Cum sa rami in forma maxima, de sarbatori

Medicii din cadrul Spitalului Judetean de Urgent Vaslui stiu, din experienta anilor trecuti, c, n perioada srbtorilor de iarn, o parte a populatiei se preteaz la excese sau practici care, n cele din urm, i transform n victime. Consumul exagerat de alcool din aceast perioad aduce, anual, de srbtori, zeci de persoane cu pancreatite, coloecistite si ulcere perforate. Si, tot pe fondul consumului de alcool, n aceast perioad avem printre pacienti mai multe persoane agresate dect n restul anului. O alt categorie o reprezint persoanele care folosesc petarde si articole explozive si se rnesc n timpul manevrrii acestora, spune dr. Ovidiu Pavel, medic primar chirurg. Un semnal de alarm n acest sens trage si dr. Augustin Ilies, medic primar n chirurgie pediatric: Am avut, n anii trecuti, copii care au suferit accidente cumplite din cauza petardelor si artificiilor: degete zburate, carne sfsiat si ars si chiar un copil de 10 ani cre a fost lovit n fat de un astfel de obiect si a fost complet desfigurat. n primul rnd, printii sunt cei crora vreau s le lansez apelul de a fi atenti unde si cu ce se joac copiii lor. Evident, cei mai multi dintre pacientii adusi ntr-un spital n perioada srbtorilor ajung n Unitatea de Primire Urgente (UPU). n aceasta perioad, organismul nu trebuie suprancrcat cu alimente greu digerabile, reprezentate n mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (crnati, caltabos, slnin, tob etc.). Aceste preparate trebuie consumate n cantitti moderate si n nici un caz la masa de sear. Este bine s se nlocuiasc prjirea alimentelor cu alte moduri de preparare, mai sntoase: fierbere, grtar, coacere la cuptor. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii si cei cu afectiuni renale trebuie s evite alimentele srate, iar hepaticii – consumul de alcool. Si, sub nici o form, persoanele cu afectiuni cronice s nu renunte n aceast perioad la tratamentul prescris de medicul curant, recomand dr. Carmena Piseru, seful UPU Vaslui. n paralel, si Autoritatea de Sntate Public (ASP) Vaslui recomand populatiei acordarea unei atentii deosebite si a unei griji permanente n ceea ce priveste starea de sntate. Carnea trebuie s fie verificat din punct de vedere sanitar- veterinar, ntruct exist pericolul aparitiei trichinelozei. Prin continutul crescut de zahr, grsimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezint factori de risc pentru diabetul zaharat, hipertensiune arterial si obezitate si, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat. O atentie mrit trebuie acordat consumului de alcool. Se recomand ca n aceast perioad alimentat ia s fie ct mai diversificat, cuprinznd zilnic cereale (200- 350 g pine integral), legume (minim 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie s fie de minim 1.500 ml pe zi (ap, ceaiuri de plante nendulcite), iar alimentele trebuie s aib termenul de garantie afisat pe ambalaj, precizeaz Mihaela Vlada, purttor de cuvnt n cadrul ASP Vaslui. Pentru ca organismul s functioneze la capacitate optim, pe lng o alimentatie ct mai echilibrat se recomand practicarea exercitiului fizic de cel putin trei ori pe sptmn (mers pe jos, exercitii de nviorare, alergat, schi, patinaj etc). O recomandare la fel de important este ca oamenii s mnnce cte putin, de mai multe ori pe zi, fie si la un interval de trei ore si, obligatoriu, una din mese s fie alctuit numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singur mas, a produselor cu maionez, icre, crnati, salat boeuf, piftie, sarmale, carne de porc si dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentatia acestor zile produsele mbibate n grsime (cum ar fi merdenelele, pateurile si produsele n foietaj, alunele, stixurile sau chipsurile). Buturile alcoolice pot fi consumate n functie de alimentele ingerate, dar nu n cantitti exagerate, mai spune Mihaela Vlada. Pentru diabetici, mesele din perioada srbtorilor de iarn trebuie s se ncadreze n recomand rile fcute de medic, iar prjiturile nu trebuie s contin zahr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.