Cancerul, n crestere n zona Brlad

n ultimii ani, tot mai multe cazuri de bolnavi de cancer au fost luate n evidenta Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad. Numai n 2009, medicii din cadrul Sectiei de Oncologie s-au confruntat cu peste 2.750 de pacienti cu cancer, 418 fiind cazuri noi. Mai grav este c, desi boala poate fi dus pe picioare foarte multi ani, tot mai multi tineri intr n statisticile bolnavilor de cancer.

Medicii oncologi brldeni diagnosticheaz si se ocup de tratamentul a din ce n ce mai multi pacienti cu tot mai variate forme de cancer. Dac la nceputul anului 2009 acestia aveau n evident 2.650 de pacienti, la sfrsitul anului, numrul bolnavilor cu cancer ajunsese la 2.758. Adic, n cursul celor 12 luni, au mai fost luate n evident nc 418 cazuri noi. Trist este c, tot n anul 2009, din totalul pacientilor bolnavi de cancer, 310 de persoane au murit. Fcnd o diferent ntre cazurile intrate si cazurile iesite din evident, sau ntre numrul de pacienti de la nceputul anului si cel de la sfrsitul anului, vedem c sunt cu 108 mai multi bolnavi dect n anul 2008. Acest lucru este destul de important, artnd c numrul bolnavilor care, prin tratament, rmn n evident depsind cazul deceselor este n crestere. Iar cresterea de 100 de cazuri pe an este una semnificativ, ne-a spus medicul specialist Doina Pagu (foto), seful Sectiei Oncologie. Desi este o boal foarte grav, cancerul fiind considerat incurabil, devenit cronic si care se trateaz pe termen ndelungat, posibilitatea de supravietuire este din ce n ce mai mare. Din pcate, acest lucru nu se poate pune pe seama depistrii precoce a bolii, ci mai degrab pe seama posibilittilor terapeutice tot mai avansate din ultimii ani. Chiar si n cazul n care unii bolnavi se prezint la medic n ultima faz a cancerului, medicii tot pot s le mai prelungeasc viata cu ajutorul medicamentelor. Sunt situatii n care medicii obtin succese si atunci cnd bolnavii se afl deja la a treia sau a patra linie de tratament, adic dup o remisiune a bolii si ulterior alte reaparitii, uneori n stare mai grav dect initial. Am ajuns s tratm bolnavi cu a doua sau a treia linie de tratament, pentru tumori de sn sau de colon, cu rezultate foarte bune. Adic, dup diagnosticare si tratarea initial, apare o perioad fr evolutii a bolii, reapare evolutia sau metastaza, se reia tratamentul, se obtine o remisiune partial sau total. Se ajunge astfel s se urmeze o a doua, a treia sau chiar a patra linie de tratament, iar cancerul – din boal incurabil – devine o boal cronic, cu posibilitti de supravie- tuire, a completat medicul Pagu.

Cele mai frecvente tipuri de cancer

Pentru a evidentia cel mai bine diversele localizri ale cancerului, n continuare sunt prezentate cazurile noi luate n anul 2009 n evidenta Sectiei Oncologie din spitalul brldean. La femei, cancerul de sn si cel de col uterin fac ravagii, ambele avnd cte 23 de noi paciente luate n evident. Si cancerul de piele este destul de frecvent (12 cazuri noi). Cel bronho-pulmonar (60) este cel mai rspndit printre populatia masculin. ns, de departe, cele mai frecvente sunt tumorile digestive (94), care pot fi corelate cu obiceiurile de viat sau cele alimentare. Aici intr cancerul de col rectal (75), ficat (5) si pancreas (14), care pot fi tratate n special dac sunt diagnosticate n faza operabil. Frecvente sunt si cancerul de stomac (24), cel de prostat la brbati (20), cel de ovar la femei (10), vezic urinar (15), tumorile ORL (18). n majoritatea tipurilor de cancer persoanele bolnave pot scpa sau si pot prelungi viata cu multi ani, cu conditia s fie diagnosticate timpuriu, iar ulterior s respecte sfaturile medicului n privinta tratamentului si a obiceiurilor de viat. Din pcate, n ultimii ani, persoane din ce n ce mai tinere sunt luate n evident cu diverse tipuri de cancer. Spre exemplu, n prezent, la nivelul zonei Brlad, cel mai mic pacient tratat de o form de cancer este un copilas de numai doi ani. Totodat, tot mai multe adolescente de 17-18 ani afl c au cancer de sn, de ovar sau leucemie. Asta n conditiile n care jumtate din pacientii luati n evident de medicii oncologi brldeni depsesc 70-80 de ani. De mentionat c, n prezent, gradul de ocupare al sectiei este de 80% si c n 2009 au fost externati 1.126 de pacienti spitalizati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.