Conferinta internationala pe tema eficientei energetice, la Vaslui

Conferinta international „Programe de finantare a eficientei energetice – solutie pentru depsirea crizei financiare”, care a avut loc, ieri, la Centrul de Afaceri, este, fr ndoial, unul dintre cele mai importante evenimente de gen organizate la Vaslui. Organizat de Primria municipiului Vaslui n colaborare cu Agentia Local pentru Eficient Energetic si Mediu, simpozionul s-a bucurat de participarea, alturi de autorittile locale si judetene, a unor delegatii din Portugalia, Malta si Italia, precum si de prezenta unor reprezentanti ai Ministerului Dezvoltrii Regionale si Locuintei, Ministerului Administratiei si Internelor, ai Agentiei Executive pentru Competivitate si Inovatie si Agentiei Romne pentru Conservarea Energiei, filiala Iasi. n colaborare cu Agentia Local pentru Eficient Energetic si Mediu, Primria municipiului Vaslui a organizat, ieri, Conferinta international „Programe de finantare a eficientei energetice – solutie pentru depsirea crizei financiare”. Simpozionul, care a avut loc la Centrul de Afaceri Vaslui, a reunit delegatii din Portugalia, Malta, Italia, reprezentanti ai Ministerului Dezvoltrii Regionale si Locuintei si Ministerului Administratiei si Internelor si din partea Agentiei Executive pentru Competivitate si Inovatie si Agentiei Romne pentru Conservarea Energiei, filiala Iasi. Conferinta s-a constituit, fr ndoial, n cel mai important eveniment de acest gen organizat vreodat n municipiul Vaslui. n calitate de gazde, au participat Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, alturi de cei doi viceprimari, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi, mpreun cu cei doi vicepresedinti, Dumitru Buzatu si Corneliu Bichinet, dar si Ionel Popa, directorul Agentiei Locale pentru Eficient Energetic si Mediu Vaslui. n deschiderea simpozionului, primarul Vasile Pavl si-a exprimat speranta n rezultatele fructuoase pe care colaborarea din cadrul Agentiei Executive pentru Competivitate si Inovare le va avea att pentru municipiul Vaslui, ct si pentru celelalte regiuni si orase din Europa care au participat la programul „Intelligent Energy Europe 2009”. Eduard Pungaru, directorul Agentiei Romne pentru Conservarea Energiei, filiala Iasi, a vorbit despre Programul national pentru cresterea eficientei energetice si utilizarea resurselor regenerabile de energie n sectorul public, pentru anii 2009-2010. n alocutiunile lor, sefii delegatiilor strine, Nuno Miguel Banza, directorul Agentiei Regionale pentru Energie din Barreiro, Moita, Montijo si Alsochete (Portugalia), Jesmond Xuereb, directorul Agentiei pentru Managementul Inteligent al Enegiei din Malta, si Corrado Manai, directorul Agentiei pentru Energie Durabil a Provinciei Oristano (Italia), s-au referit mai ales la actiunile locale care au avut loc pn acum n scopul cresterii eficient ei energetice, subliniind importanta cooperrii europene n acest scop.

Dezvoltarea municipiului Vaslui si problemele de mediu

n cadrul programelor pentru cresterea eficientei energetice, problemele de mediu ocup un loc foarte important. Printr-un studiu comandat de Primria Vaslui si efectuat de SC Avensa Consulting SRL Iasi, participantii la seminarul de ieri au putut constata preocuparea pe care locuitorii municipiului Vaslui o arat fat de mediul nconjurtor. n cadrul sondajului de opinie prezentat de reprezentant ii firmei iesene, mbunttirea condi- tiilor de mediu este vzut de 34,79% dintre cei 783 de locuitori ai municipiului Vaslui intervievati ca unul dintre domeniile cele mai potrivite pentru dezvoltarea orasului. Dovedind c sunt constienti de importanta unui mediu curat si sntos, 31,15% dintre vasluienii n cauz consider c este extrem de important nfiintarea unui sistem de colectare selectiv a deseurilor. 22,86% dintre respondenti au indicat reciclarea deseurilor drept cel mai important domeniu pentru dezvoltarea municipiului Vaslui.

Programe pentru cresterea eficientei energetice

Printre programele europene si nationale care au drept obiectiv cresterea eficientei energetice, cele mai importante si asupra crora au insistat participantii la simpozion au fost „Intelligent Energy Europe 2009”, „Programul national pentru cresterea eficientei energetice si utilizarea resurselor regenerabile de energie n sectorul public, pentru anii 2009-2010”, programul „Termoficare 2006 -2015, cldur si confort” si programul national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte”. Prin intermediul primului program, se finanteaz cresterea competentelor si ntrirea capacittii organizationale interne prin cooperare european, schimburi de experient, ca si cresterea gradului de constientizare si schimbare a comportamentului. Obiectivele vizeaz reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 si cresterea cu 20% a eficientei energetice. Proiectele depuse n cadrul acestui program primesc o cofinantare de maxim 75% din costurile eligibile ale proiectului. Prin Programul national pentru cresterea eficientei energetice si utilizarea resurselor regenerabile de energie n sectorul public, Ministerul Economiei finanteaz reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare centralizat cu energie termic, reabilitarea termic a unor cldiri publice si utilizarea potentialului local de resurse regenerabile de energie pentru alimentare cu energie electric si termic. Programul „Termoficare 2006 – 2015, cldur si confort”, derulat de Ministerul Administratiei si Internelor, are ca beneficiari autorittile administratiei publice locale. Obiectivele de investitie sunt unittile de productie a agentului termic, reteaua de transport a agentului termic primar (apa fierbinte), statiile termice sau modulele termice la nivel de imobil si reteaua de distributie a apei calde si a agentului termic de nclzire. Programul national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte este derulat sub autoritatea Ministerului Dezvoltrii Regionale si Locuintei si are ca beneficiari asociatiile de proprietari din blocurile de locuint e construite dup proiecte elaborate n perioada 1950 – 1990. Se finanteaz izolarea termic a peretilor exteriori, nlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, termo – hidroizolarea terasei/ termoizolarea planseului pentru ultimul nivel, izolarea termic a planseului peste subsol (n cazul n care prin proiectarea blocului sunt prevzute apartamente la parter), lucrri de demontare/remontare a instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, lucrri de refacere a finisajelor anvelopei si lucrri de reparatii si interventii conexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.