Nu sunt bani pentru decontarea navetei

Nici nu a ncepul noul an scolar, c deja pe mare parte dintre profesorii care fac naveta zilnic la unittile de nvtmnt din mediul rural i asteapt o surpriz. Este vorba despre probleme ce vor aprea n ceea ce priveste decontarea sumelor aferente navetei cadrelor didctice, cel putin din partea de sud a judetului.

n ultimii ani, s-ar prea c profesorii au devenit btaia de joc a guvernant ilor: la campaniile electorale au jucat rol de mas de manevr si au fost amgiti cu promisiuni desarte, iar n restul timpului au fost mintiti c, dup reforma salvatoare a nvtmntului, vor primi atentia care i se cuvine Educatiei. Ba au fost convinsi s nu nceap miscri sindicale pentru nerespectarea unor drepturi salariale, ba au negociat unele ntelegeri si la final s-a ajuns la cu totul altceva. n orice caz, de fiecare dat, profesorii au strns din dinti si au cedat. Tot au sperat c, la un moment dat, politicienii la putere vor onora promisiunile fcute. Numai c nu prea s-a ntmplat asa ceva. Numai n ultimele luni dasclii au simtit c sunt trasi pe sfoar n mai multe privinte. Si toate au fost puse pe seama omniprezentei si fascinantei crize financiare.

Fr bani, pe toat linia

Dac lipsa banilor la bugetele locale ale unor localitti din zona Brlad a dus la ntrzieri mari la plata salariilor pe ultimele luni ale anului scolar 2008-2009 si chiar la cele aferente vacantei de var, acum apare o alt problem. Asta pe lng luna descoperit, din ultima parte a anului, n ceea ce priveste fondurile de salarii n aproape toate localittile din judet. Este vorba despre lipsa banilor pentru decontarea navetei nvttorilor si a profesorilor. Si ar putea aprea chiar de la nceputul lunii septembrie, odat cu revenirea n activitate a cadrelor didactice. Adic, n spiritul solidarittii, nu vor primi bani nici pentru zece zile de concediu obligatoriu de la Guvern si nici pentru c-si tocesc pantofii prin microbuzele care-i duc zilnic la locul de munc. Deja chestiunea nedecontrii navetei a fost adus n discutie prin luna aprilie, n cadrul sedintei liderilor Sindicatului nvtmnt Tutova Brlad. Atunci, comunele Banca, Bogdnesti, Bcani si Flciu semnalaser c au restante n aceast privint nc de cteva luni. Pn n luna mai, scandalul se stinsese n aceste comune si izbucnise n comuna Coroiesti, unde, din diverse motive, autorittile refuzau n continuare s plteasc banii cuveniti celor 14 cadre didactice. ntre timp, criza financiar s-a adncit si problema lipsei banilor prin bugetele locale este tot mai stringent. Ca urmare, ct de curnd se preconizeaz iar nedecontarea la timp a navetei. Dac acum nu sunt probleme n aceast privint pentru c nici cadrele nu fac naveta n timpul vacantei de var, cred c din luna septembrie o s fie probleme. Am auzit c Boc (primul ministru, Emil Boc, n.r.) zicea c sunt comune care nu au bani s plteasc salariile angajatilor, darmite s poat plti naveta profesorilor. Nu stiu ce o s se ntmple, dar cred c o s fie de ru, a declarat mhnit profesorul Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului nvtmnt Tutova Brlad.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.