Fiscalizarea taranilor

Gospodriile trnesti vor intra sub bratul „ocrotitor” al Fiscului. Decisi s alimenteze visteria statului, guvernantii intentioneaz s taxeze orice bucat de bnz sau litru de lapte. n „laboratoarele” Guvernului este n lucru un act normativ, prin care cresctorii de animale vor fi obligati s se nregistreze la Registrul Comertului. Un gospodar cu trei vaci va deveni persoan fizic autorizat, iar un cioban poate s-si deschid o ntreprindere individual. Declararea afacerii va nsemna tinerea contabilittii, plata de impozite si alte obligatii. Pentru ca micii fermieri s fie asculttori, plata subventiilor va fi conditionat de oficializarea fermei. Luati prin surprindere, tranii asteapt oferta real a Executivului: ori se doreste cu adevrat modernizarea agriculturii sau actiunea este doar o goan disperat dup bani.

Cresctorii de animale vasluieni vor trebui s-si oficializeze ndeletnicirea. Un prim pas fcut n directia mult discutatei fiscalizri a agriculturii a fost trimiterea ctre serviciile deconcentrate din teritoriu a unui anunt, din partea Ministerului Agriculturii. „Printre rnduri”, din circular reise faptul c, n perioada imediat urmtoare, va fi emis un act normativ prin care cresctorii de animale vor fi obligati s-si scoat veniturile la lumin. Mai exact, att cresctorii de bovine ct si cei de ovine si caprine vor trebui s se nregistreze la Registrul Comertului ca persoan fizic autorizat sau alte forme legale. ncadrarea ntr-o form juridic va fi operat de ciobanii care au n proprietate peste 50 de oi sau 25 de capre si tranii care au n curte peste trei bovine. nregistrarea ca persoane autorizate nu nseamn nimic altceva dect declararea productiei obtinute, precum si cantittile valorificate pe piat. Contabilitatea pe care va trebui s o tin cresctorii de animale are drept scop impozitarea veniturilor realizate. Pentru a fi mai convingtori, autoritt ile vor conditiona acordarea de subvent ii si alte forme de sprijin de nregistrarea n scriptele Registrului Comertului. Luati prin surpindere, cresctorii de animale vasluieni sunt gata s fac pasul de nscriere, ns, mai au serioase rezerve. n primul rnd, ei vor s stie exact care va fi nivelul real al sprijinului fianciar din partea statului si ce tip de subventii vor mai fi operabile. n caz cotrar, multi fermieri prefer s lucreze la fel ca pn acum, pentru a nu mai fi obligati s achite impozite si alte taxe la bugetul statului. ns, nu este exclus ca lantul n jurul fermierilor s se stng ncet, iar n perioada urmtoare, cei care nu s-au constituit n forme legale s nu mai poat comercializa productia.

35.000 de PFA-uri!

Attila Miklos, directorul Oficiului pentru Ameliorarea si Reproductie n Zootehnie Vaslui, a spus c noile prevederi vor nsemna niste criterii de disciplin social si economic, la care cresctorii de animale trebuie s se adapteze. „n sectorul zootehnic trebuie s se respecte legile statului, iar dac faci o afacere trebuie s te nscrii ntr-o form juridic. Odat nregistrat, toat lumea va sti c existi ca entitate pentru a face productie, iar statul va putea s-ti acorde sprijin, n momentul n care vor apar oportunitti”, a precizat Attila Miklos. n prezent, la nivelul judetului Vaslui exist 210.000 ovine, 72.000 bovine din care 34.544 matc si 23.000 de caprine. Toate aceste animale sunt detinute de aproximativ 35.000 de gospod rii trnesti. Cu alte cuvinte, toti propiretarii acestor mici ferme vor trebui s ia drumul Vasluiului, pentru a deveni contribuabili de ncredere la bugetul consolidat al statului.

Potential risipit

La nivel national, judetul Vaslui de- tine un potential agricol extraordinar. Pe lng acoperirea consumului intern, oferta de produse animale care poate fi valorificat ntr-un mod erudit este foarte consistent. Vorbim de peste 10.000 capete de tineret taurine ngrsate, circa 90.000 capete de berbecuti, psri, ou, ln, brnzeturi si alte produse lactate. Practic, n urma comercializrii acestui surplus ar putea intra n circuitul financiar local peste 1.000 de miliarde de lei vechi. n jur de 720 miliarde din valorificarea laptelui, 160 miliarde de lei din scoaterea la vnzare a circa 4.000 tone de carne taurine si 131 miliarde de lei de pe urma livrrii la consumatori a 3.750 tone de carne de ovine. Plus valoare poate fi obtinut n urma unui spijin consistent acordat fermierilor, dezvoltarea retelelor de preluare, depozitare si prelucrare a productiei, extinderea unor puncte comerciale specializate.

4 COMENTARII

  1. monica , da’ tu cu cat ai vrea sa cumperi branza si laptele????de ce nu te duci tu, frumos,in magazine sa cumperi branza si lapte de ce mergi in piata la tarani…la tine in birou e cald si bine si principala pasiune a ta e sa tai frunza la caini da’ nu te-ai intrebat niciodata cum se face branza aia pe care o poftesti tu mai pe nimic….. la munca….
    fatoooo

  2. sa-i ia pe tarani dupa animalele inregistrate cand au vrut subventii pe ele.acum daca e vorba de dat impozite vor declara mai putine.vin in piata si fac pretul la branza si lapte dupa capul lor si nu le cere nimeni cont.li s-a dat mereu ,ba pt animale ,ba pt pamant dar nu li s-a cerut nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.