Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a avut loc, smbt seara, n jurul orei 20.25, n zona Vrancea. Seismul a fost nregistrat la o adncime de 120 de km si a fost resimtit n multe zone din tar, avnd o intensitate de 4 grade pe scara Mercalli. Directorul Institutului de Fizic a Pmntului, Gheorghe Mrmureanu, a declarat c este un cutremur tipic pentru zona Vrancea. Cu toate acestea, n mai multe orase ale trii, inclusiv la nivelul judetului Vaslui, precum si n Republica Moldova, unde s-au resimtit efectele seismului, oamenii au intrat n panic. Din cauza apelurilor numeroase, retelele de telefonie fix si mobil s-au blocat. Amplitudinea maxim nregistrat de seismogram a fost de 3 minute. Specialistii sustin c nu sunt motive de ngrijorare, ntruct seismele vrncene nu provoac replici. Spaima Eu am fost la tar si am vzut geamurile cum se clatin si cinii au nceput s latre. Miam pus pantofii la us, hainele groase, mi-am pregtit actele si banii, pentru orice eventualitate. La tar se poate iesi repede din cas si puteam face o noapte afar, a spus o vasluianc. M uitam la televizor si, brusc, peretii apartamentului au nceput s se clatine. Primul impuls a fost s ies din apartament sau s sar pe geam, pentru c locuiesc la un etaj inferior. Norocul nostru a fost c trepidatiile au ncetat la scurt timp si totul s-a ncheiat cu bine, ne-a declarat un alt vasluian. Eu m jucam cu fata n pat si, pentru moment, nu am realizat ce se ntmpl. ns, dup ce am vzut televiziunile au nceput s transmit imagini din tar si am observat c liniile telefonice sau blocat, mi s-a fcut ru, a povestit alt vasluianc.
Avertisment soc!
Un cutremur precum cel din Italia este posibil s se produc n orice moment si n Romnia. Semnalul de alarm asupra riscului major seismic la adresa trii nostre a fost tras de ctre Organizatia Natiunilor Unite. ntr-un raport prezentat recent, cu ocazia Conferintei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor, expertii precizeaz c peste un milion de romni sunt n pericol din cauza cldirilor prost construite sau nvechite. Alturi de romni, cele mai expuse tri europene la dezastrele provocate de un cutremur de proport ii sunt Italia si Grecia. La nivelul judetului Vaslui, sunt zeci de blocuri de locuinte ncadrate ntr-o clas de risc seismic. La finalul operatiunii de expertizare, specialistii au identificat, n municipiile Vaslui, Brlad, Husi si orasul Negresti, nu mai putin de 106 blocuri, care au fost ncadrate n diferite clase de risc seismic. Mai exact, imobilele respective prezint un pericol ridicat de prbusire. Lista cldirilor de locuinte expertizate tehnic a fost actualizat ultima or la 31 ianuarie 2008. La data respectiv, autorittile locale din ora- sul Negresti, n colaborare cu reprezentantii Ministerului Lucr rilor Publice au finalizat lista cu ncadrarea n clasele de risc a cldirilor. Este vorba despre nou imobile, construite n perioada 1962 – 1979, care au un regim de nltime de la parter plus dou etaje, pn la patru etaje. Numrul apartamentelor din aceste blocuri este de 264, locuinte care au fost incluse n clasa I de risc. Potrivit datelor IJC Vaslui, n municipiul Brlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri cu 601 apartamente sunt incluse n clasa I de risc seismic, n municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri ncadrate n clasele II, III, IV de risc seismic, iar n municipiul Husi, sunt 5 blocuri n clasa a II -a de risc.
Lucrri de consolidare? Ce-s alea?
La 32 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, marea operatiune de consolidare a cldirilor nc nu a nceput. n ultimii ani, au fost date hot- rri peste hotrri, sau pus buline rosii de avertizare, dar nu s-a turnat o lopat de beton. Potrivit legislatiei n vigoare, proprietarii sunt singurii care decid momentul demar rii lucrrilor de interventie. Astfel, autorittile asteapt ca proprietarii s initieze refacerea cldirilor, n timp ce populat ia nu dispune de banii necesari pentru o astfel de investit ie. Si cum n vremuri mai bune elanul comunittilor s-a redus la expertizarea tehnic, este de asteptat ca, pe durata crizei, pe frontul antiseismic s nu se mai ntmple nimic. Mai mult, peste 60% din persoanele care locuiesc n blocurile de locuinte ncadrate n clasa I de risc seismic sunt pensionari. Pentru acestia, contractarea unui credit este ca si imposibil, tinnd cont si de faptul c suma necesar consolidrii este destul de mare. Spre exemplu, la un pret de 400 euro/metrul ptrat pentru lucrri de consolidare, la un apartament care are 50 de metri ptrati sunt necesari 20.000 de euro. Exist si variant acordrii unor mprumuturi preferentiale, prin bncile de stat, precum si executarea intervent iei la niste costuri minime, fiind vorba despre o comand guvernamental. ns, n contextul economic actual, eventualele proiectele care prevd lucrri de consolidare nu au mari sanse s fie puse n practic. n cazul unor cldiri, a trecut foarte mult timp de la realizarea expertizei. De aceea, poate fi fcut o reexpertizare si folosite alte solutii mai avantajoase de consolidare, care s reduc att efortul finanicar al proprietarilor, ct si disconfortul acestora. Spre exemplu, n stabilizarea cldirilor ar putea fi folosite niste materiale speciale (bare), care s aib n compozitie carbon, a spus Tiberiu Cezar Crescu, inspector sef la Inspectoratul Judetean de Constructii (IJC) Vaslui.
dl.Craiescu cred ca va dat interviul pe scari si a facut misto de ziristi.sunt 2 metode pt consolidat o cladire:1)camasuire: in care intra elementele „speciale” tip bara care sunt banalele armaturi(ob37,pc52)
2)camasuiri cu rasini epoxidice;metoda ce nu se foloseste in romania,si care este mai scumpa. pretul de 400 euro il presupune numai consolidarea,dar luati in calcul ca in urma consolidarii trebuie refacute finisajele,ajungindu-se la pretul unui apartament nou.
amplitudine de 3 minute????????.dom ziarist mai gindestete;de fapt n-ai ce gindi :intreaba pe altii
.
Rog sa se mai faca odata public blocurile din mun.Vaslui cu risc seismic ridicat si daca se poate toata presa scrisa sa le publice ca sunt multi cetateni care locuiesc in municipiul si nu cunosc printre care ma numar si eu. Cred ca situatia blocurilor nu este clasificata la secret.