nca un stramos al rinocerului la Mnzati?

Prima tabr international de paleontologie organizat vreodat n judetul Vaslui a luat sfrsit zilele trecute si a adus cu sine noi descoperiri importante. Peste 80 de piese de fosile, estimate la o vechime de 5-8 milioane de ani, au fost aduse la suprafat la situl paleonotologic de la Mnzati, cunoscut datorit descoperirilor de proportii din urm cu ctiva ani – strmosul rinocerului si al elefantului. n plus, tinerii din tar si strintate au fost asa de impresionati nct si doresc s revin si cu alt ocazie. Ziua de 21 august a fost ultima din cadrul celor trei sptmni, ct a tinut tabra organizat n totalitate de Clubul Rotary. Activitatea a fcut parte din cadrul programului Youth Exchange Program, care si propune s aduc mpreun tineri cu vrsta cuprins ntre 16-25 de ani. Asta pentru ca participantii s socializeze si totodat s nvete lucruri noi despre cultura, civilizatia, obiceiurile si traditiile fiecrei tri membre. De aceast dat, au participat 18 de elevi si studenti, dintre care patru au venit tocmai din Israel, Croatia, Franta si Olanda, iar restul din Brlad, Bucuresti, Iasi sau Bacu. n prima sptmn, n timpul zilei, tinerii au vizitat obiectivele turistice din Brlad, au fost primiti de primarul Constantin Constantinescu, au vizitat orasul Iasi, dar au desfsurat si activitti specifice paleontologiei. Pentru a intra n atmosfer, noaptea au stat n corturile amenajate n tabra de lng situl de la Mnzati. n cea de-a doua sptmn, au fost cazati la familiile rotarienilor din Brlad si au vizitat statiunea Slnic Moldova si salina de la Trgu Ocna. n ultima sptmn, tinerii participanti au locuit la internatul Grupului Scolar Industrial Al. I. Cuza Brlad si au fcut o ultim excursie n Bucuresti, unde au vizitat Palatul Parlamentului si Muzeul de Paleontologie Grigore Antipa. Copiii s-au simtit extraordinar. Lacrimile de la aeroport ale tinerilor, de la desprtire, au fcut toti banii. Au justificat tot efortul depus de-a lungul celor trei sptmni. Acum, la final, putem spune c tabra si-a atins n totalitate scopul de socializare a tinerilor din tar si din strintate, de cunoastere a culturii si civilizatiei acestora. Asta fr a avea legtur cu viitoarea carier a tinerilor, dect n cazul n care acestia doresc s lucreze n domeniu. Totusi, acum au participat si trei studenti de la Facultatea de Geologie, ne-a spus Ioan Bebi Lpusneanu, membru al Clubului Rotary.

Descoperiri de valoare

Pe lng socializare si vizitarea mai multor obiective turistice, cei 18 participanti la tabr au fost implicati activ la cercetrile paleontologice specifice de la situl de lng Mnzati. n urma acestora, au vzut lumina zilei 82 de piese fosile, dintre care, ca numr, predomin fragmentele de coaste si cele de oase de mamifere. Vrsta acestora abia urmeaz s fie determinat prin procedee specifice, dar la o prim estimare, fosilele par s fie foarte btrne, cu o vrst cuprins ntre 5 si 8 milioane de ani. Acestea au fost descoperite n acelasi areal n care a fost gsit n urm cu circa trei ani si scheletul de Deinotherium gigantissimum, adic strmosul rinocerului. Se presupune c piesele descoperite acum, dintre care cea mai mare are o lungime de circa 30 de centimetri, ar apartine aceluiasi individ sau unui alt vertebrat, ns cercetrile ulterioare vor confirma sau infirma aceste ipoteze. Cert este c aceast tabr paleontologic este singura de acest gen din Romnia si a fost un succes din toate punctele de vedere. Copiii s-au simtit att de bine nct si doresc s revin si la anul, la o alt editie a taberei, si s-si aduc si colegii din strintate, ne-a spus profesorul de geologie Gabriel Sava, conductorul stiintific al taberei. De mentionat c tinerii au participat activ la activitti precum restaurarea pieselor fosile si descoperirea altor piese fosile, care sunt specifice reportajelor difuzate pe programe precum Discovery si mai putin realittii cotidiene, fapt care i-a impresionat. Asta deoarece situl paleontologic n care s-a desfsurat tabra este renumit printre specialisti n urma descoperirii rmsitelor unor specii preistorice de o valoare de patrimoniu inestimabil. Este vorba despre strmosul elefantului actual, descoperit n 1894, si strmosul rinocerului actual, descoperit n 2006.

1 COMENTARIU

  1. …Draga Adriana Cristina Susnea, revizuieste articolul, ai multe greseli ….Deinotherium gigantissimum e stramosul elefantului nu al rinocerului. pt a afla detalii despre descoperirile din Manzati poti intra pe blogul „celor din Ibanesti”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.