Politica frige la buzunar

Criza finanicar, economic si, mai nou, criza politic arunc mediul de afaceri n haos. Pe termen scurt, patronatul se asteapt la un potop de msuri populiste, care ns nu vor rezolva fondul problemei. Firmele solicit imperativ msuri ferme de relansare, precum investitii publice, fiscalitate redus si dobnzi avantajoase la credite. Din pcate, sunt toate sansele s se puncteze masiv doar la capitolul impresie artistic, greul urmnd s vin abia la anul. Pe lng impozite si taxe majorate, numrul firmelor falimentare va creste exponential, iar rata somajului se va amplifica de la o lun la alt. Pentru populatie, consecintele crizei guvernamentale sunt dramatice chiar din prima zi. Cursul euro/leu a srit de 4,26 lei, valoare la care se vor calcula accizele pe 2010, la tutun, electricitate, cafea, alcool, combustibil etc. Pe lng taxa auto mai scump, persoanele care au credite vor achita tot mai greu ratele, n timp ce plata facturilor la utilitti va deveni o misiune aproape imposibil.

Economia vasluian si continu marsul triumfal ctre colaps. Punctajul de 1,3 primit de Romnia cu privire la eficienta msurilor anticriz si gseste un corespondent perfect n realittile locale. Situatia economic a mediului de afaceri se nrutteste de la o zi la alta: tot mai multe societti comerciale trec n insolvent, n timp ce volumul cifrei de afaceri cunoaste o scdere vertiginoas. Pe acest trend negativ, reprezentantii patronatului local prevd o mputinare drastic a num rului agentilor economici care, la sfrsitul anului, vor declara profit. De altfel, clasarea Romniei pe penultimul loc din Europa, n ceea ce priveste eficacitatea msurilor de combatere a crizei fianciare si economice nu reprezint o surpriz. Oamenii de afaceri vasluieni sustin c, nc de la nceputul anului 2009, structurile asociative din care fac parte au formulat numeroase programe de un real simt economic. Locul care s-a atribuit trii noastre n ceea ce priveste eficienta programelor anticriz este o realitate. Din toate msurile pe care noi le-am propus n cursul acestui an, nici una nu a fost pus n practic, a spus Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui.

Criza politic agraveaz criza

Criza guvernametal care tinde s se prelungeasc nu face dect s agraveze situatia socio-economic actual. Pe acest fundal de incertitudine, orice intentie de redresare a mediului de afaceri care a fost planificat risc s se anuleze, lucru care va bulversa si mai mult economia. n acest context economic extrem de volatil, orice ntrziere are consecint e grave la nivelul firmelor. Mai mult, blocajul din interiorul Executivului pune n pericol si eforturile de accesare a fondurilor structurale europene, care sunt vitale pentru iesirea din recesiune. Dup lovitura primit prin greva magistratilor, care a blocat emiterea actelor care sunt legate de Registrul Comertului, criza politic este cireasa de pe tort. Mai exact, obiectivul strategic al trii nostre de acesarea a fondurilor europene puse la dispozitie de Uniunea European s fie ratat cu brio. n aceast situatie, miscrile sindicale de amploare care se prefigureaz la nivel local si central nu fac dect s subrezeasc si mai mult fragilul echilibru social. Mediul privat este singurul care asigur stabilitatea socio-economic. Fr a se lua msuri concrete, orice revendicri sindicale agraveaz situatia actual. Noi asteptm msuri pozitive, constructive, care s stopeze intrarea n colaps a ntregii economii, a conchis Copacinschi.

Potop de msuri… dar degeaba!

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a spus c, n perioada imediat urmtoare, se vor lua msuri buluc, pentru a crea impresie artistic. n opinia oamenilor de afaceri, Guvernul Boc 2 trebuie s fac ceea ce a spus: s scad n integralitate impozitul pe profitul reinvestit, s declanseze investitii publice, s ajute de urgent firmele aflate n impas, s achite datoriilor pe care statul le are ctre privati, plata TVA s se fac la ncasarea facturii etc. n prezent, vorbim de o criz multipl: financiar, economic si o criz politic, care trebuie rezolvat foarte repede. Noi le spunem politicienilor s se uite pe scrile blocurilor, s ias n strad s vorbeasc cu oamenii. Greul vine abia cu anul 2010, cnd tot mai putine firme vor rezista pe piat, cnd impozitele si taxele vor fi mai mari, iar numrul somerilor va fi n crestere, a explicat Constantin. Nici bugetele locale nu vor fi alimentate suplimetar dup majorarea impozitelor si taxelor cu 20% pe case, terenuri si masini. n actual conjunctur economic, sunt toate sansele ca previziunile la capitolul ncasri s nu se realizeze, iar bugetele anuale s fie date peste cap. Mai mult, populatia va fi ngreunat la plata obligatiilor financiare, n timp ce 10% din firme vor falimenta exclusiv pe majorarea drilor locale. Ct priveste miscrile sindicale, opinia mediului de afaceri este unanim. Eu nu sunt de acord cu aceast grev din sistemul bugetar. Cei din privat, pensionarii sunt mult mai necjiti. Toate partidele au ngrsat porcul nainte de alegeri si au fcut angajri n sistemul public, a conchis Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.