Corb la corb nu-si scoate ochii

Consiliul de etic al Spitalului Judetean de Urgent a luat, n sfrsit, o decizie n cazul dr. Emilia Brbieru, sefa sectiei ORL din cadrul unittii, medicul acuzat c nu a intervenit n cazul copilului de doi ani care si-a bgat o alun n nas. Concluziile acestui for sunt cel putin surprinztoare, dac nu enervante de-a binelea. Cert este c, exceptndu-i pe printi (?!, n.r.), nimeni nu este vinovat, ct vreme viata copilului nu a fost pus n pericol. Citind cu atentie printre rnduri, rezult c, de fapt, dr. Brbieru si-a fcut treaba! Un al doilea aspect care d de gndit este lipsa sanctiunilor, documentul naintat Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui cuprinznd doar recomandri: ce trebuie s fac doctorii pe viitor, ce trebuie s fac asistentii medicali etc. Adic… nimic!

Nu cerea nimeni ca, n urma ntrunirii Consiliului etic al Spitalului, s se lase cu snge pe peret i. Nici noi si, probabil, nici printii copilului de doi ani nu si doreau acest lucru. Cu toate acestea, documentul redactat de acest consiliu nu produce efecte, ct vreme nu aloc nici o responsabilitate cadrelor medicale implicate n acest caz. De fapt, un vinovat exist: este vorba de printii copilului de doi ani, care nu si-au supravegheat non-stop odrasla. Evident, probabil membrii Consiliului au copii si stiu c supravegherea „24 din 24” este un mit, la fel ca cel al bonei perfecte. Dar iat concluziile formulate de Consiliul de etic al Spitalului Judetean. „Referitor la cazul dr. Brbieru, marti, 8 septembrie, la Spitalul Judetean de Urgent Vaslui s-a ntrunit Consiliul de Etic. n urma analizei fcute, acesta a decis: pentru prevenirea n viitor a acestor tipuri de cazuri, se impune ca cei din conducerea spitalului s gseasc cadrul corespunztor pentru amenajarea unei camere de gard cu utilittile si dotarea corespunz toare. n urma discutiilor, medicului Emilia Brbieru, sef al Sectiei ORL, i s-a recomandat s ia msuri de organizare mai judicioas a activittii de pe sectie privind instruirea asistentilor medicali si colaborarea cu cellalt medic. S-a constatat si c apartintorii minorului nu au fost cooperanti, refuznd internarea si supravegherea medical, si se apreciaz c acestia au o parte din vin, pentru nesupravegherea copilului. Dr. Brbieru a ntreprins de fapt msurile necesare pentru a se interesa de starea pacientului, avnd n vedere c starea sa nu era de risc vital. Pe fondul refuzului internrii, printii au contactat medicul omolog de la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iasi, care a extras obiectul integru, situat n vestibulul nazal, care nu prezenta pericol de migrare ctre cile respiratorii superioare. Copilul nu a suferit nici o leziune anatomic posttemporizare (survenit din cauza ntrzierii efecturii interventiei, n.r.)”, a precizat Mihaela Vlada, purttorul de cuvnt al DSP Vaslui.

Cu stngu-n dreptul

Asadar, o sum de gnduri de viitor, reunite ntr-o compunere cu antet. Linie de gard, colaborare etc. Sunt cuvinte frumoase, dar acestea singure nu pot scoate aluna din nasul copilului. Medicul face acest lucru, iar cert este c medicul, n ciuda faptului c, zice documentul, „a ntreprins de fapt msurile necesare pentru a se interesa de starea pacientului”, nu a fost acolo. Ct despre neglijenta printilor, simplul fapt c acestia sau deplasat cu taxiul pn la un spital din Iasi spune totul despre „neglijenta” lor. n logica acestui „productiv” consiliu, nici agresatii nu ar trebui tratati n regim de urgent, pentru c… cine i-a pus s se bat?! Ct despre vin, aceasta ar apartine n mod clar Politiei, care nu i-a supravegheat ndeajuns. Aceeasi judecat se aplic si n cazul accidentelor. Pn la urm, ne-am obisnuit: mortul e de vin!

2 COMENTARII

  1. Vai, domnu Romica, atentezi la gulerele albe? Pai, la madam Barbieru este ca la Mona Pivniceru. Corbii nu-si scot ochii intre ei iar cei care sunt pusi sa aplice legea sunt primii care o incalca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.