Subiectele la matematica accesibile, la limba romna cam aiurea

Dac elevii de clasa a VIIIa nu au avut nc ocazia sau curiozitatea s se uite pe modelele de subiecte pentru evaluarea din acest an, profesorii de matematic si de limba si literatura romn si-au format deja propriile preri. n timp ce primii consider c cele dou ore le sunt suficiente pentru a rezolva subiectele destul de accesibile, ultimii cred c testarea este prea ncrcat, cerintele ambigue si unele ntrebri prea aberante.

Asa cum promitea n urm cu ceva timp ministrul interimar al Educatiei Emil Boc, pe data de 30 noiembrie au fost afisate modelele de subiecte pentru evaluarea elevilor din clasa a VIII-a. Astfel, pn la testarea propriu-zis din luna mai, pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetrii si Inovrii, att elevii ct si profesorii pot gsi dou tipuri de subiecte la matematic, limba romn si, acolo unde este cazul, la limba matern. Pentru unii profesori, cerintele afisate pe site-ul http://subiecte2010.edu.ro/Evaluare_Nationala/ sunt considerate, de departe, prea ncrcate pentru elevii claselor a VIII-a. Asta n conditiile n care copiii trebuie s pregteasc nu doar materia anului curent, ci din tot ciclul gimnazial, spre deosebire de tezele cu subiect unic, cnd preg teau materia semestrului respectiv. n plus, conform profesorilor care au analizat modelele de subiecte, unele formulri ale cerintelor sunt destul de ambigue pentru elevi. „Chiar am lucrat la clas respectivele modele de subiecte si o s continum s rezolvm si altele asemntoare. Totusi, mi se pare c volumul de munc este prea mare la aceast testare comparativ cu tezele cu subiect unic. Sunt prea multe cerinte pentru cele dou ore alocate evalurii si, n plus, unele formulri sunt prea complicate pentru a fi ntelese de copii. Chiar dac sunt si subiecte accesibile, problema este c elevii au aflat abia acum c vor sustine testarea din materia celor patru ani si nu doar dintr-un semestru. n plus, trebuie s sustin si tezele semestriale la matematic, limba romn si geografie sau istorie. Ce mi s-a prut de-a dreptul aberant este subiectul referitor la mersul cu bicicleta prin Delta Dun rii. Att au fost n stare s conceap n cteva luni profesorii care au lucrat la el?”, ne-a spus Paula Dasclu, profesor de limba si literatura romn la Scoala nr. 11 „G. Tutoveanu”.

La matematic, prerile sunt mprtite

Dac la limba romn cerintele pot prea mai neclare pentru copii, cele la matematic sunt ct se poate de clare. Cel putin asa sustin unii profesori care au avut deja ocazia s se uite peste modelele de subiecte. Acestia sunt de prere c gradul de dificultate al cerintelor din cele dou modele de subiecte este accesibil majorittii elevilor, dar c sunt si exercitii ceva mai dificile. „Mie mi se par destul de acceptabile. Din ce am vzut pn acum, att subiectele ct si formulrile sunt accesibile copiilor si nu cred c o s aib probleme n a le ntelege. n ceea ce priveste durata de dou ore, consider c este timp suficient ca elevii s rezolve toate cerintele propuse, mai ales c unele exercitii sunt destul de usoare”, ne-a spus Lazr Mardare, profesor de matematic la aceeasi scoal. Pe marginea acestor modele de subiecte au fost emise si opinii care sunt ceva mai indignate. Spre exemplu, un profesor de matematic din Brlad este de-a dretul dezamgit de modelele gndite de echipa desemnat de Minister, motivnd c evaluarea nu este nici pe departe de tip Pisa, asa cum se spunea initial. Cu alte cuvinte, exercitiile nu demonstreaz competentele interdisciplinare ale elevilor, formate prin nvtarea unor informatii pragmatice ci tot prin „tocirea” materiei din program. De mentionat c elevii vor sustine testarea la limba si literatura romn pe data de 4 mai 2010, la limba matern, acolo unde e cazul, pe 6 mai si la matematic pe 12 mai. Dac unii elevi absenteaz, vor putea s sustin evaluarea n perioada special, adic pe 25 mai (limba si literatura romn), pe 27 mai (limba matern) si 2 iunie (matematic).

6 COMENTARII

  1. salut ce faceti ba sa fiu sincer nu cred ca siu ce sa fa la mate de asta mai si chiulesc o doamne urasc mate da uraaaa am loat vacanta super asa cine vrea sa vb cu mine pe mes sa intre la adresa asta costymary90

  2. Pot sa spun ca la limba romana am vazut si eu posibilele subiecte si chiar mi se par mai mult decat accesibile. Nu vad ce nu e neclar..cand am dat capacitatea inainte era mai greu dar na…romanului sa-i dai mura-n gura si tot nu pricepe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.