Institutii pentru foame si frig

Irina Iuliana Ciocrlan, din satul Tutcani, comuna Mlusteni, este una din mamele care plnge zilnic pentru copiii ei. Prsit de sot si grav bolnav, femeia a rmas singur s-si creasc fetita Andreea si biatul Florin. Cu venituri de numai 164 de lei pe lun, fr lemne, fr bani pentru alimente si haine pentru cei mici, cele trei suflete si-au pierdut orice sperant. Calvarul sracilor a nceput nc din luna octombrie 2008. Disperat, familia a depus la Directia Muncii un dosar, pentru un ajutor financiar. ns, iarna a trecut, iar n locul banilor, nevoiasii au fost sftuiti s astepte. Vznd c au fost dati uitrii, Petre Cutis, tatl mamei celor doi copii, a trecut de mai multe ori pe la Prefectura Vaslui. Dup ce au fost ascultati conform regulamentului, rspunsul oficial a fost acelasi: s mai astepte! Cum timpul trecea, btrnul a trimis o scrisoare Ministerului Muncii, pentru a cere un sprijin finaciar. Surpiz! Familia din Tutcani a primit aceeasi notificare: s mai astepte! Si, pentru ca btaia de joc s fie complet, de la 1 ianuarie, Primria Mlusteni a tiat mamei si ajutorul social.

De la Prefectur la Directia Muncii si de la Primrie la Ministerul Muncii. Acestea au fost demersurile fcute de o familie din satul Tutcani, comuna Mlusteni, n cutarea disperat a unui sprijin financiar. Din nefericire, pentru acesti necjiti, autorittile nu au avut s le ofere dect promisiuni si ndemnuri la asteptare. Dup ce a fost prsit de sotul ei, Ciocrlan Irina Iuliana a rmas s ntret in singur pe cei doi copii, Andreia Cristina din clasa a VII-a si Florin Ctlin din clasa a V-a. Fr nici o bucat de pmnt, fr animale sau vreun alt sprijin de la cineva, cele trei persoane triesc o viat de calvar, ntretinndu-se doar din alocatia celor mici. Ajunsi la limita subzistentei si n mare suferint, Cutis Petre, tatl mamei celor doi copii, a luat drumul orasului, n speranta c va gsi ntelegere la institut iile statului. Sigura cerere a btrnului era un ajutor financiar de urgent, pentru ca familia sa s poat trece peste acest moment extrem de dificil. nc din luna octombrie 2008, au depus la Directia de Munc si Protectie Social (DMPS) Vaslui un dosar, prin care au solicitat un sprijin financiar. Timpul a trecut, iar tot efortul btrnului s-a dovedit a fi n zadar, pentru c, dup luni bune, nu au primit nici un leu. Noi am fcut tot ce trebuia si am trimis dosarul la Bucuresti. n momentul cnd ajung fondurile, persoana n cauz vine la noi s si ridice sumele cuvenite. Nu am primit nici un ajutor financiar de peste un an si peste 200 de familii cu situatii deosebite asteapt banii, au precizat reprezentant ii DMPS Vaslui.

V rugm s mai asteptati!

Dac au vzut c nu primesc nici un rspuns, tatl fetei s-a vzut nevoit s bat la portile Prefecturii Vaslui, pentru a face cunoscut drama prin care trece familia sa. Dup ce un functionar al institutiei a ascultat povestea trist a copiilor din Tutcani, Petre Cutis s-a pus din nou pe asteptat. n luna aprilie, Prefectura Vaslui a trimis unul din rspunsuri btrnului din Mlusteni, prin care era informat oficial c ajutorul financiar va fi acordat doar n momentul n care Guvernul va da o Hotrre n acest sens. Mai exact, s fie luat decizia de finantare pentru acest tip de asistent social, adic ajutoarele financiare. Nemultumit, Cutis Petre nu s-a dat btut si a formulat o adres ctre Ministerul Muncii, prin care prezenta situatia grea prin care trece fica sa, mpreun cu cei doi copii. Rspunsul primit de la Ministerul Muncii a fost la fel de oficial. Pn cnd nu se adopt o Hotrre de Guvern n vederea pltii ajutoarelor financiare, nimeni nu poate face nimic pentru cei doi copii. Noi nu dorim dect un sprijin financiar s putem trece de aceast perioad grea. Fica mea are fractur vicios consolidat la umrul stng cu sechele postraumatice, conform diagnosticului pus de doctor. Nu poate s munceasc si nu are nimic din ce tri. Vine iarna, nu are lemne pentru nclzit, haine pentru copii, rechizite si tot ceea ce mai trebuie, ne-a spus Petre Cutis.

Fr ajutor social

Pentru ca familia Ciocrlan s rmn complet pe drumuri, autorittile locale leau tiat si ajutorul social, din data de 1 ianuarie 2009. Reprezentant ii Primriei Mlusteni sustin c, potrivit legii, Ciocrlan Irina trebuie s prezinte o adeverint de la fortele de munc, prin care s se certifice c nu detine un loc de munc. n momentul n care detine adeverinta respectiv, Primria i poate ntocmi dosarul, pentru a primi ajutorul social solicitat. Desi la prima vedere lucrurile par simple, n realitatea, birocratia bate fr drept de apel realittile unei vieti crunte. Mama celor doi copii s-a prezentat la Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc Brlad, iar rspunsul a fost extrem de sec: astfel de documente se pot elibera numai persoanelor apte de munc. Reprezentantii AJOFM Vaslui confirm c adeverintele se elibereaz numai persoanelor apte de munc, iar persoanele bolnave trebuie s se adreseze altor institutii. Cei doi copii sunt amndoi mari si trim numai din alocatie, adic cu un venit lunar de 164 lei. Noi am fost de mai multe ori la Prefectura Vaslui, de nu mai stim nici numrul. n toate rspunsurile pe care le-am primim, ni se spune s asteptm. ns, a trecut peste un an si am pierdut orice sperant. Dumnezeu stie ce se va ntmpla cu noi! Nu avem nici un lemn pentru iarn si acum ne nclzim cu bete de rsrit, ne-a spus Ciocrlan Irina.

3 COMENTARII

  1. Rusine autoritatilor locale,oameni buni nu e singurul caz,e unul disperat care a rasuflat,sunt sute de astfel de cazuri,bine ca sunt bani pt campanii electoral;e!!!

  2. Exista vreun mod de a ajuta aceasta familie cu bani, avand in vedere situatia lor disperata nu cred ca au un cont curent pe undeva…deci, in mod efectiv cum se pot ajuta aceste persoane? mana de la mana, putem sa ii ajutam…banuiesc… sau nu mai este omenie in toata tarisoara noastra?

  3. In acest timp se toaca sume imense si nesimtite in campanii electorale tocmai de la bugetul de stat ca prostimea sa se prosterneze la cei care ne duc la sapa de lemn in aceasta tara .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.