Respiri? Platesti!

Taxa pe dioxid de carbon este ultima inventie a guvernantilor n materie de fiscalitate. Pentru a mai usura buzunarele cettenilor, Ministerul Economiei doreste s fiscalizeze dioxidul de carbon produs de fiecare romn. Cei mai loviti vor fi proprietarii care si nclzesc apartamentele cu gaze naturale, dar si posesorii de autoturisme. La efortul general de purificare a aerului vor contribui si familiile care trec iarna utiliznd pcur sau crbune. Chiar dac nu au fost prezentate valori exacte, pe piat au aprut tot felul de calcule. Initial, tona de dioxid de carbon a fost cotat la 32 de euro, cu o majorare de 5% pe an, pn n 2030. Pe acest scenariu, fiecare familie va trebui s achite n plus la facturile existente nc 300 de euro pe an. Si, pentru a demonstra nc o dat c vasluienii sunt buni cetteni, o parte din ei au oferit gratis noi idei de taxe ecologice: taxa pe respiratie, taxa pe umbr, taxa pe lumina care intr pe fereastr, taxa pe cldura corporal etc. Noi s fim sntosi, c taxe se pot pune oricnd!

O nou initiativ guvernamental d frisoane populatiei. Este vorba despre taxa pe dioxidul de carbon, pe care urmeaz s o achite att persoanele fizice, ct si agentii economici. Mai exact, fiecare cettean va plti pentru c si nclzeste locuinta cu pcur, crbune, gaze naturale, sau pentru c circul cu masina. Pe lng posesorii de autoturisme, cei mai loviti de noul bir la care se gndeste Ministerul Economiei vor fi proprietarii care si nclzesc casele cu gaze. Cum pcura si crbunele sunt utilizate pe scar redus, centralele proprii de apartament vor fi taxate la snge. Chiar dac, pn n prezent, oficialii nu au prezentat date exacte cu privire la nivelul viitoarei obligatii, este clar c populatia va trebui s scoat din buzunar sume suplimentare. Cum unitatea de msur pentru noua tax ecologic va fi tona, caruselul diferitelor calcule a fost pornit. Potrivit informatiilor aprute n presa central, initial sa pus n discutie un nivel de 32 euro/tona de dioxid de carbon, urmnd ca aceast valoare s creasc cu 5% pn n anul 2030. Pe acest scenariu de costuri, cheltuielile unei familii ar urca cu 300 de euro pe an, bani care se adaug facturilor existente.

Franta ne ia fata

Cum o astfel de tax pentru descurajarea consumului de combustibili fosili va fi aplicat din anul viitor n Franta, este n traditia romneasc s ne aliniem imediat trendului comunitar. Mai mult, o alt motivat ie pertinent care poate fi invocat de guvernanti este angajamentul statelor Uniunii Europene cu privire la reducerea treptat a emisiilor de carbon cu 20%. Totodat, taxa pe dioxid de carbon va fi achitat si de agentii economici, care vor ajusta corespunztor pretul final al produselor si serviciilor. n acest mod, consumatorii vor plti mai mult si pentru orice produs, care nmagazineaz n fluxul de productie emisii de dioxid de carbon. Cum era de asteptat, vasluienii s-au artat extrem de sceptici cu privire la vremurile care ne asteapt. O s avem taxe si pe aerul pe care l respirm. La un moment dat, vom fi nevoiti s apelm din nou la sistemul centralizat de nclzire, ne-a spus o vasluianc. Asta este, dac nu au de unde s mai scoat bani?! Oricum, nu avem ncotro, dac se adopt hotrrea, va trebui s pltim, a comentat un alt vasluian. Si, pentru ca meniul s fie complet, vasluienii au oferit gratis noi idei de taxe: taxa pe umbr, taxa pe respiratie, taxa pe lumina care intr pe fereastr, taxa pe cldura corporal, taxa pe mbrtisare etc.

3 COMENTARII

  1. populatia sa scoata din buzunare, ce ia la serviciu. adica vant.
    ne omorati, aia ne facceti. n-avem voie sa traim, ca ne costa prea mult. ne dati afara si vreti plati suplimentare. jumuleala se cheama. thuamne! voua va convine, mutre acre, cu salarii mari si scaune pufoase sub fund! mancare proasta, haine second hand, serviciu ciu-ciu, caldura nexam, mai traim??????????? mai bine ne-ati gaza pe toti si gata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.