Est 44, o carte care trebuie citita

Recent, a fost lansat lucrarea „Est 44”, scris de prof. Paul Munteanu. Cartea trateaz ntmplri adevrate din cel de-al doilea rzboi mondial trite pe front de Gavril Munteanu, tatl autorului, dar si consteni ai acestuia. „Cartea reprezint un testament verbal al tatlul meu, iar pentru mine o „spovedanie” pe care mi-a fcut-o acesta. Era o dorint mai veche de-a mea de a o scrie. nc din 1968, pe cnd aveam 29 de ani, mi-am dorit s public cartea. Nu am reusit dect dup mai bine de 40 de ani, iar motivele sunt multiple”, ne-a precizat Paul Munteanu.

Autorul spune c respectiva lucrare a fost scris n amintirea si n memoria tatlui su si c si-ar fi dorit foarte mult ca ea s vad lumina tiparului pn ca printii s plece la cele vesnice. „Era bine ca aceast carte s fie scris cnd omul acesta nc mai tria. Nu am fcut-o, cu toate c se putea. Acum nu mai pot face dect o spovedanie. Dac va fi primit, soldatul acela, care a fost tatl meu, va rmne printre noi. Ne va lumina iadul prin care a trecut. Si atunci Dumnezeu ne va feri s mai facem un asemenea drum, dac vom sti s ne ntoarcem si s ascultm, cum se cuvine, pe soldatii care mai sunt nc n viat”.

Publicat abia dup patru decenii

Naiv fiind, dup spusele sale, acesta gndea c poate strecura cartea n acele vremuri tulburi n care comunistii si bolsevicii erau la putere. Autorul a ncercat pentru prima oar s publice lucrarea n august 1968, la exact 24 de ani de la evenimente. A mers la un coleg si amic din Iasi, care era angajat la „Conica”. Acesta s-a zbtut n ncercarea de a o publica, ns cartea nu a vzut lumina tiparului atunci. „Am dorit s apar imediat dup ’90, ns am fost implicat n evenimentele din decembrie ’89 si nu am gsit rgazul necesar. Anii au trecut si n 1996 am mai fcut o tentativ de a o publica, la o editur din Bucuresti, ns cei de acolo au „pierdut” manuscrisul. Nu stiu exact ce s-a petrecut, poate c l-au dosit. Cert este c l-am scris din nou”, ne-a mrturisit Munteanu.

Rusii, rupti de foame, mncau un fel de lturi

ntmplrile prezentate de autor sunt dramatice, cutremurtoare chiar si de necrezut. Mare parte din lucrare vizeaz aspecte din luptele duse pe frontul Chisinu-Iasi n august 1944. „Rusii au intrat n tar nc din martie. Ordinul lui Stalin ctre armata sa era s rup acest front. Erau la captul puterilor din toate punctele de vedere. n primul rnd erau rupti de foame. De altfel, ajunseser s mnnce trte cu sfecl. Le trebuiau provizii dar vizau si pozitia geografic a Romniei”, ne spune Munteanu. Acesta ne-a precizat c personajele aprute n lucrarea sa sunt pur autentice. Consteni ai lui Munteanu i-au povestit, de-a lungul anilor, fapte reale si incredibile din timpul celei de a doua conflagratii mondiale. „Nu puteam scrie chiar orice. Am ales ceea ce am crezut de cuviint, fapte ct mai edificatoare si mai dramatice. Am selectat ce mi s-a prut demn de interesul publicului larg”.

Lupte disperate la Stnca Roznovanului

Romnii au luptat eroic si la Stnca Roznovanului (judetul Iasi). Fapt real dar si de necrezut, rusii s-au atacat ntre ei. Astfel, la 19 august 1944 aviatia si tancurile de la Moscova si-au atacat propria infanterie, „() Doamne ce a mai fost acolo n ziua aceea de 19 august(…)Te bziau mustele din toate prtile. Erau mari si verzi ct tunii. Nu aveai cum s te aperi de asa ceva. Peste transee plutea un miros greu de cadavre. De sus, de la Stnc n jos, spre Valea Lung, erau mii de morti rsturnati ca bostanii toamna n grdin… A fost atunci, n acea zi a anului 1944, un atac dramatic si ciudat. Au iesit rusii din transeele lor mnati cu pistoale din spate de comisarii bolsevici. Unul dintre acestia se afla n vizorul cuibului de mitraliere. Era scund, cu un binoclu care-i atrna pn la picioare. Steaua de pe sapc strlucea sngerie n soare. Din pistolul cu roat a nceput s trag rafale n masa de soldati. Se auzeau rcnete nbusite. De peste pdure au aprut avioanele rusesti de vntoare si bombardament. Cu un huruit groaznic bombardierele cenusii cu botul ascutit au trsnit, n plin, n masa de rusi. Acolo se ntmpla ce nu mai vzusem n tot rzboiul din Rusia” „Este un fapt ct se poate de autentic. Era ordin venit direct de la Stalin. n acest fel considera conductorul „armatei rosii” c se puteau „cli” soldatii”, a mai precizat autorul.

Aprecieri pentru lucrare

Lansarea crtii a avut loc acum cteva sptmni. Invitat pentru a o prezenta a fost conf. dr. Constantin Dram, de la Univ. „A.I. Cuza” Iasi, cel care a scris si prefata: „(…)Cei care vor citi aceast carte vor avea, pe bun dreptate, plcuta surpriz s afle c nu e vorba doar de o simpl relatare ce cuprinde o anume perspectiv a evenimentelor istorice, asa cum le ntelege un soldat-tran. Cartea cuprinde cu mult mai multe”. Cum autorul a fost ludat de cei care au parcurs lucrarea si avnd n vedere c are la dispozitie alte multe materiale documentare, Munteanu a luat hotrrea s publice nc cel putin un volum, n care s prezinte ntmplri strict autentice petrecute dup ncheierea celui de-al doilea rzboi mondial.

1 COMENTARIU

  1. am inteles ca este o care de valoare si, cred asta ptr ca il cunosc pe dl profesor dar, daca tot ati afirmat ca merita citita, de ce nu ne spuneti si unde o putem gasi?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.