Dup aproape doi ani de asteptare, smbt, obiectivul realizat n cadrul Proiectului „Planetariul Brlad – diversificarea ofertei turistice n zona transfrontalier Vaslui-Soroca” a fost, n sfarsit, inaugurat. La festivitate au fost prezente oficialitti locale si judetene, un reprezentant al firmei franceze care a adus si instalat aparatura, precum si zeci de brldeni curiosi s vad, stnd comod n scaune, bolta cereasc.
Manifestarea a debutat cu o scurt introducere realizat de muzeograful Mircea Mamalauc, directorul Muzeului „Vasile Prvan”, initiator al proiectului, care a fcut cteva referiri la etapele parcurse de institutia pe care o conduce de la demararea proiectului pn la obtinerea fondurilor de la Uniunea European. Reamintim, este vorba despre aproximativ 540.000 euro, din care Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a contribuit cu o mic parte. Totodat, Mamalauc a reamintit publicului si alte dou proiecte realizate si inaugurate de cnd se afl la conducerea muzeului, respectiv Pavilionul Muzeal „Marcel Guguianu” si recenta extindere a acestuia. n continuare, cuvntul a fost luat de vicepresedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, si de primarul Brladului, Constantin Constantinescu, care au multumit pentru buna colaborare si au declarat c noul obiectiv este o realizare cert si valoroas, n conditiile n care localitti mult mai mari nu detin asa ceva. O scurt cuvntare a sustinut si Remus Crstea, specialist la Planetariul digital din Pitesti, singurul din tar care a urmat cursuri de instruire n acest domeniu. Acesta a vorbit despre raritatea acestui tip de obiectiv la nivel national, mentionnd c, la noi, doar un romn din 4 milioane are acces la un planetariu, n timp ce, n Franta, una din 30.000 de persoane a vizitat un astfel de obiectiv. Ultima interventie a apartinut reprezentantului firmei RSA Cosmos, din Franta, care s-a declarat ncntat de colaborare, mai ales c, pn acum, planetariul din Brlad este al treilea pe care l vnd, instaleaz si regleaz n Romnia.
Primul spectacol al planetariului
Ulterior, panglica inaugural a fost tiat de cele dou oficialitti mpreun cu directorul muzeului, urmnd ca 39 de persoane s vizioneze primul spectacol. Primii poftiti au fost reprezentantii mediei locale, primarul Brladului, vicepresedintele CJ, implicati direct n implementarea proiectului, precum si alti doritori. Odat ce luminile s-au stins si ntunericul a pus stpnire, muzeograful din Pitesti a fcut cteva referiri la sistemul solar din care face parte Pmntul si a dat startul imaginilor si sunetului. Cupola amplasamentului a fost invadat de mici luminite (planetele), care, treptat, au fost nlocuite de comete, asteroizi, sateliti sau alte corpuri ceresti si fenomene astronomice. Pe fundal au putut fi auzite explicatiile referitoare la imaginile vizionate, de la formarea sistemului nostru solar si pn la exploziile care au avut loc pe Jupiter n urm cu ctiva ani. Dup circa 30 de minute, multimea ncntat de spectacol a prsit sala, lsnd urm- toarea serie de vizitatori s vizioneze imaginile. Dup o sptmn de pauz n care ghidul angajat recent, muzeograful Ciprian Vntdevar, se va deprinde cu aparatura performant, sirul spectacolelor va fi reluat, urmnd a se difuza cte trei pe zi. Pretul unui bilet va fi de 3 lei, persoanele care vor s asiste la unul dintre spectacole trebuind s se programeze dinainte pentru a se putea umple sala nainte de proiectie. Deocamdat, institutia dispune de sase spectacole, ce vor fi prezentate prin rotatie. Este vorba despre „Dou mici bucti de sticl”, „Atingnd marginea Universului”, „Trmul luminii sau Kaluokahina”, „Galaktos”, „Cursa spre Pmnt” si „Alma, semnele planetelor”.
ALOOOOOOOOO………………..!
Cum puteti spune asa tampenii? Pavilionul expozitional este facut de dna director Nicoleta Arnautu nu de Mircea Mamalauca! Mircea Mamalauca a modificat un proiect facut de un arhitect de marca si i-a pus o „palarie” careia i-a spus „Planetariu”! Planetariul putea s-al faca in curtea din fata muzeului sau in parc la teatru! Vai de mama voastra de creduli!