Reabilitatea Complexului Podul Înalt intră în linie dreaptă

0
962

• Consiliul Județean va lua în discuție în ședința de joi retragerea dreptului de administrarea a Muzeului Județean asupra Complexului Monumental „Podul Înalt”, necesară pentru ca instuția să poată aplica un proiect european care are printre obiective și reabilitarea ansamblului de monumente din comuna Muntenii de Jos.

Ansamblul monumental „Podul Înalt”, din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, unul dintre cele mai importante obiective turistice, dar și un loc încărcat de istorie, fiind considerat locul marii bătălii purtate de domnitorul Ștefan cel Mare, pe 10 ianuarie 1475, împotriva turcilor, se apropie de o mult așteptată și de dorit restaurare. Este un plan pe care autoritățile județene îl vizează de multă vreme, însă acum se fac primii pași concreți în această direcție.

În ședința de joi, 25 iunie 2020, Consiliul Județean va lua în discuție un proiect de hotărâre propus de executiv prin care Muzeului Județean „Ștefan ce Mare” Vaslui i se va retrage dreptul de administrare asupra complexului monumental, pas necesar pentru ca CJ să poată aplica, în calitate de proprietar și administrator, în cadrul unui amplu proiect european care are ca obiectiv, printre altele, și reabilitarea acestui important obiectiv turistic al județului Vaslui.

În acest sens, pentru a aproba proiectul de hotărâre pe care îl vor avea în față, consilierilor județeni li se precizează că „Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Vaslui a depus în luna mai 2018 proiectul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Aplicant și lider de parteneriat în acest proiect este Județul Vaslui, iar Consiliul Raional Hâncești, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și Comuna Muntenii de Jos sunt parteneri. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea durabilă a economiei de graniță prin intensificarea activităților de turism transfrontalier în vederea valorificării moștenirii culturale și istorice comune. Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului îl constituie restaurarea Ansamblului Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui”.

Potrivit documentelor cadastrale, este vorba despre o suprafață măsurată de 16.688 mp, două fântâni arteziene, un „monument ecvestru Ștefan cel Mare”, curți construcții în suprafață de 141 mp și un obelisc memorial. Ca valoare de inventar, întregul obiectiv se ridică la suma de 3.643.481,69 lei.

Povestea reabilitării monumentului de la Podul Înalt începe prin 2015, când Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, și-a anunțat „bătălia” sa, fără turci, de data aceasta, dar cu birocrație și hățișuri. Era vorba despre bătălia pentru ridicarea unui complex muzeal la Podul Înalt, prin care să fie valorificat potențialul turistic al zonei. El promitea lucrările pentru amenajarea unui adevărat complex turistic (sat medieval și locuri pentru petrecerea timpului liber). „Spațiul care se află în jurul complexului monumental de la Muntenii de Jos, Podul Înalt, va fi reamenajat în anii următori și transformat într-un punct de atracție pentru toți cei care vizitează județul. Va fi un loc de desfășurare a unor activități recreative atât pentru locuitorii municipiului Vaslui, cât și pentru cei din localitățile învecinate”, promitea Buzatu. În planuri, pe acel perimetru urma să fie amenajat un sat medieval care să ilustreze epoca lui Ștefan cel Mare, modul de viață al locuitorilor și activitățile domestice din epocă. De asemenea, urma să fie construit un memorial dedicat lui Ștefan cel Mare, care să ilustreze urcarea pe tron, bătăliile, ctitoriile și moartea sa. În planurile lui Buzatu, în incintă ar fi fost plasate replici ale costumelor de epocă, echipamente militare și alte obiecte care să ilustreze într-un mod veridic realitățile de atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.