n judetul Vaslui, productia de ciuperci creste de la un an la altul. Mai mult, n conditiile actualei crize economice, fermierii locali investesc pentru extinderea infrastructurii necesare dezvoltrii culturilor. Calittile lor gustative, precum si valoarea nutritiv ridicat au fcut din cultivarea ciupercilor o afacere profitabil. ntr-un sistem intensiv de cultur, productivitatea la specia champignon poate ajunge la 20 kilograme/metrul ptrat, la un ciclu de productie. Productia de ciuperci de cultur din speciile Pleurotus ostreatus sau Agaricus bisporus nregistreaz o crestere semnificativ. Dac n anul 2004 s-a obtinut o productie de numai 1,5 tone, n 2005, fermierii vasluieni au scos pe piat 17 tone de ciuperci. Datorit interesului mare pe care cultivatorii l-au acordat culturii de ciuperci, n anii urmtori s-au realizat productii si mai mari. Astfel, n 2006 s-au obtinut 55,541 tone de ciuperci, pentru ca n 2007, productia s fie de peste 80 de tone. Ionel Bunea, inspector n cadrul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui a precizat c, n cursul anului trecut, productia de ciuperci raportat a fost de 60 tone. n judetul nostru, spatiile de productie destinate cultiv rii ciupercilor se mpart n dou categorii: tunele si hale din beton. „Succesul acestei culturi se datoreaz calittilor gustative de exceptie pe care le au ciupercile, dar si pentru valoarea nutritiv si diversitatea modurilor de preparare. Fermierii care s-au axat pe cultura de ciuperci sunt n profit si au un potential mare de extindere”, a spus Ionel Bunea. Pe lng continutul foarte mic de grsimi, colesterol si sodiu, ciupercile sunt bogate n proteine usor asimilabile (carne vegetal) si n fibre, ceea ce le recomand n cadrul unei diete rationale moderne. Mai mult, specialistii n domeniu sustin c aportul de fier, potasiu, fosfor, precum si cel n vitamine din grupa B este considerabil.
Cinci cicluri de productie
Productivitatea ciupercilor champignon, n cazul unui sistem de cultur clasic, este de 6-10 kilograme pe metrul ptrat, ntr-un ciclu de productie, iar n sistem intensiv de cultur productivitatea creste la 10-20 kilograme pe metrul ptrat. n culturile clasice se pot obtine dou cicluri de productie pe an, iar n cele intensive 4-5 cicluri pe an. Conform legislatiei n domeniu, se interzice comercializarea ciupercilor comestibile n stare proaspt, care contin reziduuri de pesticide, metale grele, azotati, care depsesc nivelurile maxime admise. Baza legal care reglementeaz politica agricol, privind productia, ct si comercializarea ciupercilor si legumelor este Legea nr. 312/2003 republicat. Legumele, pepenii si ciupercile cultivate destinate comercializrii n vederea consumului uman n stare proaspt se clasific n conformitate cu standardele de comercializare, care au un caracter obligatoriu n toate etapele desfacerii pe filiera de produs.
[…] Continuarea n Monitorul de Vaslui […]
ciupercosii se fac gazetari,
dau cu zarul,
dau cu turca
cu pinalti
plus mitica
de la liga