baz faptul c persoanele care se aflau n somaj nu s-au asigurat sau unele persoane aveau contractul de munc suspendat din diverse motive etc. Pentru asigurati, nedepunerea declaratiei nominale atrage dup sine neconstituirea fondului individual de asigurare n sistemul privat si, implicit, imposibilitatea obtinerii unei pensii att din sistemul public, ct si din sistemul privat.

Contributia a crescut la 2,5%

Contributia virat ctre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5% din venitul brut al fiecrui participant la sistem, ncepnd cu colectarea din ianuarie 2010. Potrivt Legii. nr. 411/2004, CNPAS este institutia de evident a asiguratilor din sistemul public de pensii, eligibili pentru dobndirea calittii de participanti la fondurile de pensii administrate privat. Institu- tia de colectare este ANAF. Contribut ia la fondul de pensii administrate privat este parte din contribu- tia individual datorat la sistemul public de pensii. n primul an de functionare, partea din contributia de asigurri sociale care se transfer la un fond de pensii privat a fost de 2%. Angajatii cu vrst pn la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii trebuie (n mod obligatoriu) s adere la un fond administrat privat. Angajatii cu vrste cuprinse ntre 35 si 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, pot opta s adere la un fond de pensii. Noua legislatie a mprtit sistemul de pensii n trei piloni: cel vechi de stat, care va functiona mai departe (pilonul I), cel privat obligatoriu, la care vor adera salariatii de pn la 35 de ani si care functioneaz din ianuarie 2008, complementar celui de stat (pilonul II), si cel privat facultativ, la care pot contribui optional angajatii care au maxim 52,2 ani (pilonul III).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.