Rvsit de tot felul de crize si, mai nou, de gripa porcin, judetul Vaslui performeaz. n numai trei sptmni, peste 140 miliarde de lei vechi din pltile directe au alimentat conturile fermierilor vasluieni. Impactul financiar este major, n conditile n care, la nivel national, banii intrati n Vaslui reprezint n jur de 8% din suma total. Meritul este cu att mai mare, cu ct mai sunt judete din tar unde nu s-au dat drumul la autorizatiile de plat pentru avansul de 200 lei. Pentru productori, sumele reprezint, practic, salvarea de la faliment. Fr despgubiri, cu recolte distruse sever de secet si cu preturi de desfacere derizorii, pltile pe unitatea de suprafat sunt decisive.
Judetul Vaslui s-a transformat ntr-un veritabil motor de absorbtie al subventiilor destinate agriculturii. La aproape trei sptmni de la declan- sarea campaniei de acordare a avansului aferent schemelor de plti pe unitatea de suprafat, Vasluiul ocup locul trei n tar la sumele accesate. Mai exact, n conturile fermierilor vasluieni au intrat deja circa 14,5 milioane de lei, ceea ce reprezint n jur de 8% din suma total distribuit la nivel national, n valoare de 186 milioane de lei. Pe lng foame imens de bani care caracterizeaz sectorul agricol local, Agentia de Plti si Interventie n Agricultur (APIA) Vaslui face diferenta n teritoriu. n timp ce n unele regiuni din tar emiterea autorizrilor la plat se fac n pas de melc, la Vaslui, nu mai putin de 7.910 fermieri au cardurile alimentate. Un fenomen extrem de pozitiv, n conditiile n care lipsa lichidittilor cu care se confrunt productorii agricoli este generalizat. n acest moment, sunt n discutie exploatat iile supuse controlului prin teledetectie, iar imediat dup ce se rezolv eventualele litigii, se vor da drumul la plti. Petru Botez, directorul APIA Vaslui, a spus c exist mai multe criterii de esantionare la plat a produc torilor agricoli. Este vorba despre ordinea cronologic n care au fost depus cererile, dac dosarele nu au suferit modific ri fat de cererea initial, sau documentatiile respective nu au fost implicate n supradeclar ri. „Noi, cei din APIA, ne facem treaba, pentru ca banii s intre la timp n buzunarele fermierilor”, a conchis Botez.
Interes maxim
Pentru anul 2009, 41.229 de fermierii vasluieni au depus cereri n vederea obtinerii subvent iilor europene si nationale pentru agricultur. Solicitrile de sprijin financiar sunt aferente pentru o suprafat agricol total de 283.000 hectare. Avansul de 70% din subventiile directe, pe care agricultorii l vor ncasa n aceast toamn, este de circa 200 lei. Beneficiarii msurilor de sprijin pe suprafat pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaz terenul agricol pentru care solicit plata, n calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori n cadrul asociatiilor n participatiune etc. Dac proprietarul a dat terenul n arend, l-a concesionat sau l-a nchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiv va fi acordat celui care lucreaz pmntul. Sunt eligibile la plat exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. n cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbus tilor fructiferi, suprafata minim a parcelei trebuie s fie de cel putin 0,1 hectare.
Verde de la UE
Romnia a primit avizul Comisiei Europene pentru acordarea unui avans din pltile pe suprafat destinate productorilor agricoli, cuvenite pe anul 2009, n limita a 209,9 lei/hectar. Sprijinul financiar pentru sectorul agricol se acord ncepnd cu data de 16 octombrie. Tinnd cont de contextul economic actual si, implicit de nevoia de finantare a fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plti si Interventie pentru Agricultur, a autorizat pentru prima zi de plat suma de 2,7 milioane euro, echivalentul a 11,5 milioane lei, unui numr de peste 6.200 de fermieri. Pltile vor continua n perioada urmtoare, astfel nct fondurile alocate s reprezinte un real sprijin pentru nfiintarea culturilor de toamn.
Acum nu mai sunt functionari APIA nesimtiti,si puturosi?Ati aruncat cu noroi in ei in necunostinta de cauza iar acum cu totala nesimtire veniti si le aratati meritele.Sa stiti ca acolo chiar se munceste iar rezultatele comfirma asta.Cinste lor si sa dea domnul sa o tina tot asa,deoarece fermierul roman chiar are nevoie de sprijin.