Pusca si cureaua lata… ce frumos minteam odata!

Agricultura a devenit, n sfrsit, prioritatea zero a guvernrii, cu mentiunea c prin prioritate nu ntelegem sprijinirea fermierilor, refacerea sistemului de irigatii, lucrri de combatere a eroziunii solului sau mpduriri, ci… tocarea, pn la ultimul leut, a banului public. n timp ce guvernul se ddea de ceasul mortii c nu mai are fonduri pentru achitarea salariilor si pensiilor, Ministerul Agriculturii a „umblat” la sporuri si indemnizatii. Majorarea sporurilor salariale vizeaz o plaj larg a aparatului de conducere, de la director general pn la contabilul sef. Dac n luna aprilie, cresterile indemnizatiilor au fost de maxim 30%, n iunie, s-a revenit cu o nou majorare, de pn 50%. n schimb, despre declararea strii de calamitate si despgubirea fermierilor, nimeni nu mai vorbeste nimic. Particularii care fac agricultur sunt n pragul falimentului, seceta provocnd pagube de peste 16 milioane de euro. Dup ce a plouat cu directori, la Ministerul Agriculturii a nceput s plou cu sporuri si indemnizatii grase. Banii nu vin pentru fermierii care tip dup despgubiri sau pentru investitii vitale n vederea modernizrii infrastructurii agricole. Fondurile sunt destinate aparatului de conducere din institutiile subordonate, aparatul propriu al ministerului si functiile contractuale. Faptul c agricultura Romniei s-a „rtcit” n timp si este la peste 40 de ani distant fat trile Uniunii Europene nu mai deranjeaz pe nimeni. n fata riscului ca Ministerul Agriculturii s rmn fr directori, bugetul a fost ntors pe toate prtile, pentru a se identifica resursele financiare necesare cresterii sporurilor salariale. Loviti de binefacerile n cascad ale sefului de la Bucuresti sunt si functionarii deconcentratelor de la nivelul judetului Vaslui: Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural, Oficiul Jude- tean de Consultant Agricol, Oficiul pentru Ameliorare si Reproducere n Zootehnie. Dup ce, prin Ordinul nr. 253/15 aprilie 2009, sporurile si indemnizat iile de conducere au fost majorate ntre 25 si 30%, n luna iunie, s-a revenit asupra deciziei. Potrivit Ordinului nr. 296 din 1 iunie 2009 privind aprobarea unor sporuri si indemnizatii, cuantumurile pentru functiile cotractuale se majoreaz astfel: director general – 50%; director general adjunct – 45%; director – 45%; director adjunct – 35%; contabil sef – 35%; director coordonator – 50%; director coordonator adjunct 40%.

Despgubirile?

S mai astepte! n timp ce actele normative privind indemnizatii si sporuri curg grl, Hotrrea de Guvern prin care s se declare starea de calamitate natural nc nu a fost adoptat. Seceta persistent n timp a calamitat sever importante suprafete agricole nsmntate cu culturi de toamn. Pn la aceast dat, DADR Vaslui a nregistrat dosare de daune pentru 63.533 hectare. De departe, cea mai grav situatie se nregistreaz la cultura de gru, unde, din cele 65.170 hectare semnate n toamna anului trecut, 44.108 hectare sunt afectate de secet. Suprafete ntinse dijmuite masiv de lipsa acut a umidittii din sol sunt si la cultura de rapit – 18.867 hectare, orz – 386 hectare, orzoaic – 144 hectare, triticale – 28 hectare. n fata unui asemenea grad de dunare, care pe unele parcele se ridic pn la 70%, pierderile contabilizate de lucrtorii din agricultur sunt imense. Peste 66 milioane de lei au fost ngropati n pmnt, fr nici un fel de profit. Spre exemplu, dac anul trecut product ia medie de gru a fost de 4.036 kilograme/hectar, n 2009, recolta medie nu va depsi 1.940 kilograme/ hectar. Cu alte cuvinte, la un singur hectar semnat, fermierii vor avea pagube de peste 1.000 de lei.

Prioritti de campanie… electoral

Agricultura continu s fie „calul de btaie” al politicienilor doar n timpul campaniilor electorale. Investitiile alocate modernizrii infrastructurii au fost reduse succesiv, agricultura de tip arhaic, ndreptat exclusiv spre autoconsum, rmnnd preponderent. n acelas i timp, domeniul agricol este meteodependent, iar sistemele de irigatii, care acoper o suprafat de teren arabil infim, sunt n mare parte nefunctionale. n conditiile n care sudul Moldovei, inclusiv judetul Vaslui, se vor confrunta n fiecare an cu secet, practicarea unei agriculturi profitabile fr un sistem de irigatii dezvoltat, este de neconceput. Un alt obstacol major n calea rentabilizrii sectorului agricol este si frmitarea excesiv a terenurilor, peste 50% din suprafata agricol a judetului Vaslui fiind lucrat individual. Investitorii nu mai sunt interesati de agricultur, iar ferme noi nu mai sunt nfiintate din cauze multiple: lipsa creditrii, a personalului calificat de specialitate, calitatea proast a terenurilor etc. Dac la toate aceste realitti adug m si lipsa de cofinantare la proiectele europene, ntrzierea sprijinului financiar, precum si alocatia bugetar insuficient, tabloul dezastrului este complet.

1 COMENTARIU

  1. Partidul Delapidatorilor-Liberi nu are alta mentalitate decit de furt si inselaciune. Se intorc in mormint Stefan Cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Iorga etc . daca ar sti ce nonvalori le sunt predecesori. Ratati precum Vanghelie, Boureanu, Geoana, Boc, EBA, Ridzi, Udrea specimene care au asaltat fara merit fotolii guvernamentale si le duc rapid la faliment si ruina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.