Gtuirea pietarilor

Si persoanele fizice autorizate au intrat n colimatorul Guvernului. Dup ce, anul trecut, au pus la pmnt SRL-urile, atentia autorittilor se ndreapt acum spre micii ntreprinztori. Pe taximetristi, vnztorii din piete, micii agricultori si comercianti, mestesugari etc. vin zile negre. Pentru a acoperi gaura imens din bugetul pensiilor, nici un leut nu va scpa neimpozitat. Dac, pn acum, persoanele autorizate puteau opta pentru suma asigurat, prin proiectul Legii pensiilor, CAS-ul este extins asupra tuturor veniturilor obtinute. Si, pentru ca sistemul s performeze, sumele declarate lunar la casele de pensii se vor regulariza anual cu cele nregistrate la Fisc. La Vaslui, noul bir gseste foarte multi vasluieni nregistrati ca persoane autorizate. Pentru a scpa de fiscalitatea ridicat, micii ntreprinztori s-au bulucit s se nregistreze ca PFA. Cum impozitul pe forta de munc omoar pe band rulant afacerile, noua viziune fiscal va face dintr-un salariat o „pasre rar”. n urma reactiilor din pres, Ministerul Muncii a dat un anunt n care se arat c, n cuprinsul articolului n care se mentioneaz c CAS-ul se calculeaz pe ntreg venitul realizat, „s-a strecurat o eroare de redactare”. Oricum, proiectul legii pensiilor este departe de forma final si rmne de vzut care va fi soarta ntreprinztorilor.

Pentru a acoperi deficitul imens nregistrat la bugetul de pensii, Guvernul caut s scoat bani si din piatr seac. Dup ce au promis c nu vor umbla la principalele taxe – este vorba de TVA si de cota unic -, autorittile au nceput s strng surubul prin alte tipuri de dri. Pe lng o armat ntreag de noi contribuabili identificati cu mult srguint (artisti, jurnalisti etc.), se pare c si persoanele fizice autorizate (PFA) reprezint o atractie irezistibil. Si, ntr-adevr, pentru acest segment de mici afaceristi, n anul precedent s-au nregistrat un numr record de nregistrri. La nivelul jude- tului Vaslui, n 2009 au fost nregistrate 408 de PFA-uri, mai multe dect n 2008. La nivel national, numrul micilor ntreprinztori este imens, la Registrul Comertului fiind nregistrate peste 538.000 de PFA-uri. Noua variant a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca antreprenorii si persoanele cu venituri din activitti independente vor plti CAS ntre 220 lei si 9.625 lei, dac venitul brut anual va fi de minim 7.700 lei. Astfel, PFA-urile, actionarii si asociatii firmelor private etc. care cstig un venit brut anual echivalent cu minim patru salarii medii brute pe economie vor fi obligati s achite CAS-ul pe toate veniturile obtinute. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pe 2010 este de 1.836 lei pe lun, iar pentru 2011, anul preconizat de autoritti pentru intrarea n vigoare a noii legi a pensiilor, salariul mediu brut se prognozeaz a fi de 1.925 lei.

Nici un leu nu scap

n cazul PFA-urilor, pn acum se putea opta asupra sumei asigurate. n general, persoanele achitau o contribut ie aferent salariului minim pe economie, chiar dac la iesirea din cmpul muncii cuantumul pensiei era conform cu o contributia mai mic. Odat cu intrarea n executie a noii legi a pensiilor, taximetristii, vnztorii din piete, agricultorii, mestesugarii, micii comercianti etc. vor achita un CAS pe baza veniturilor reale. Sumele declarate lunar la casa de pensii se vor regulariza anual cu sumele declarate la fisc, iar dac diferentele de venit depsesc 10%, contribuabilul va suporta obligatii suplimentare. „Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individual de asigurare si care, anual, se regularizeaz pe baza declaratiei privind veniturile realizate depus la organele fiscale, dac diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%”, se arat n proiectul de lege publicat, n data de 26 ianuarie, pe site-ul Ministerului Muncii. Cu alte cuvinte, prin sistemul imaginat n noul act normativ nu vor scpa netaxate nici un fel de venituri realizate de persoanele autorizate.

PFA-ul la mod

Pentru judetul Vaslui, nregistrarea unui numr foarte mare de persoane fizice autorizate are mai multe explicatii. ntr-o perioad n care societtile cu rspundere limitat au fost vnate de inspectorii fiscali, ntreprinztorii au cutat s-si salveze afacerea apelnd la alte forme de organizare. Prin aceast strategie, foarte multe persoane au reusit s scoat firmele proprii de sub incidenta impozitului forfetar, pentru a nu achita la stat sume care nu erau acoperite de activitatea prestat. O alt categorie important de mici afaceristi care s-au nregistrat la Registrul Comertului ca persoane autorizate sunt productorii agricoli. n urma ordinelor sanitar-veterinare mult mai severe care au fost instituite, la nceputul anului trecut, vnztorii de produse agroalimenare au fost obligati s-si oficializeze comertul. Chiar dac dup protestele ciobanilor prevederile ordinului au fost anulate, pentru a nu mai fi fugriti prin piete, foarte multe persoane au trecut pe la Registrul Comertului. Nu n ultimul rnd, fondurile europene nerambursabile consistente i-au pus n miscare pe fermierii vasluieni. Cum anumite msuri prevedeau n ghidul solicitantului nregistrarea ca persoan autorizat, initiatorii de proiecte s-au conformat. Succesul PFAurilor a fost direct proportional cu generozitatea msurilor care vizau sprijinul financiar pentru instalarea tinerilor n mediul rural si sprijinirea fermelor de subzistent. Si, trebuie spus, acestea au fost de mare interes, n special n rndul tinerilor din mediul rural. n acest ritm, s-a ajuns ca, la finalul anului 2009, n judetul Vaslui s fie nregistrate 408 PFA-uri, n conditiile n care anul trecut economia s-a confruntat cu o recesiune sever.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.