Exercitiu tactic de cooperare

Marti, a avut loc exercitiul tactic de cooperare Activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgent si a fortelor specializate pentru limitarea si nlturarea efectelor produse de inundatii n localittile riverane rului Prut, care s-a desfsurat n comunele Lunca Banului, Vetrisoaia si Flciu – localitti riverane rului Prut.

Exercitiul a avut drept scop verificarea modului de organizare a cooperrii ntre fortele institutiilor reprezentate n Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgent Vaslui n vederea limitrii si nlturrii urmrilor inundatiilor de proport ii produse n localittile riverane rului Prut si verificarea modului de functionare a fluxului informational – hidro meteorologic ntre institutiile reprezentate n Comitetul Judet ean pentru Situatii de Urgent Vaslui cu atributii n domeniu, pentru avertizarea-alarmarea- evacuarea populatiei. Obiectivele generale ale exercitiului au fost: verificarea conceptiei de actiune stabilite prin planul organizrii si desf- surrii exercitiului si aplicarea variantelor de actiune; verificarea modului de functionare a fluxului informational n situatia de urgent creat; realizarea unei informri corecte a populatiei din localittile afectate privind modul de comportare si actiune n situatia producerii unei inundatii ca urmare a deversrii unui curs de ap; pregtirea psihologic a efectivelor proprii si a populat iei din zona afectat pentru cunoasterea modului de comportare pe timpul actiunilor de interventie si salvare, n situa- tia creat conform temei tactice; organizarea, desfsurarea si coordonarea actiunilor de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor amenin- tate de inundatii; verificarea modului de organizare a cooper rii ntre fortele institutiilor reprezentate n Comitetul Judet ean pentru Situatii de Urgent n vederea limitrii si nlturrii urmrilor inunda- tiilor produse ca urmare a devers rii unui curs de ap; asigurarea accesului corespunz- tor a fortelor de interventie ctre locul de actiune.

Scenariul general al exercitiului

n intervalul 09.11- 11.11.2009, n zona de Nord-Est a Romniei au czut precipitat ii abundente sub form de ploaie care au totalizat pe alocuri peste 160 l/mp n 24 h. ncepnd cu data de 09.11.2009, ora 09.00, Institutul National de Hidrologie si Gospodrirea Apelor emite o Avertizare hidrologic COD GALBEN ca urmare a situatiei meteorologice create n bazinul hidrografic superior al rului Prut din acumularea Stnca Costesti se va descrca un debit de 435m/s, care va duce la cresterea nivelurilor si debitelor pe rul Prut, determinnd inundarea zonei dig mal cu posibile depsiri ale Cotei de atentie/Fazei a-I-a de ap- rare, la statiile si posturile hidrometrice de pe teritoriul judetului Vaslui. La ora 12.00, la SH Drnceni rul Prut a atins Cota de atentie (H – 560 m/s; Q – 335 m/s) si are tendinta de crestere. n data de 10.11.2009, ora 00.00 Institutul National de Hidrologie si Gospodrirea Apelor emite o Avertizare hidrologic COD PORTOCALIU ca urmare a nruttirii situa- tiei meteorologice din bazinul hidrografic superior al rului Prut, s-a mrit debitul evacuat din acumularea Stnca Costes ti, de la 435m/s la 620 m/s, debit care va duce la cresterea nivelurilor si debitelor pe rul Prut, determinnd depsiri ale Cotei de inundatie/Fazei a-II-a de aprare la statiile si posturile hidrometrice de pe teritoriul judetului Vaslui. La ora 06.00, la SH Drnceni rul Prut a atins Cota de inundatie (H – 631 cm;Q – 460 mc/s) si are tendinta de crestere. n data de 10.11.2009, ora 15.00 Institutul National de Hidrologie si Gospodrirea Apelor emite o Avertizare hidrologic COD ROSU ca urmare a nruttirii situatiei meteorologice din bazinul hidrografic superior al rului Prut, s-a mrit debitul evacuat din acumularea Stnca Costesti, de la 620 m/s la 696 m/s, debit care va duce la cresterea nivelurilor si debitelor pe rul Prut, determinnd depsiri ale Cotei de pericol/Fazei a-III-a de aprare la statiile si posturile hidrometrice de pe teritoriul judetului Vaslui. La ora 21.00, la SH Drnceni rul Prut a atins si depsit Cota de pericol (H – 710 cm;Q – 668 mc/s) si are tendinta de crestere. n satul Broscosesti, comuna Lunca Banului, digul nu mai prezint sigurant n exploatare, aflndu-se n situatia iminent de rupere. ncepnd cu 09.11.2009, la nivelul primriilor comunelor Drnceni, Stnilesti, Lunca Banului, Vetrisoaia, Berezeni, Flciu si Murgeni se institue serviciul de permanent.

Situatiile specifice create

Situatia specific nr. 1, ora 11.00 n data de 11.11.2009, ora 11.00 n zona Broscosesti. com. Lunca Banului, digul de aprare de pe rul Prut a cedat producndu- n corpul digului o bres de cca 20m, prin care se tranziteaz un debit de 78 nc/s. n satul Broscosesti lama deversant are nltimea de 1,5 m – 2 m. Se impune evacuarea a 223 de gospodrii si a 516 persoane. Situatia specific nr. 2, ora 11.30 Viitura propagat n aval de satul Broscosesti atinge n localitatea Bumbta, com. Vetris oaia o nltime de 1.00 – 1.50 m, afectnd un numr de 98 locuinte cettenesti si anexele acestora. Se impune evacuarea a 197 persoane, 76 animale mari, 80 animale mici si 250 psri. Situatia specific nr. 3, ora 12.00 Viitura propagat n aval de satul Broscosesti poate atinge n localitatea Bogdnesti, com. Flciu o nltime de 0.5 – 0.75 m, putnd afecta un num r de 10 locuinte cettenesti si anexele acestora. Se impune luarea msurilor pentru limitarea si nlturarea efectelor inundatiilor.

