Megaescrocherie de 156 miliarde de lei

Cinci societti comerciale au reusit s tepuiasc bugetul statului cu fabuloasa sum de 156 miliarde de lei vechi. Modul de operare al retelei de evazionisti era extrem de ingenios: firmele „mam” foloseau documente fictive ce proveneau de la alte 21 de societti fantom din ntreaga tar. n acest fel, s-au derulat tranzactii masive de mrfuri, finantele publice ncasnd zero lei din valoarea operatiilor. Ulterior, produsele erau „oficializate” si facturate la agenti economici din alte judete, cu precdere din Bistrita si Brasov. Demn de remarcat este faptul c ntrega sum la negru a fost rulat prin sistemul bancar. Mai exact, banii au fost ridicati n numerar de la bancomate, sau direct de la ghiseele institutiilor financiare. Reteaua de escroci este condus de un vasluian, autorittile pstrnd identitatea acestuia secret pn la finalizarea anchetei.

n cursul lunilor septembrie si octombrie, Garda Financiar (GF) Vaslui a reusit s destructureze o retea de infractionalitate financiar extrem de periculoas. Actiunile de investigatie s-au desfsurat pe o perioad mai lung de timp, sub coordonarea si sprijinul Parchetului si a organelor de cercetare penal, iar valoarea total a prejudiciului adus bugetului de stat se ridic la suma impresionant de 156 miliarde de lei vechi. Totodat, potrivit anchetatorilor, cel care a pus la punct toat aceast masinrie infernal de fraudat statul are domiciliul n judetul Vaslui, ns ns pn la finalizarea cercetrilor identitatea acestuia nu poate fi dezvluit opiniei publice. Acest tun imens tras finantelor publice a fcut ca valoarea celor 30 de sesizri penale formulate de Garda Financiar, n primele zece luni din acest an, s fie mai mare cu 300%, comparativ cu perioada similar din 2008. Mai exact, dintr-un prejudiciu total estimat la 197 miliarde de lei vechi provocat visteriei publice, nu mai putin de 156 miliarde de lei au fost identificati n urma anihilrii retelei de evazionisti.

„Caracatit” de cinci stele

Tabloul general al agentilor economici antrenati n tranzactiile comerciale la negru este spectaculos. Miezul „caracatitei” era format din cinci firme, din care trei si aveau sediul n judetele Ilfov si Giurgiu. Cele cinci societti se foloseau de date ilegale, ce proveneau de la alte 21 de firme fantom, cu locatii n mai multe judete ale trii. Datele false de la cele 21 de societti care, practic, nu existau, erau utilizate pentru a disimula valoarea unor relatii comerciale desfsurate ntre operatorii economici implicati. n realitate, respectivele tranzactii de mrfuri nu au avut loc niciodat sau datele declarate nu aveau nimic n comun cu adevrul. Dar ingeniozitatea evazionistilor nu se opreste aici, iar modul de operare dezvluie mna unor profesionisti desvrsiti. Dup ce „patentau” manevrele comerciale fictive, cele cinci firme „mam” au facturat la rndul lor mrfurile, care se presupune c proveneau de la cele 21 de firme fantom, ctre alti agenti economici. De aceast dat, schimburile comerciale se derulau la lumina zilei, destinatarii diferitelor produse fiind societti din ntreaga tar, cu precdere din Bistrita si Brasov. n acest fel, evazionistii profitau de sumele la negru din operatiunile nereale, pentru ca, apoi, s pozeze n buni contribuabili. „Valoarea total a tranzactiilor fr documente legale de provenient se ridic la suma de 355 miliarde de lei vechi. Cele cinci firme implicate nu detin documente legale de provenient pentru mrfurile facturate si nu s-a stabilit provenienta real a mrfii”, a spus Vasile Langa, comisar sef la GF Vaslui. Pe lng lipsa documentelor, care s certifice faptul c operatiunile comerciale s-au desfsurat n realitate, megaescrocheria mai reprezint o premier. Aproape ntreaga sum la negru s-a rulat prin sistemul bancar. Concret, banii s-au ridicat n numerar prin carduri din bacomate sau direct de la ghiseele institutiilor financiare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.