Investitiile strine n judetul Vaslui s-au terminat nainte de a ncepe cu adevrat. n trimestrul IV al anului trecut, capitalul social vrsat n judetul nostru de investitorii strini s-a ridicat la „impresionanta” sum de… 580 de euro. 2.500 de lei, att au investit strinii, n aceast perioad, n economia vasluian. O sum extrem de mic, dac avem n vedere „foamea” de bani a economiei noastre, necesittile imperative de modernizare a liniilor de productie, managementul afacerilor etc. Binenteles, cderea investitiilor coincide cu primele semne grave ale crizei financiare din sistemul bancar, cnd conditiile de creditare au devenit drastice, iar dobnzile la credite au luat-o razna. Mai mult, nu este exclus ca, n viitorul apropiat, capitalul extern s dispar complet din peisajul investitional local. Un lucru grav, dac ne gndim c, odat cu aceasta, vom pierde locuri de munc bine pltite si numeroase oportunittile de dezvoltare a comunittilor. Dar, ce se poate face pentru resuscitarea investitiilor n valut?! Judetul Vaslui a fost sters de pe harta investitiilor strine. n ultimele trei luni ale anului 2008, investitorii strini au „pompat” n economia local un capital social echivalent cu suma de 2.500 lei! O „injectie” financiar derizorie, care, pe fondul deprecierii rapide a leului, a ajuns s valoreze nici mai mult, nici mai putin dect 580 de euro. Potrivit datelor oferite de Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe lng Tribunalul Vaslui, n urma implicrii financiare a investitorilor strini, au fost nregistrate cinci noi societti cu rspundere limitat. O situatie extrem de grav, n conditiile n care, ntr-un an cu o cresterea economic, la nivel national, de peste 8%, capitalul extern atras a sczut constant. Spre comparatie, n trimestrul IV din 2007, s-au nregistrat la ORC Vaslui opt societti comerciale cu rspundere limitat, cu 11 asociati, investitori strini, care au subscris si vrsat un capital social echivalent cu 6.280 de lei. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui a precizat c, n Regiunea de Dezvoltare Nord- Est, investitiile strine vor fi tot mai putine, iar n ceea ce priveste jude- tul Vaslui, este posibil ca investitorii strini s nu mai vin deloc. „Este imperios necesar ca autorittile locale si reprezentantii patronatelor din judet s stabileasc o ntlnire, n care s se stabileasc ce este de fcut. Totodat, trebuie sustinut un lobby puternic pe lng Guvern si alte organizatii cu reponsabilitti n domeniu, pentru ca s dirijeze n zona noastr misiunile economice strine”, a spus Ionel Constantin.
Alarm de gradul zero
Pe lng o participare financiar insignifiant n comparatie cu nevoile pietii locale, reticienta ntreprinz torilor externi reprezint si ea un veritabil semnal de alarm. Dac lum n considerare c zona Moldovei nu reprezint o atractie deosebit pentru investitorii strini, iar capacitatea judetului nostru n atragerea unor companii puternice este slab, perspectivele sunt sumbre. n acest moment, din portofoliul de temeri al unui investitor strin face parte deficitul bugetar imens pe 2008, care, este posibil s fie mai mare de 5%, (acesta este procentul cu care cheltuielile au depsit ncas rile de la buget). Un alt element important, care anuleaz orice intent ie de a demara o investitie, este si deficitul de cont curent, care reprezint diferenta dintre intrrile si iesirile de valut. De altfel, nc din luna octombrie 2008, tot mai multe companii strine din judetul Vaslui au nceput s fac repatrieri masive de capital. La vremea respectiv, reprezentantii patronatului local au anticipat c oamenii de afaceri strini nu mai investesc profitul obtinut n obiective economice noi si au nceput s-si retrag capitalul. n paralel, au initiat si relocri de activitt i, reducerea sau chiar sistarea complet a productiei. Pe lng limitarea alocrii de resurse financiare, att de necesare, lipsa investitiilor companiilor strine determin si alte pierderi, colaterale. Pe cale de consecint, nu va mai exista un management performant, modernizri ale unor instalatii si echipamente de productiei sau asigurarea logisticii necesare sustinerii activittii. Toate acestea nsemnau, n final, crearea de noi locuri de munc, cotizarea la bugetul consolidat al statului cu impozite, taxe etc.
Investitii mici, nevoi mari
Volumul actual al investitiile strine n judetul Vaslui este extrem de departe de necesittile economiei locale. Potrivit datelor ORC Vaslui, pn la 15 iunie 2008, capitalul social investit de asociati strini n judetul Vaslui se cifra la suma de 11.390.210 lei (41.689.307 euro). Din aceast sum, 1.139.021 lei reprezint investitii strine realizate dup 1 ianuarie 2008 (10% din totalul acestora). n primele sase luni ale anului trecut, au fost nregistrate 21 de noi firme strine, numrul operatorilor externi care activeaz n judetul nostru ajungnd la 208. La aceiasi dat, valoarea total a capitalului social autohton si strin din judetul Vaslui era de 1.471.603.896 lei, capital detinut de 8.341 de firme active. Cu numai 41,7 milioane de euro capital extern investit, judetul Vaslui se afl la o diferent imens fat de alte judete din tar. Practic, n 16 ani de economie de piat, investitiile strine din judetul Vaslui s-au cifrat la aproximativ 89 euro pe cap de locuitor.
ABC-ul investitorului
Elementele care conditioneaz dorinta investitorilor de a ncepe o afacere de amploare ntr-o tar sau regiune sunt multiple. Un rol major pentru atragerea marilor produc tori europeni si mondiali l au autorittile locale. n primul rnd, este vorba despre reducerea fiscalitt ii pentru firmele strine care investesc, la fel cum se procedeaz si n alte tri europene. De asemenea, existenta unei infrastructuri moderne, care s fie dezvoltat pe ntreg teritoriul judetului, este esen- tial pentru a convinge investitorii. Pe lng drumuri, n zonele alese pentru amplasament, firmele trebuie s beneficieze de retelele de canalizare, de gaze naturale si de electricitate. Nu n ultimul rnd, foarte important este costul fortei de munc, calificarea acesteia, dar si atitudinea localnicilor fat de respectivele investitii. De asemenea, pentru a capacita mai multe investit ii, trebuie s se fac o popularizare a volumului resurselor financiare, alocate prin intermediul a diferite programe europene.