n 2008, vnzarile la conservele din fructe autohtone au sczut cu 30%, fat de 2007. Scderea pietei se explic n principal ca urmare a preturilor mari cu care aceste produse ajung n rafturile marilor magazine. Probleme deosebite intervin si n relatia dintre productori si supermarketuri, acestea nerespectnd codul de bune practici si impunnd taxe mari pentru expunerea pe rafturi a produselor romnesti. n aceste conditii, productia de conserve din fructe s-a redus semnificativ, comparativ cu anul 2007. Materiile prime putine si scumpe si temperaturile sczute n perioada nfloritului au fcut ca preturile la productia de conserve s se mentin foarte ridicate, fcnd ca productia de fructe s fie destinat n principal consumului n stare proaspat. n ciuda scderii vnzrilor, n ultimii doi ani a crescut semnificativ calitatea si prezentarea conservelor din fructe. n acest sens, s-a realizat comercializarea conservelor sub form de mici caserole pentru consumul n sfera hotelurilor, restaurante, catering, pentru a ncerca o crestere a vnzrilor.