Pe 15 aprilie, Ministerul Educatiei a cerut Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui s disponibilizeze 154 de persoane. Acestea ocup posturi care nu sunt cuprinse n numrul de norme alocat de Minister, n fiecare an, judetului Vaslui. Situatia dateaz nc din 2006, cnd, printr-o decizie a Guvernului, scolile speciale au trecut din subordinea Directiei Generale de Asistent Social si Protectia Copilului n cea a Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. La vremea respectiv, printr-un protocol, personalul didactic si auxiliar al scolilor speciale a trecut n curtea ISJ-ului. Cumnecum, institutia a rmas cu aceeasi organigram, respectiv cu acelasi numr de norme. Acum, dup doi ani, ncepe scandalul! Judetul Vaslui are 158 de bugetari n plus! O situatie pentru care termenul „paradoxal” nu este de ajuns face ca 158 de oameni s fie ncadrat i pe statele de plat ale unei institutii, n spet Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, dar fr ca pentru acestia s existe si normele de ncadrare la aceast institutie. Sorin Tiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, cel care a dezvluit aceste lucruri, ieri, ntr-o conferint de pres, spune c normele respective au rmas la institutia de la care a fost preluat personalul, Directia General de Asistent Social si Protect ia Copilului (DGASPC) Vaslui. Desi, n mod evident, trebuie s existe o responsabilitate pentru situatia n care s-a ajuns, toti cei implicat i spun c nu este a lor. A cui o fi? ntre timp, nimeni nu stie ce se va alege de soarta acestor oameni. n martie 2006, printr-o decizie a Guvernului, scolile speciale, cci despre personalul acestora este vorba, trec de la DGASPC n subordinea ISJ. „n martie 2006, s-a fcut aceast preluare de personal, fr a se face si preluarea de norme aferente persoanelor ncadrate pentru normele existente”, a explicat Sorin Tiplea. Acest lucru este recunoscut de Florin Ciurariu, inspectorul general al ISJ Vaslui: „Am preluat acesti oameni printr-un protocol, fr ca aceste norme s fie trecute si scriptic”. Asadar, din 2006, n sistemul de nvtmnt din judetul Vaslui lucreaz 158 de oameni fr ca posturile lor s fie normate. Tot din acel an, la numrul de norme alocat de Ministerul Educatiei n fiecare an, ISJ adaug 158 de posturi pentru care nu exist normare. Toate bune si frumoase…
…pn a venit criza!
Pe fondul crizei, Ministerul Educatiei a trimis, pe 15 aprilie, o adres „seac” ctre ISJ Vaslui, prin care someaz institutia vasluian s se ncadreze n numrul de norme alocat. „Nu putem lua o decizie care s dea peste cap o decizie a Ministerului”, a declarat Florin Ciurariu, pentru a explica adresa pe care ISJ a trimis-o la scolile speciale, prin care solicita, la rndul su, modificarea statelor de functii prin disponibilizarea a 154 de persoane, care fac parte din personalul auxiliar. Aceast anuntat disponibilizarea a avut ns darul de a supra sindicatul condus de Sorin Tiplea, care a srit imediat la gtul conducerilor ISJ, DGASPC, dar si la beregata Consiliului Judetean, n subordinea cruia functioneaz Protectia Copilului. Tiplea sustine c aceast ultim institutie si-a pstrat n organigram, n propria norm de functii, cele 158 de posturi, desi nu avea dreptul, fcnd angajri dup criterii care nu au avut nici o legtur cu necesittile reale de personal ale institutiei. „CJ si DGASPC au fcut angajri dup bunul lor plac: persoane mai mult sau mai putin competente. Au fost interese la CJ si DGASPC ca aceste norme s rmn la DGASPC”, a spus Tiplea. Pentru liderul sindicatului „Didactica”, ntreaga responsabilitate apartine sefilor celor dou institutii, el vorbind despre „jocuri care au fost ntre oameni cu putere” si despre „interese obscure, meschine”. Tiplea a vorbit, de asemenea, despre angajri masive care ar fi avut loc la DGASPC, n perioada imediat urmtoare transferului. De cealalt parte, Ionel Stefnic Armeanu, directorul DGASPC, spune c n institutia pe care o conduce se fac mereu angaj ri, dar nu putea angaja pe nimeni n locul celor 158 de salariati din scolile speciale. „Nu putea fi angajat nimeni pe niste posturi care nu exist n organigram. Odat cu acest transfer, scolile speciale au fost sterse din organigrama noastr”, a spus Armeanu. Avnd grij s precizeze c nu este la osriginea acestei probleme, pentru c nu era n functie n 2006, Florin Ciurariu nu a putut explica ns adresa ISJ ctre scolile speciale, prin care se cer disponibiliz ri. Mai ales n conditiile n care, asa cum a declarat, sistemul de nvtmnt vasluian este ntr-o criz acut de personal. „Avem un mare deficit de personal la nivelul judetului Vaslui. Nu avem contabili n nici o scoal din mediul rural, iar scolile ne cer norme de fochisti si alte posturi. Nu cred c se va ajunge la disponibilizarea a 154 de oameni”, a spus Ciurariu. Dac ar fi pus n practic solicitarea ISJ si personalul auxiliar al scolilor speciale ar fi disponibilizat, unittile de nvtmnt nu ar mai putea functiona.
Asa e mai usor la noi in vaslui, decat sa isi rectifice greseala inspectoratul acesta prefera sa disponibilizeze personalul. Dar daca ar fi sa se disponibilizeze de la nivelul Inspectoratului ar face tot posibilul sa nu plece nimeni.
?????????!!!!!!!!!!!!!