Bârlădeanul care a amenințat cu moartea doi magistrați, condamnat la închisoare

• Nicușor Teodorescu, bârlădeanul care i-a amenințat cu decapitarea pe judecătorul și pe procurorul care îl cercetau într-un dosar în care era acuzat că practica ilegal avocatura, a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu executare, de către Curtea de Apel Iași. Inițial, judecătorii bârlădeni îl achitaseră pe avocat, din lipsă de probe!

Palatul de justitie Iasi

În 2016, bârlădeanul Nicușor Teodorescu era cercetat la Parchetul Judecătoriei Galati într-un dosar în care era acuzat  de săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii prin „folosirea fără drept a denumirilor de Barou, Uniunea Națională a Barourilor din România, a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei și purtarea robei de avocat”. Individul nu s-a prezentat niciodată la audieri, i-a amenințat cu cuțitul și, mai mult, a asmuțit asupra polițiștilor care trebuiau să-i înmâneze citațiile și mandatul de aducere cei doi câini de rasă pe care-i avea. În aceste condiții, procurorul de caz, Laurențiu Traian Iancu, a solicitat instanței gălățene efectuarea unui examen psihologic pentru a se stabili dacă Teodorescu are discernământ. Cererea a fost aprobată de către judecătoarea Andreea Lucica Pavel, care a dispus internarea nevoluntară a „avocatului” pe o perioadă de 3 zile la Psihiatrie. Imediat după aceea, cei doi magistrați au intrat în vizorul lui Teodorescu, care a postat pe mediile de socializare mai multe mesaje, unele dintre ele conținând amenințări cu moartea la adresa celor doi. Drept urmare, a fost emis un mandat de aducere pe numele lui Teodorescu, iar la punerea sa în aplicare, în mașina bărbatului au fost găsite nu mai puțin de 3 cuțite, un box și un toc de pistol. Acesta este și motivul pentru care judecătorii au emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Teodorescu, însă acesta nu a stat prea mult la răcoare, fiindu-i admisă contestația împotriva acestei decizii.

Urmare a acestor fapte, pe numele lui Nicușor Teodorescu a fost deschis un dosar penal, în care era acuzat de două fapte de ultraj judiciar, dosarul fiind trimis inițial către Tribunalul Vaslui, care însă și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Bârlad. În luna septembrie a anului trecut, după un an de proces, era dată o primă sentință, judecătorii bârlădeni achitându-l pe avocat, pe motiv de lipsă de probe, în ciuda faptului că la dosar existau capturi ale mesajelor cu amenințările cu moartea făcute de către Teodorescu la adresa magistraților gălățeni!

Atât persoanele vătămate, cât și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad au făcut apel la instanța superioară, Curtea de Apel Iași, împotriva sentinței Judecătoriei Bârlad, apel care și-a aflat rezolvarea definitivă zilele trecute. Judecătorii ieșeni au desființat în totalitate prima sentință și a decis condamnarea Nicușor Teodorescu la câte un an de închisoare pentru fiecare capăt de acuzare, prin contopirea celor două rezultând o perioadă totală de 1 an și 4 luni de stat după gratii. Pedeapsa acordată este cu executare, mai puțin perioada petrecută de condamnat în arest preventiv și în internare nevoluntară la Psihiatrie. În plus, judecătorii au decis aplicarea unei pedepse complementare de interzicere a unor drepturi pe o perioadă timp de 3 ani, respectiv a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, precum și dreptul de a comunica cu persoanele vătămate Pavel Lucica Andreea și Iancu Traian Laurențiu sau de a se apropia de acestea. Sentința este definitivă, urmând a fi pusă imediat în aplicare.

Mai trebuie spus că Teodorescu a fost achitat și în celălalt dosar, aflat pe rolul Judecătoriei Galați, în care era acuzat de prestarea fără drept a meseriei de avocat, însă și această sentință a fost atacată de către procurori, dosarul fiind pe rol la Curtea de Apel Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.