Pariul cu agricultura. Care agricultura?!?

tractor_pe_camp1Scumpirea ngrsmintelor, a semintelor certificate si a motorinei transform agricultura ntr-un sector de lux. Pusi n fata unor costuri de productie ametitoare, fermierii vasluieni se ntreab dac e cazul s mai fac agricultur. Lista scumpirilor arat astfel: pesticidele ntre 10 – 40%, semintele – 10%, ngrsmintele chimice – 15%, motorina – 10%. Si, n timp ce firmele care livreaz ngrsminte, seminte etc. prosper, fermierii au conturile pe zero. Chiar dac au realizat productii record la cereale, societtile si tranii stau cu grnele pe stoc. Nimeni nu este interesat s cumpere, n timp ce preturile de pe piat exclud din start orice profit. Obligati s lucreze n pierdere, lucrtorii din agricultur nu vor avea putea aplica tehnologia, iar productiile vor scdea proportional. Ct priveste concurenta cu produsele agroalimetare europene, lupta pare deja pierdut. Fr o politic agricol activ si alocarea unor subventii consistente, vom mnca mult si bine rosii din Olanda. „Bietii destepti vnd inputurile, iar bietii prosti le cumpr. Dac se continu n acest fel, nu vom mai putea lucra pmntul”, rezum situatia un fermier din judet. Practicarea unei agriculturi moderne si profitabile i va costa foarte scump pe fermieri vasluieni. Desi campania de primvar bate la us, calculele fcute de lucrtorii din sectorul agricol nu le dau nici cel mai mic motiv de bucurie. Costurile pentru nfiin- tarea si ntretinerea culturilor agricole de primvar au crescut cu valori cuprinse ntre 5 si 20%, n timp ce buzunarele fermierilor sunt mai mult goale. Cu toate c n anul precedent au obtinut o productie frumoas de cereale, preturile de achizitie sunt foarte mici, iar marii cumprtori se las asteptati. n timp ce societ- tile de profil sunt decapitalizate, costurile de productie i „confund” cu niste adevrati bancheri. Principala cauz pentru care finantarea agriculturii a devenit extrem de costisitoare este majorarea pretului la inputuri. Combinatele chimice au simtit c acum este momentul s calce pe accelerat ia scumpirilor si au ridicat cu circa 15% pretul la ngrs mintele chimice. Ajustarea preturilor a avut la baz si oferta Ministerului Agriculturii de acordare a unui sprijin pentru achizitionarea acestora. ns, potrivit primelor semnale venite din partea Uniunii Europeane, oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord cu distribuierea acestui ajutor. Astfel, este posibil ca n scurt timp combinatele chimice s-si sisteze productia, iar fertilizarea s devin un lux. De altfel, ngrsmintele chimice au fost foarte scumpe si la nivelul anului trecut. n acest moment, un kilogram de azotat de amoniu se vinde cu 1,5 lei cu tot cu taxa pe valoarea adugat. Ureea este si mai scump: circa 2 lei pe kilogram, n timp ce ngr- smintele complexe pentru legumicultur au ajuns la 4 lei pe kilogram. De asemenea, pesticidele s-au scumpit ntre 10 si 40%.

Productii mai mici

Cum nu dispun de lichiditt i pentru a efectua toate verigile tehnologice, fermierii vor trebui s improvizeze, cu consecinte directe asupra productiilor obtinute. Potrivit fermierilor locali, dac nfiin- tarea unui hectar de gru a costat ntre 20 – 22 milioane de lei vechi, pentru un hectar de porumb costurile se vor ridica la 30 milioane de lei. Viorel Hum, directorul unei societti agricole care exploateaz terenuri n zona Stefan cel Mare – Vulturesti, a spus c, desi productia de cereale din anul trecut a fost bun, pretul de vnzare este foarte mic, iar cheltuielile nu sunt acoperite. „Pentru o fertilizare de toamn, pretul este de 800 lei/hectar, iar pentru cea de primvar, 320 lei/ hectar, fr s mai adugm si alte tipuri de ngrsminte. Pot spune c cei care ne vnd inputurile sunt bietii destepti, iar noi, cei care le cumprm, bietii prosti, care bag bani n pmnt cu iluzia c vor obtine productii bune”, a spus Viorel Hum. Produc- torul a adugat c firmele care comercializeaz ngrs- minte, seminte etc. vor banii jos, n timp ce agricultorul reuseste s ncaseze o singur dat n jumtate de an. „n aceast toamn, am dat pe parcelele pe care le lucrez ngrsminte n valoare de peste 1,3 miliarde de lei vechi, bani pe care trebuie s-i scot de undeva. Dac se continu n acest ritm, nu vom mai putea lucra pmntul”, a explicat Hum.

Smnt mai scump

Si smnta certificat s-a scumpit, fat de anul trecut, ntre 3 – 10%. Spre exemplu, pentru nsmntarea unui hectar de floarea-soarelui cu s- mnt de calitate, fermierul trebui s scoat din buzunar 200 de lei. n ceea ce priveste smnta de porumb, costul pentru un kilogram este undeva ntre 10-12 lei, fr transport. La aceste valori, pentru nfiintarea unui hectar cu porumb, lucrtorul din agricultur trebuie s achite ntre 220 si 500 lei. La un raport ntre costul semintelor certificate si echivalentul lor n product ie, rezult c fermierul d pe smnt cam o ton de porumb de consum pe hectar. Ct priveste restul semin- telor, lucerna se vinde cu 15- 20 de lei/kilogram, iar maz- rea cu 1,5 – 2.2 lei/kilogram. Pentru campania agricol din aceast primvar, programul de nsmntri la nivelului judetului Vaslui se prezint astfel: porumb – 97.928 hectare; floarea-soarelui – 38.559 hectare; orzoaic 3.310 hectare; ovz – 3.580 hectare; mazre – 347 hectare; cartofi – 2.591 hectare; soia; 413 hectare; fasole – 583 hectare; plante de nutret – 2.278 hectare; mustar – 154 hectare etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.