Picaturi in buget si pastile cu… mila

Subfinantarea sistemului de sntate public nu si-a pus, cel putin deocamdat, amprenta pe serviciile din judetul Vaslui. n cteva cazuri, salvarea a venit de la rectificrile bugetare, iar n ceea ce priveste medicamentele gratuite si compensate din cadrul programelor de oncologie si diabet, salvarea vine din partea farmacistilor, nc dispusi s onoreze retetele pentru care vor primi banii… cndva.

Responsabilii Casei Judetene de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui respir usurati pentru nc o bun perioad de timp. Si asta pentru c, deocamdat, nu au probleme n ceea ce priveste decontarea furnizorilor de servicii medicale efectuate n luna august si, cu sigurant, nu vor avea nici luna viitoare, cnd vor trebui pltite serviciile lunii septembrie. n octombrie ns, se vor epuiza fondurile pentru dispozitive si echipamente medicale, pentru asistenta medical paraclinic, pentru serviciul de ambulant si pentru stomatologie, dar si pentru aspitale. Pentru asistenta medical clinic, fondurile sunt suficiente pentru a acoperi aproape toat luna noiembrie, iar pentru dializ peritonal si hemodializ sunt fonduri pentru tot anul. Medicii de familie nu au nici ei de ce s-si fac griji: n luna august CJAS Vaslui a primit fonduri suplimentare pentru acoperirea serviciilor medicale care trebuie pltite n septembrie si, n functie de serviciile raportate, s-au primit promisiuni ferme c se vor aloca supliment rile necesare.

Fr bani, dar cu medicamente

O situatie putin diferit se nregistreaz la medicamente. Conform calculelor efectuate n functie de consumul lunar de medicamente din primele opt luni ale anului, a reiesit un consum mediu lunar de 4,56 milioane lei. Pe 19 august, CJAS Vaslui a primit o suplimentare de 5,05 milioane lei pentru medicamente gratuite si compensate, de 1,18 milioane pentru medicamente pentru bolile cronice cuprinse n programele nationale si de 563.000 lei pentru materialele sanitare utilizate n programele nationale. Nu sunt probleme nici n ceea ce priveste tratamentele postransplant si nici n ceea ce priveste asigurarea testelor de automonitorizare pentru copiii cu diabet insulino-dependent. Supliment rile de fonduri au fcut posibil achitarea datoriilor ctre farmaciile care au eliberat medicamente pentru oncologie si diabet, dar… acestea au fost epuizate din nou. Din fericire, farmacistii se pare c au nvtat de ani de zile o retet sigur: mai devreme sau mai trziu orice bnut este recuperat. Asa se face c, desi stiu c deocamdat nu vor primi banii pe retetele onorate n cadrul celor dou programe, cele mai multe farmacii elibereaz mai departe retete, iar bolnavii nu au probleme. n aceste conditii, fcnd comparat ie si cu situatia de-a dreptul dramatic din alte judete, ordonatorii de credite de la CJAS Vaslui consider c situatia din judet este bun si, cu nc o suplimentare, dou, se va putea trece n 2010 fr ca n finantarea serviciilor de sntate s se nregistreze sincope grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.