Un nou bir pentru romni: tichetele de sanatate

Din octombrie, romnii vor beneficia gratuit doar de servicii medicale de urgent. Pentru alte tipuri de servicii medicale, vor trebui s foloseasc asa numitele tichete de sntate, pentru care vor trebui s mai plteasc cteva sute de lei. n paralel, bolnavii vor plti si consultatia oferit de medicul de familie sau de un medic specialist. Vor fi scutite de la plata tichetelor de sntate persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei pe lun, copiii cu vrsta pn n 18 ani, somerii, persoanele cu dizabilitti, personalul sanitar. Contributia personal a cettenilor prin tichetele pentru sntate nu va depsi 600 lei pe an. Potrivit estimrilor, contributia personal prin tichete va fi de aproximativ 350 lei pe an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include dou episoade de spitalizare continu, dou de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizit la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigatie radiologic, o investigatie de nalt performant). Cuantumul contributiei personale va fi de 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si de 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie dup orele de program va fi taxat cu 15 lei, iar consultatiile efectuate n structurile de urgent din spitale pentru pacientii care nu reprezint urgente medicale vor necesita o contributie personal de 20 lei. Potrivit ministrului Snttii, Ion Bazac, prin introducerea tichetelor pentru sntate se vor genera n sistem aproximativ 700 milioane de lei pe an, fonduri care vor rmne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alt unitate de sntate) si care vor fi utilizate pentru salarii, investitii sau servicii. Vor fi scutite de la plata tichetelor de sntate persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei pe lun, copiii cu vrsta pn n 18 ani, somerii, persoanele care beneficiaz de gratuitti (revolutionari, persecutati politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele, doar pentru servicii aferente gravidittii, si persoanele aflate n Programele Nationale de Sntate. Pentru aceste categorii, contributia va fi acoperit din fonduri publice, suma estimat fiind de 550 milioane de lei anual. La stabilirea preturilor pentru tichetele de sntate au fost luate n considerare valorile practicate n tri precum Estonia, Croatia sau Ungaria. Proiectul va fi supus dezbaterii publice, astfel nct actele normative s fie aprobate pn n luna septembrie si s intre n vigoare n ultimul trimestru al anului.

4 COMENTARII

  1. eu muncesc zi si noapte si imi platesc birul la sanatate iar cand am nevoie de anumite servicii sau documente trebuie sa platesc iar alta suma . ACESTA ESTE JAF LA DRUMUL MARE . FOARTE MULTI DIN CEI ASA ZISI ASISTATI SOCIAL STAU TOATA ZIUA IN CARCIUMI SI DAU AJUTORUL SOCIAL PE BAUTURA SI SUNT SI SCUTITI. PENSIONARII (NU AM NIMIC CU EI) , NU CONTRIBUIE CU NIMIC LA ACEST FOND SI MAI SUNT SI SCUTITI . PENTRU CE SA FIE SCUTITE CADRELE MEDICALE DE ACEASTA COPLATA? PENTRU MUNCA PE CARE O DESFASOARA PRIMESC UN SALARIU DESTUL DE CONSISTENT , PRIME DE STABILITATE PLUS ALTE ATENTII IN UNELE SECTOARE CHIAR MAI MULT DECAT SALARIU DEASEMENEA SE FACE O RISIPA DE NEDESCRIS IN UNELE UNITATI SANITARE. DAR CUM IN TARA NOASTRA SUNT MULTI ASISTATI SOCIAL SI PENSIONARI ACEST ACT NORMATIV ARE CARACTER ELECTORAL VIN PREZIDENTIALELE. CA SA AJUNGA BANII IN SISTEMUL SANITAR SUNT ALTE SOLUTII DECAT ACEASTA DE A IMPOVARA CONTRIBUABILII CARE RAMAN DIN CE IN CE MAI PUTINI ATAT PERSOANE FIZICE CAT SI JURIDICE. AFIRM TOATE ACESTEA CA UN FOARTE BUN CUNOSCATOR AL SISTEMULUI SANITAR. DAR ASA SE INTAMPLA CAND IN VARF SUNT NECUNOSCATORI , PUSI PE CRITERII POLITICE SI NU PROFESIONALE.(FINANTE SANATATE ETC..) TREZITI-VA SI ABROGATI ACEASTA ABERATIE SI ANALIZATI SECHELELE DIN SISTEMUL SANITAR .SUNT MULTE DE SPUS DAR NU-MI PIERD TIMPUL CA NU MA ASCULTA NIMENI, SI APOI TEBUIE SA LUCREZ CA SA CASTIG CA MAI TREBUIESC TINUTI SI TRANTORII .

  2. Nu face bine DVM, ca nu face carti de munca la toti angajatii care-i are ? Pt. ce sa plateasca bir la stat care si asa, cetateanul de rand(salariatul), nu o sa aiba niciun drept dupa ce iese la pensie, nu mai are niciun drept cand se duce la medic, care sa fim seriosi, nici acuma nu-l are daca nu scoate pachetul cu cafea… plus un BANUTZ. Eu propun sa plecam toti din tara asta si sa lasam guvenantii singuri, singurei Vroiam sa scriu, ca sa-i lasam impreuna cu puturosii care-i platim dar ma repetam.

  3. Mi se pare o bataie de joc si o lipsa de respect pentru contribuabili.Asistatii sociali beneficiaza de gratuitati iar salariatii platesc toate investigatiile medicale.Oare este drept ca cei ce stau prin baruri si fac tot felul de faradelegi sa beneficieze de gratuitati iar un salariat care plateste si asigurare medicala sa plateasca si consultatii?Daca te duci la medicul de familie pentru o hartie stai la cozi interminabile pana iti vine randul din cauza rromilor care iau retete compensate iar cand tu ca salariat ai nevoie s-au terminat retetele si fondurile alocate.Macar prioritatea in consultatii daca ai aveao tot ar fi ceva.Este incredibil ca asistatii sociali au ajuns sa aiba mai multe drepturi ca un salariat care contribuie lunar la buget.Asistatii primesc si subventii pentru lemne si bani pentru statul acasa.Vorba presedintelui Basescu ” o sa ajungem o tara de asistati sociali!”.In locul sprijinirii micilor si marilor intreprinzatori pentru crearea de locuri de munca se aloca fonduri pentru asistati sociali.UNDE ESTE DREPTATEA DOMNILOR GUVERNANTI??????

  4. se va strange o groaza de bani care vor lua aceeasi cale ca cele aproximativ 600 000 euro de la Sport(in buzunarele politrucilor). smecherasii din PDL habar n-au ca cer romanilor sacrificii imposibile. multi oameni vor muri cu zile fiindca nu vor putea achita aceste sume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.