Elevii sufer n urma plecrii printilor la munc n strintate, dar totodat sunt nevoiti s se maturizeze mult mai repede si s treac prin situatii dificile. Totusi, exist preri pro si contra prsirii celor mici de ctre printii care recurg la acest sacrificiu pentru bunstarea familiei. Aceasta a fost principalul subiect dezbtut, ieri, la Grupul Scolar de Arte si Meserii Brlad, care a gzduit activitatea metodico-stiintific a dirigintilor de liceu.
\a activitate au fost prezenti cte unul sau doi reprezentanti din fiecare liceu brldean, precum si de la Grupul Scolar Agricol Marcel Guguianu, din Zorleni. Ora a nceput cu lectia demonstrativ O viat departe de printi. Probleme cu care se confrunt copiii cu printi aflati la munc n strintate, coordonat de profesorii Mihaela Curelaru si Maria Comsa. Pentru nceput, copiii din mai multe clase din unitatea scolar au fost mprtiti n dou tabere: pro si contra migrrii printilor n strintate. Fiecare a mprtsit din experientele proprii prin care au trecut dup ce unul sau ambii printi au plecat la munc peste hotare. Una dintre fetite chiar a izbucnit n lacrimi n timp ce povestea c, n anul 1995, mama ei s-a mbolnvit foarte grav, iar tatl su a fost nevoit s lucreze n strintate pentru a face rost de bani s-o ajute. n plus, alturi de ceilalti frati, fata a fost nevoit s se maturizeze mult prea repede si s nvete s se descurce singur. Alti copii spuneau c sunt de acord cu plecarea adultilor peste hotare, pentru c acolo unde merg pot gsi un trai mai bun, fcnd astfel ca si cei rmasi acas s se bucure de conditii materiale mai bune. La un moment dat, chiar s-a iscat o controvers ntre cele dou prti, fiecare venind cu argumente n favoarea celor spuse. Cea de-a doua activitate de ieri a fost prezentarea referatului Bunstarea si victimele ei colaterale, realizat de profesorul psihopedagog Mihaela Alina Leahu, care a ncercat s puncteze avantajele si dezavantajele migrrii printilor n strintate dup anul 2000, dar si problemele de natur psihologic ce pot aprea. Urmtoarea activitate din cadrul cercului de diriginti a fost prezentarea info-referatului Cooperare n domeniul educatiei si formrii profesionale, realizat de profesorul Simona Rusu. Temele cuprinse n referat au fcut referire la nvtarea pe tot parcursul vietii, schimbrile ce se vor produce sau beneficiarii nvtrii. De asemenea, s-a pus accent si pe proiectele de tip Comenius, care se adreseaz elevilor si profesorilor aflati n aceast situatie, exemplificnd cu proiectul S v cunoastem lumea!, n care Grupul Scolar de Arte si Meserii are ca partenere dou scoli din Polonia si Finlanda si n care se doreste studierea obiceiurilor, buctriei, muzicii, poeziei si sportului si modul cum acestea influenteaz vietile oamenilor n diverse contexte regionale.
situatia este si altfel caci cei care pleaca ingstrainatate sa lucree abordeaza problema copiilor cu totul altfel si zic sa se descurce ,cum facem noi ,ce sa ne incurcam cu educatia ,iar cand au facut copiii nugsi-au nici un fel de probleme la fel ca si educatia,sau alte din astea,deci daca 97,45 % in romania gandesc astfel si asta este situatia ,nu este nici o problema ca avem si explicatia ,dar astia zic noi nu ne hranim cu explicatii ,partenerii in cazul problemei facutului copiilor seamana leit unul cu altul
Pentru bunastarea materiala a copiilor,in detrimentul formarii lor.Dar nu avem ce face:traim intr-o tara mica,cu oameni lipsiti de perspective.Pacat !
Nu pot sa spun ca sunt pro dar nici contra. Sunt in aceasta situatie , de fapt copiii mei (tatal lor e plecat) de cinci ani. Numai faptul ca am fost niste oameni cu capul pe umeri si echilibrati ne-a facut sa mai fim o familie.
