Contraceptia, subiect tabu pentru tineri

Smbt, 26 septembrie, s-a srbtorit pentru a treia oar n Romnia si n lume, Ziua Mondial a Contraceptiei. Tema campaniei de anul acesta a fost dat de nevoia de comunicare si manifestrile au fost axate pe discutii cu tinerii despre contraceptie. Cu aceast ocazie, Fundatia Tineri pentru Tineri, cu sprijinul companiei Bayer Schering Pharma, a organizat si n Vaslui o serie de activitti adresate tinerilor, cu mesajul „Viata Ta, Opinia ta: Discut despre contraceptie!”

„Activittile din Romnia fac parte din campania global Ziua Mondial a Contraceptiei, sustinut de 10 organizatii internationale neguvernamentale si Bayer Schering Pharma, cu scopul de a ncuraja discutii deschise despre dragoste, viata sexual si contraceptie n rndul tinerilor. Organizatorii campaniei au efectuat recent un studiu multinational, unul dintre primele de asemenea anvergur, pentru a explora atitudinile tinerilor ntre 15 si 24 de ani, referitoare la sex si contraceptie. Rezultatele sondajului arat c tinerii din Europa, Asia Pacific si America de Nord nu comunic eficient despre contraceptie. Mai mult de unul din trei respondenti (36%) au contacte sexuale neprotejate, care pot duce la sarcini nedorite si la boli cu transmitere sexual (BTS). Mai mult de o treime nu discut cu partenerul actual despre contraceptie nainte de a avea contact sexual (35%), tot mai mult de o treime (36%) cred c metode contraceptive riscante – precum metoda „coitus interruptus” – sunt eficace, pe care le utilizeaz n proportie de 19%.”, a precizat Mirela Slcianu, presedinta filialei vasluiene a Fundatiei Tineri pentru Tineri. Studiul intitulat „Discutnd despre sex si contraceptie: ce ne-au mprtsit tinerii din ntreaga lume” a evaluat modul n care comunicarea n rndul tinerilor ntre 15-24 de ani si cei din jurul lor le afecteaz viata sexual si utilizarea metodelor contraceptive si a fost fcut n dou etape. Prima etap a inclus 15 tri si 3.230 de tineri din regiunea Asia Pacific, Europa si America de Nord. A doua etap a fost organizat n trei tri din America Latin, pe un esantion de 2.956 persoane. Rezultalele au fost alarmante si ar trebui s fie un semnal de alarm. Multi tineri spun c sunt prea stnjeniti si ngrijorati c ar putea prea promiscui dac discut despre sex si contraceptie, si ajung s ia decizii pe baza unor informatii eronate sau a speculatiilor. „Este important s rupem tcerea despre sex si contraceptie pentru a spulbera miturile care circul legat de aceste subiecte si a ajuta tinerii s fac alegeri informate cnd vine vorba de nevoile lor individuale”, a spus Mirela Slcianu

Sarcina la adolescente – o problem global

Sarcina la adolescente este un fenomen care, departe de a disprea odat cu dezvoltarea societtii, reprezint n continuare un motiv de ngrijorare si obiectul multor programe sociale, chiar si n trile dezvoltate din vestul Europei. Si asta pentru c s-a constatat c mai mult de un sfert dintre tinerii ntre 15-24 ani nu au folosit contraceptie prima oar cnd au avut contact sexual. Mai mult, avorturile legale nregistrate n 2005 la categoria de vrst 15-19 ani s-au ridicat la cifre inctredibile : 15.753 n Germania, 5.588 n Ungaria, 6.686 n Suedia, n Finlanda au fost 2.268 de avorturi, n Franta 28.376 iar n Romnia 17.092 de tinere au apelat la avort pentru a scpa de o sarcin nedorit. Potrivit datelor Panamerican Health Organization, 15% dintre adolescentii ntre 15 si 19 ani din America Latin, contracteaz o boal cu transmitere sexual n fiecare an.Sarcina reprezint principala cauz a decesului la tinerele femei ntre 15 si 19 ani din ntreaga lume, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale

Sarcina la adolescente n Romnia

n Romnia, n 2005 s-au nregistrat 28.536 de nasteri la adolescente ntre 15-19 ani, iar 527 dintre acestea au apartinut unor mame sub 15 ani. Conform unui raport al Uniunii Europene, aceste date plaseaz Romnia pe locul doi n Europa. De remarcat este c n Marea Britanie, n urma acestor statistici, guvernul a demarat o serie de programe guvernamentale sustinute. Dac cele 50.000 de nasteri la adolescente reprezint n Marea Britanie doar 7% din totalul nasterilor din 2005, n Romnia, procentul este 13%. n 2005, la grupa de vrst 15-19 ani s-au nregistrat aproape 18.000 ntreruperi de sarcin legale, ceea ce nseamn aproximativ 10% din totalul avorturilor din acel an.

Rezumatul rezultatelor studiului – Europa

Majoritatea tinerilor intervievati n Europa cred c prezervativul si pilula contraceptiv sunt cele mai eficace metode de prevenire a sarcinilor neplanificate. Nu mai putin de 96% cred c prezervativul este eficient; 91% cred c pilula contraceptiv este eficace. n viata de zi cu zi, dintre cei cu activitate sexual, 79% folosesc prezervativul, 40% – pilula contraceptiv si mai mult de unul din sapte (16%) foloseste metoda retragerii. Tinerii europeni intervievati nu discut cu partenerii lor nainte de primul contact sexual – desi au ncredere n ei ca surs de informatii legate de contraceptie – pentru c sunt prea stnjeniti sau presupun c partenerii s-au ocupat deja de acest aspect. 28% nu au vorbit cu primul lor partener sexual despre contraceptie, nainte de a avea raporturi sexuale pentru prima oar si acest procent creste la 35% cnd vine vorba de partenerul/partenera curent(). 16% au declarat c sunt prea „stnjeniti” si alti 16% au presupus c partenerii se ocupaser de contraceptie. Acestea au fost principalele motive citate de respondenti pentru lipsa unei discutii despre contraceptie cu partenerii.

2 COMENTARII

  1. metoda retragerii din ce, de unde? mihaela, se cheama coitus interruptus… nici tu nu te prea pricepi…. de fapt, e mai mult treaba de mascul aici… dar fetele o patesc, ca vorba bancului: painea arsa si copilul nedorit apar pentru ca…. nu e scoasa la timp. sau, ma rog, retrasa. …. retragere :)))
    baieti, retrageti-va… problema… retractati-o!

  2. vom avea noi generatii de copii nedoriti, desi e culmea, cu atatea informatii …. sa mai faci copii pe nepregatite…
    vom avea generatii de divortati dupa o luna de la casatorie, vor fi numai concubini, copiii, bietii copiii…. fara parinti sanatosi la cap!
    faceti amor, dar cu cap. nu mai suntem pe vremea bunicii care ramanea gravida in fiecare an!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.