Lupta cu moartea

Stiam c realizarea unui interviu cu un medic urgentist, n cazul de fat dr. Carmena Piseru, medicul sef al Unittii de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean, este sinonim cu asteptarea. Asa c… am asteptat. Presupunerile ne-au fost imediat confirmate: odat cu noi a sosit si Ambulant a. Cazul, unul grav: o btrn de 80 de ani, gsit n com n cas, la mult timp dup ce suferise un atac cerebral. Calmi si detasati, cei de la UPU au intrat n alert. Totul se desfsoar prompt, fr miscri de prisos. Se aud doar comenzile scurte ale doctorului. Dup dou ore, femeia este stabilizat, dar neurologul d verdictul: chiar dac inima nc mai bate, creierul a murit. Urgentistii simt neputinta, un sentiment cu care nu s-au mpcat si nu o vor face vreodat. Un alt bolnav este adus: omul nu poate s respire. si revine dup cteva manevre. Zmbete de multumire. n timp, rndurile de mai sus nseamn cteva minute. n 2009, din cei aproape 50.000 de pacienti care au trecut prin UPU Vaslui, au fost pierduti doar 5. Asa privind lucrurile, statistica consemneaz o victorie ntr-un rzboi nedrept, care nu se va termina niciodat.

Reporter: Sunteti singurul medic primar specialist n urgente din Vaslui. De cnd lucrati n aceast unitate?
Dr. Carmena Piseru:
Am lucrat nti la Serviciul de Ambulant din Timisoara, iar la UPU Vaslui lucrez din 21 iunie 1999. La Timisoara am nvtat medicin de urgent, ca rezident. Dup ce am venit la Vaslui, am avut, ca s spunem asa, spaima c n-am s pot s lucrez cum lucram la Timisoara. Pe urm, am fost impresionat c am gsit un colectiv foarte bun si asistente foarte bine pregtite. n schimb, nu erau medicamente si foarte multe materiale sanitare, situatie care nu era de conceput la Timisoara.

Rep.: Patologia este diferit fat de cea din zona Timisoarei?
Dr. Carmena Piseru:
Oamenii bolnavi sunt aceiasi peste tot. Acolo erau oameni agresati din cauza mafiei locale, exista micul trafic de frontier si multe conflicte. La noi, agresiunile sunt pe fondul consumului de buturi alcoolice.

Rep.: Ce v-a impresionat cel mai mult n decursul acestor ani?
Dr. Carmena Piseru:
Ce-am observat: n momentul n care este foarte greu si te concentrezi asupra unei situatii periculoase, n momentul la nu te mai gndesti la tine, nu- ti mai este fric si nu mai esti impresionat. n momentul la dispare sentimentul de mil, pentru c tu treci pe locul doi-trei, si atunci nu-ti mai este mil. Vrei s faci orice ca s salvezi respectivul copil sau adult. Am avut, de exemplu, copil de un an cu edem pulmonar, n urma unui traumatism. A fost intubat, aspirat… tabloul vzut din afar este impresionant. Dar, n momentul acela, nu mai vezi vrsta pacientului. E boala pe care stii c tu trebuie s o tratezi. Te impresioneaz mai mult ceea ce nu tine de tine. Sunt lucruri pe care, orict de mult ai vrea s le faci, nu poti. Eu am triri mai intense dup ce omul este bine, dup ce iese din urgent. Pentru c n clipa n care suntem pusi n fata unui caz grav nimeni nu intr n panic, nimeni nu se sperie, toat lumea stie exact unde sunt materialele, unde sunt medicamentele. Toat lumea stie exact unde este fiecare lucru n acest spatiu si, prin numrul mare de bolnavi pe care i avem zilnic, ajungem s facem gesturi mecanice. Cnd faci o intubare, mna se duce direct ctre dulap, fr s gndesti c acolo este dulapul, c trebuie s cauti sondele. Asta nseamn economie de timp, pentru c aici fecare secund conteaz.

Rep.: Si totusi, chiar nu v-a impresionat sau speriat nimic de-a lungul anilor petrecuti la urgente?
Dr. Carmena Piseru:
M-am speriat de cteva ori, cnd pacientii au avut reactii neasteptate. De impresionat, m-au impresionat btrnul gsit degerat n Valea Silistei, cu dou sptmni n urm. n momentul n care a fost adus, avea zpad printre degete iar minile erau nghetate ca atunci cnd scoti o pung de pulpe nghetate din congelator. Culoarea nu era albastr si nu am realizat din primul moment ct de tare era nghetat. Initial, am crezut c este doar hipotermie si are minile reci. n momentul n care am pus mna pe minile lui, palmele erau nchise. Am ncercat s le deschid, am realizat c sunt nghe- tate si am avut o senzatie foarte nepl cut. Am fost extrem de impresionat. Si m-a mai impresionat o persoan ars, care practic nu mai avea piele. Cnd am introdus acul, am avut senzatia de carton. O senzatie tare ciudat si neplcut. n rest, asa cum am spus, ncercm s nu intrm n panic. Pentru c panica duce la pierdere de timp, pierderea de timp n urgente nseamn pierderea de vieti. Eu zic c la UPU Vaslui avem o echip greu de impresionat, care si las sentimentele s se manifeste dup rezolvarea cazului. Este vorba de exercitiu si de disciplin. Pentru c patru oameni n urgente stiu exct ce s fac, fr a se clca pe picioare, cu precizia unui mecanism care se declanseaz n momentul n care bolnavul intr pe us. O corelare a echipei este extrem de necesar, pentru c aici, orict de destept ai fi, nu poti face singur ce fac patru oameni. Esti foasrte bun dac ai o echip foarte bun.