Exercitiul a fost un real succes, obiectivele specifice fiind atinse n totalitate:

1. Populatia din zona afectat: informarea corect a acesteia privind scopul organizrii si desfsurrii exercitiului; instruirea si antrenarea ei privind respectarea cu strictete a regulilor ce trebuiesc urmate n situatia producerii unei inundat ii de amploare; antrenarea n participarea cu mijloacele pe care le are la dispozitie la actiunea de evacuare si salvare a oamenilor, animalelor si bunurilor amenintate.
2. Membrii CLSU Lunca Banului, Vetrisoaia si Flciu: antrenarea pentru executarea recunoasterilor n teren pentru evaluarea situatiei create; stabilirea msurilor urgente ce se impun pentru gestionarea efectelor produse de inundatii; informarea operativ a ISU Vaslui de efectele produse de inundatii, msurile intreprinse, solicitarea de sprijin suplimentar pentru gestionarea situatiei; conducerea fortelor de interventie si luarea msurilor urgente ce se impun pentru limitarea si nlturarea urmrilor produse de inundatii.
3. Membrii Comitetului Judet ean pentru Situatii de Urgent al judetului Vaslui: centralizarea informatiilor privind urmrile inundatiilor n localitt ile riverane rului Prut, evaluarea acestora, stabilirea m- surilor si actiunilor specifice pentru gestionarea situatiei create si urmrirea ndeplinirii msurilor stabilite; antrenarea membrilor CJSU n conducerea fortelor din subordine pentru a actiona operativ n ndeplinirea misiunilor specifice ce le revin pentru nlturarea efectelor produse de inundatii; informarea Comitetului National prin IGSU- CON privind situatia produs, urmrile acesteia, msurile urgente stabilite si solicitri privind necesarul de resurse umane si materiale.
4. Echipajele de interventie ale Inspectoratului pentru Situat ii de Urgent Vaslui: formarea si perfectionarea deprinderilor personalului din compunerea Grzilor de Interventie ale Sectiei Husi si Detasamentului Vaslui, n vederea ndeplinirii ndatoririlor specifice pentru limitarea si nlturarea efectelor produse n urma inundrii unor zone populate, urmare a deversrii unui curs de ap; perfectionarea deprinderilor sefilor grzilor de interventie n a organiza si conduce actiunea fortelor pentru salvarea si evacuarea persoanelor, animalelor si bunurilor materiale; perfectionarea deprinderilor personalului participant la intervent ie n aplicarea cu operativitate a conceptiei de actiune din documentele de preg tire, organizare si desfsurare a interventiei, culegerea si transmiterea operativ a datelor de la locul interventiei ctre punctele de comand (mobile si fixe); antrenarea si perfectionarea deprinderilor comandantului interventiei si a personalului grupei operative pentru conducerea si coordonarea n mod unitar a actiunii tuturor fortelor prevzute a interveni n situatia producerii unor inundatii care afecteaz zone locuite din mediul rural; formarea si perfectionarea deprinderilor tuturor participantilor la actiunea de interventie pentru lucrul n conditiile pericolului de nec, prbusirii constructiilor afectate, existentei victimelor; respectarea regulilor de tehnica securittii muncii de ctre personalul participant; antrenarea personalului n utilizarea radiotelefoanelor si respectarea disciplinei radio, verificarea viabilittii sistemului de comunicatii ntre fortele proprii si cele cu care se coopereaz; antrenarea personalului cu atributii n logistica interventiei.
5. Grupa operativ a ISUJ Vaslui: executarea recunoas- terii n teren mpreun cu membrii CLSU si evaluarea efectelor inundatiilor; luarea msurilor urgente ce se impun pentru gestionarea efectelor produse de inudatii; informarea operativ a conducerii ISU Vaslui despre situatiile create si msurile ntreprinse pentru gestionarea acestora; introducerea n dispozitiv a fortelor si mijloacelor sosite n sprijin; conducerea fortelor din subordine si luarea msurilor urgente ce se impun pentru limitarea si nlturarea urmrilor inundatiilor (salvarea si evacuarea victimelor din interiorul zonelor afectate; asigurarea echipamentului de protectie pentru fortele de interventie);
6. Pentru organele de poli- tie: asigurarea fluentei traficului si stabilirea unor noi trasee pentru mijloacele auto de interventie ctre zona afectat; identificarea si evidentierea persoanelor evacuate; ndrumarea si dirijarea coloanelor de evacuare; asigurarea pazei bunurilor evacuate si a taberei de sinistrati;
7. Pentru efectivele de jandarmi: interzicerea accesului persoanelor neautorizate n zona afectat, prin realizarea unor cordoane de ordine; asigurarea pazei zonei evacuate, bunurilor evacuate si a taberei de sinistrati; sprijinirea echipelor de salvare, evacuare n transportul persoanelor rnite si evacuarea bunurilor materiale;
8. Pentru efective ale politiei de frontier: sprijinirea echipelor de salvare, evacuare n transportul persoanelor rnite si evacuarea bunurilor materiale;
9. Pentru efectivele UM 01776 Husi: amenajarea spatiului pentru cazarea persoanelor evacuate si asigurarea conditiilor minime de subzistenta;
11. Pentru personalul Centrului Medical Judetean Vaslui: acordarea asistentei medicale personalului care particip la interventie.
12. Pentru Sectia de ambulant Husi si Spitalul Municipal Husi: asigurarea asistentei medicale a persoanelor evacuate; efectuarea triajului medical si transportul victimelor la Spitalul Municipal Husi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.