Fntni ucigase

Desi calitatea apei din sistemele centralizate urbane este permanent analizat si monitorizat de responsabilii din cadrul Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui, n ceea ce priveste sursele de ap din mediul rural, cuvntul „dezastru” nu reuseste nici pe departe s redea situatia existent. Aproape jumtate din sursele de ap, analizate de la nceputul acestui an n laboratoarele DSP Vaslui au fost depistate ca necorespuztoare din punct de vedere chimic, iar o treime necorespunztoare din punct de vedere microbiologic. Ca urmare, au aprut si victime: patru bebelusi intoxicati cu nitriti. Din fericire toti cu forme usoare, care nu au pus n pericol viata micutilor.

La aceast dat, n evidenta DSP Vaslui se afl 7.061 fntni publice, 175 cismele si 53 de sisteme centralizate: izvoare captate si puturi forate. „n primul semestru al acestui an, din sistemele centralizate urbane din Vaslui, Brlad, Husi si Negresti au fost analizate din punct de vedere chimic 548 de probe, fiind urmriti nou parametri, care au fcut ca numrul analizelor efectuate s se ridice la peste 5.000. Au fost depistate cu depsiri ale concentratiei de clor un numr de 40 de probe, iar cu depsiri ale concentratiei de aluminiu, 29 de probe, doar la Vaslui nenregistrndu-se depsiri ale parametrilor. Totusi, depsirile la clor nu au fost foarte mari si sunt de preferat reversului medaliei, n care concentratia este prea mic si, microbiologic, pot aprea epidemii hidrice. Aluminiul se foloseste n procesul de tratare, pentru limpezirea apei si au mai aprut mici depsiri care, la fel, sunt de preferat unei tratri necorespunztoare. Oricum, concentratiile depistate peste parametri normali nu erau ntr-o proportie care ar fi putut duna consumatoriilor”, afirm dr. Mihai Roca, din cadrul DSP Vaslui. De remarcat c din punct de vedere bacteorologic, toate analizele fcute la apa distribuit populatiei n sistem centralizat au fost bune.

Patru intoxicatii cu nitriti

n ceea ce priveste situatia din mediul rural, aici lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. n primele opt luni ale anului au fost analizate din punct de vedere chimic 392 de probe, crora li s-au efectuat un numr de 3.117 analize, fiind gsite necorespunztoatre un numr de 319 probe. Si tot din mediul rural, au fost analizate bacteorologic 255 de probe, crora li s-au efectuat 772 de analize, din care 272 au fost gsite drept necorespunztoare. Consumul de ctre populatie a unei ape necorespunztoare calitativ poate determina intoxicatii cu nitrati, mai ales la sugari, n acest an epidemiologii din cadrul DSP nregistrnd patru sugari cu intoxicat ii cu nitriti: la Perieni, Mlusteni, Osesti si la Puscasi. „Au fost forme usoare de intoxicatie, pe fondul unor alte boli sau malformatii pe care le aveau acei copii. Totusi, dat fiind numrul mare al surselor de ap care au concentratii mari de nitriti si nitrati, recomandm gravidelor si tinerelor mame s pregteasc hrana bebelusilor doar din surse de ap sigure, verificate anterior”, mai spune dr. Roca. n toate cazurile n care au fost depistate surse de ap cu concentratii mari de nitriti, nitrati sau bacterii, DSP Vaslui a luat msurile legale impuse. Pentru sursele de ap a cror parametri chimici si bacteorologici au fost necorespunz tori, au fost trimise adrese ctre primriile locale cu unele recomandri. Astfel, pentru sursele care depsesc concentratiile admise de nitrati au fost impuse interdictii n ceea ce priveste consumul de sugari si de femeile gravide. Conform HG nr, 974/2004 s-a adus la cunos tinta primriilor c au obligatia de a avertiza populatia prin loc vizibil a nscrisului „apa nu este bun de folosit pentru sugari si copii mici”, pentru sursele de ap ale cror concentratii de nitriti depsesc limitele admise. Pentru sursele de ap care depsesc limitele admise la parametri biologici sa recomandat dezinfectia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.