Rep.: Ati numrat cte vieti ati salvat de-a lungul anilor petrecuti la UPU Vaslui?
Dr. Carmena Piseru:
Nu stiu si cred c nici nu se poate numra n felul sta. Cred c ce conteaz este ca, atunci cnd pleci acas, s pleci multumit c ti-ai fcut treaba. Noi ncercm. Putem s spunem c aici nu se moare. Dac mi aduc bine aminte, anul trecut am avut 49.300 de prezentri si nu stiu dac am avut 5 decese tot anul. Este un loc unde vin oameni n stare grav si unde se poate muri. Putem spune c aici lupta cu moartea este continu si de cele mai multe ori cstigm noi.

Rep.: Care este cea mai complicat categorie de pacienti?
Dr. Carmena Piseru:
Nu numai pentru mine, dar pentru toti medicii, cel mai greu se lucreaz cu cei care si autocitesc, diagnosticul, se autotrateaz, care iau pastile dup cum au auzit, care stau acas foarte mult si, n momentul n care vin la spital, starea lor poate fi destul de grav si foarte greu de tratat. Intervine si rezistenta omului la tratamentul pe care l prescrii; stie el c vecina a luat altceva si i-a trecut sau se ntreab de ce mie nu-mi d antibiotic?. Acestea sunt cel mai greu de tratat, dar si mai scump. Dar ceea ce m deranjeaz pe mine este c, la noi, pacientii care primesc tratamente compensate sau gratuite de la medici nu urmeaz aceste tratramente, se decompenseaz si, n dou-trei sptmni, ajung la spital. Aceast atitudine cost spitalul foarte mult, n detrimentul altor bolnavi. La fel de mult m deranjeaz atitudinea celor care nu nteleg c aici nu e ca atunci cnd stai la rnd la pine si c aici nu se aplic principiul primul venit, primul servit. Cazurile sunt preluate n functie de gravitate si nu mi pot permite s las un bolnav s moar la us doar pentru c un altul a venit nainte si face scandal.

Rep.: Cum v ntelegeti cu persoanele aduse pentru consum alcool?
Dr. Carmena Piseru:
Persoanele care au consumat alcool nu sunt greu de tratat, dar e greu s te ntelegi cu ele. n prim faz, alcoolul este excitator si atunci ori sunt foarte glumeti, ori foarte agresivi, li se pare c ai ceva cu ei… Si atunci este destul de dificil comunicarea. Ceea ce m sperie cel mai tare este c beau tinerii de ambele sexe. Beau si fete, si bieti, si sunt adusi la spital n com alcoolic, lucru care nu se ntmpl foarte des la adulti.

Rep.: Care sunt cazurile care v-au dat cele mai mari satisfactii?
Dr. Carmena Piseru:
Nu este neaparat un caz, este starea de bine a bolnavului, satisfactie care se repet de mai multe ori pe zi. Este si motivat ia care te face s mergi mai departe. Nu tine de vrsta sau sexul bolnavului: ai aceeasi multumire si n cazul unui pacient de 80 de ani, si n cazul unui tnr de 20 de ani. De aici ne extragem energia, pentru c altfel nu se poate. Te simti extraordinar atunci cnd fiecare pacient iese pe us ceva mai bine dect a intrat. De aici, munca noastr este preluat de colegii mei, specialistii din sectiile spitalului.

Rep.: S-a demarat o reform a serviciilor de urgent. Cum s-a reflectat aceasta n unitatea pe care o conduceti?
Dr. Carmena Piseru:
Reforma s-a nceput si, s zicem asa, la noi s-a fcut n proportie de 70%: am primit aparatur, avem un spatiu mult mai mare si un numr mai mare de personal. Ce nu am reusit este partea de triaj, care ne-ar permite s ordonm putin partea de urgente si nu am mai avea aceast invazie de pacienti n acelasi timp. Deficitari suntem si personalul medical. Lucrm doar cu patru asistenti pe tur, fat de minimul de sapte, si avem probleme n ceea ce priveste specialistii. Avem pe structur un numr de 10 medici urgentisti, dar avem doar 5: eu, un medic de familie cu specializare n urgente, si trei sunt rezidenti, care au trecut acum n anul doi. Avem alte cinci locuri vacante, scoase periodic la concurs si pe care, din pcate, nu vine nimeni.

Rep: Dac ar fi s om luati de la capt, tot medicin de urgent ati alege?
Dr. Carmena Piseru:
Da, fr ndoial. mi place ceea ce fac, chiar dac nu este o meserie curat si usoar, asa cum cred unii dintre cei care se orienteaz ctre aceast meserie, dar tot asta as face. Pentru c o fac cu pasiune si, cred eu, pentru c mi se potriveste.

1 COMENTARIU

  1. tot timpul m-am intrebat daca d-na doctor doarme la serviciiu sau e o coincidenta ca o vad tot timpul la urgente atunci cand mai trec cu diferite probleme pe la spital,. oricum felicitari, este o profesionista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.