PRO sunt pentru faptul ca am reusit astfel sa le oferim copiilor o educatie mai buna, conditii mai bune de trai, ne-am cumparat o casa, am avut posibilitatea sa le platim antrenamente ,carti, cursuri, cand au avut probeleme de sanatate am avut cu ce plati medicamente, medici s.a.
Datorita faptului ca a fost mama cu ei a fost un avantaj pentru copii.
DECI A MERITAT PENTRU COPII .
CONTRA sunt pentru ca intr-o oarecare masura a avut de suferit relatia dintre parinti si a fost nevoie de foarte multa comunicare sa depasim anumite momente.
Cel mai afectat e totusi parintele care pleaca pentru ca este privat de multe momente unice din viata copiilor .Sunt acele momente unice, trairi, emotii care nu se pot transmite nici telefonic, nici pe mess.
Sotul a fost nevoit sa plece, in urma inchiderii frabricii unde lucra de 20 ani, de fapt care a fost vanduta /falimentata de catre guvernantii nostri din epoca Iiescu -Basescu. Ar vrea sa revina in orice clipa dar ce ii ofera societatea romaneasca? loc de munca, siguranta unei vieti decente , educatie decenta pentru copii, asigurari de sanatate decente ??????????……… RASPUNS: NU
Deci sacrificiu trebuie sa continuie macar pentru speranta unui viitor mai bun pentru copii.
Dupa 2 ani de munca in strainatate,timp in care poti sa-ti echilibrezi viata este imposibil sa devii nepasator si sa-ti lasi copiii pe mina parintilor sau bunicilor cind poti sa-i ai linga tine si sa-i dai la un colegiu unde are slava domnului de invata.Parintii odata ajunsi in strainatate vor sa treaca de la saracie direct la bogatie ,li se umfla stomacul dupa bani(de fapt aceasta psihologie o au in majoritate),ba cind vin acasa sunt nemultumiti de educatia copiilor lor,condamnind persoanele in baza carora i-au lasat.Nu este suficient sa trimiti bani acasa ,este foarte important a-ti intregi familia.Familia pentru straini este un lucu sfint si comentez din propria mea experienta care am lucrat in 10 familii.Romanii au multe de invatat mai ales cei ramasi acasa care si ei la rindul lor i-i judeca pe cei plecati in strainatate insa nu stiu decit ca acolo este foarte bine..Iar cei care venim de acolo(din orgoliu)nu vrem sa ne plingem de umilinta suferita in strainatate oricit de corect si de harnic esti.Ajunsi acasa observi ca nu ai loc in aceasta societate pentru a-ti gasi un loc de munca iar in afaceri i-ti trebuiesc mai multi bani fata de ghemotocul micut de bani la care tii cu sfintenie.In cei 20 de ani in Romania au reusit politicienii si tiganii.Romanii de afara au invatat sa fie toleranti insa fereasca Dumnezeu cind vor veni acasa…Deaceia desteptati-va Romani si votati cu cine trebuie.
daca nu ar fii acesti oameni care muncesc in strainatate Romania ar ajunge la nivelul economic al tarilor din lumea a treia
eu sunt si pro si contra acestui subiect..dar nu aveam ce face…nu vedeti cum e viata in romania…pe zi ce trece parca e tot mai naspa….e oare cineva care ne poate ajuta poporul romana fara sa fure si sa minta….din cauza asta se intampla ceea ce se intampla….deci?cei de facut oameni buni?
Este greu si amara viata in strainatate . Insa singurul avantaj pentru cei ajunsi acolo este faptul ca nu se mai intilnesc cu „jigodiile” de guvernanti mincinosi si talhari care au adus tara la sapa de lemn prin hotii la nivel institutional cum nici mafia din italia nu savirseste Sa traiti bine , ca nu strainii ne-au furat si distrus tara ci proprii guvernanti romani care au adus tara cum nu s-a mai intimplat in istorie.